Kırklareli bu seçimlerde bir kadın milletvekili çıkarabilecek mi?

24 Haziran seçimlerine bir haftadan az süre kaldı. Bu süreç boyunca bütün milletvekili adayları, seçilebilmek ve partilerini Türkiye’de iktidara taşımak adına çalışıyor. Ancak bu çalışmalarının yanında seçilmeleri hem kendileri için hem de Kırklareli için farklı bir önem taşıyan adaylar var. Partilerin kadın adayları... Ülkemizde milletvekilliği seçme ve seçilme hakkına 5 Aralık 1930 yılında yapılan anayasa değişikliği ile kavuşan kadınlarımız mecliste vatandaşları temsil ediyor. Aradan geçen 88 yılda Kırklareli ise henüz bir kadın milletvekili çıkaramadı. 24 Haziran tarihinde yapılacak seçimlerde siyasi partiler Kırklareli’nde 6 kadın aday çıkardı, bu adaylardan birisinin seçilmesi halinde Kırklareli’nin ilk kadın milletvekili olacak. Bakalım ilimiz
yapılacak seçimlerden sonra TBMM’ne bir kadın milletvekili gönderebilecek mi?

Türkiye 6 gün sonra sandık başına gidiyor. Seçimlerden sonra yeni sistemin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanını ve meclise girecek 600 milletvekilini seçecek. Bu vekillerin arasında kaçının ise kadın olacağı merak konusu. Meclise girmek isteyen bu kadın adayların içerisinde ilimizden de 6 kadın bulunuyor. Bu adaylar; AK Parti’den 3’üncü Sıra Kadriye Tokat, CHP’den 3’üncü Sıra İnci Tunç, MHP’den 2’nci Sıra Nuran Karacadağ, İYİ Parti’den 2’nci Sıra Sibel Pişkin, Saadet Partisi’nden 2’nci Sıra Büşra Savaş ve Vatan Partisi’nden ilk sıra adayı Selda Kılıç.
Kadınların ilk sıra adayı
gösterilmemesi
Adaylık sıralamalarına bakıldığında kadın adaylardan yalnızca birisinin ilk sıra adayı olduğu göze çarpıyor. Bu konuda kadınların ilk sıra adayı gösterilmemesinin milletvekilliği konusunda şanslarının düşük olduğu konusunda yorumlar yapılmasına neden oluyor. Peki Vatan Partisi dışında neden hiçbir parti kadın adaylara birinci sıradan yer vermedi? Son seçimlerde Kırklareli’nden milletvekili çıkarabilen partiler Cumhuriyet Halk Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi. Bu iki partide gösterdiği kadın adayları üçüncü sıra olarak belirledi. Bu durumda CHP’den İnci Tunç’un, AK Parti’den ise Kadriye Tokat’ın vekil olabilmesi için partilerinin 3-0 yapması gerekli. Olasılıklar göz önünde bulundurulduğunda Kırklareli’nin bu seçimde de kadın milletvekili çıkarması zor olarak yorumlanıyor.
88 yıl 23 genel seçim
Ülkemiz kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi 5 Aralık 1930 tarihinde yapılan anayasa değişliği ile gerçekleşti. Bu tarihten itibaren 88 yıllık bir süreç geçti. Bu süreç boyunca yapılan 23 genel seçimde Kırklareli kadın milletvekili çıkaramadı. Kadınlar aday olarak milletvekilliği olmak adına yarışsa da bu yarışı galip bitiremediler. Bunun en önemli nedenlerinden birisi olarak kadınların adaylık sıralamalarının gerilerinde olması olarak gösteriliyor. Bu durum da vatandaşların aklına siyasette kadınlara ne kadar değer verildiği sorusunu getiriyor. Acaba partilerin genel merkezleri Kırklareli’nde kadın adayları göstermelik olarak mı adaylık sıralamasına koyuyor?
Bu seçimde aday kadınların arasında bir veya daha fazla milletvekili çıkarılmaması durumunda, önümüzdeki seçimlerde kadınların aday gösterilme sayısı ve sıralamalarında bir değişim olup olmayacağı kamuoyunda merak uyandırıyor.
Kadriye Tokat Kimdir?
14 Ekim 1974 tarihinde doğan Kadriye Tokat, Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur. 1996 yılından beri Kırklareli'nde kamuda öğretmen, yönetici ve sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışan Tokat, son olarak Babaeski İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulundu. Kadriye Tokat görevinden istifa ederek AK Parti 27. Dönem Kırklareli Milletvekili adaylığını açıkladı.
İnci Tunç Kimdir?
Doğma büyüme Kavaklılı olan İnci Tunç, 2 dönem Kavaklı Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Tunç, evli ve bir kız çocuğu annesidir. 27. Dönem CHP Kırklareli Milletvekili         adayıdır.
Sibel Pişkin Kimdir?
Lüleburgaz'da doğan Sibel Pişkin Hukuk Fakültesi mezunudur. Uzun yıllar avukatlık görevini yürüten Lüleburgaz Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı yapan Pişkin, 27. Dönem İYİ Parti Kırklareli Milletvekili adayıdır.
Selda Kılıç Kimdir?
Vatan Partisi Lüleburgaz Eski İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Selda Kılıç, 27.dönem milletvekilliği seçimlerinde milletvekili olabilmek adına görevini bırakarak milletvekili adayı oldu. Kırklareli’nde bulunan tek birinci sıra kadın milletvekili adayıdır.
Büşra Savaş Kimdir?
1995 Yılında Lüleburgaz'da doğdu. Eskişehir Anadolu Açık Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Halen İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümünde 3. Sınıfta okumaktadır. Lüleburgaz'da ikamet ediyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmenidir.  Saadet Partisi Kırklareli 2. sıra Milletvekili adayıdır.
Nuran Karacadağ Kimdir?
22 Şubat 1977 tarihinde Kırklareli'nin Vize ilçesinde doğdu. Vize Lisesinde öğrenim gören Karacadağ, bir süre MHP'de aktif siyasette yer aldı. MHP Kırklareli 2'nci sıra Milletvekili adayıdır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Kadın çıkınca ne oluyor? Yani bu başlı başına bir marifet mi? Mesele devlet idaresi ve bir tarafta da tartışılan meclise gireceklerin cinsiyetinin kadın olup olmaması. Yerin dibine batsın böyle anlayış!