Kırklareli hardaliyesi koruma listesinde

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Soner Ilık, Kırklareli hardaliyesinin korunması gereken yerel lezzetler listesine alındığını açıkladı. Hayvan ırklarından bitkilere, peynirden dondurmaya tüm dünyadan toplamda 5.037 değerin yer aldığı listede hâlihazırda Türkiye’den 70 ürün bulunuyor.

Küresel ölçekte gıda biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan SlowFood Foundation for Biodiversity (Biyoçeşitlilik için Yavaş Gıda Vakfı) Kırklareli hardaliyesini korunması gereken yerel lezzetler listesine dahil etti. Küresel Yavaş Gıda Ağı’nın sağlıklı gıdaya erişim ve koruma faaliyetleri konusunda çaba gösterdiğini belirten Soner Ilık, “Nuh’un Ambarı; dünya genelinde kültürlere, tarihe ve geleneklere ait, yok olma riski altındaki küçük ölçekli ve kaliteli gıda ürünlerini araştırıyor. 

Bu ürünler; meyveler, sebzeler, hayvan ırkları, peynirler, tatlılar, kurutulmuş etler, içecekler ve benzerlerini içeren olağanüstü bir miras. Nuh’un Ambarı, bu ürünlerin varlığını ve birkaç nesil sonra yok olma tehlikesi altında olduklarını duyurmak; ayrıca insanları bu ürünleri talep edip satın alarak, üreticileri destekleyerek, kendi hikayelerini anlatarak, yok olma tehlikesi altındaki yabani türlerin korunmasına ve yeniden üreyebilmelerine imkan tanıyarak harekete geçmeye davet etmek amacıyla başlatılmış bir projedir.” dedi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Kırklareli hardaliyesinin listeye girmesinin ardından Kırklareli kıvırcık kuzusunun da listeye dahil olması için gerekli çalışmaların başladığını ifade etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol