Kırklareli bu sayıyı çoğaltabilir

Danışmanlığın, eğitimlerin, bilgi edinmenin ücretsiz olduğu, profesyonel ekiplerin istenilen her konuda teknik ve idari bilgileri verimli bir çerçevede girişimcilere aktardığı Trakya Kalkınma Ajansı, Kırklareli’nde 8 yılda 14 özel sektör projesine destek verdi. Toplam bütçesi 5 milyon TL’yi aşan bu projelerin 2,5 milyon TL’si ajans tarafından karşılandı. Son olarak İktisadi Kalkınma Destek Programı’nda özel sektör-KOBİ kategorisinde ilimizden sadece 4 proje başvuruda bulundu ancak hak kazanamadı. En çok başvuru 30 proje ile Tekirdağ’dan oldu. Biz de Kırklareli’nden neden daha fazla proje başvurusu olmadığını araştırdık. Ortaya şöyle bir sonuç çıktı: Şehirdeki özel sektör ya teknik konulardan anlamadığı için başvuruya cesaret edemiyor ya da kazandığının kendisine yettiğini düşündüğünden başvuruya gerek duymuyor. Trakya Kalkınma Ajansı ise girişimcilerin, özel sektör temsilcilerinin ve KOBİ’lerin proje sürecinde istedikleri tüm teknik desteğin yatırım destek ofislerince ücretsiz olarak verildiğini yineledi ve yeni dünya düzeninde büyümek ve güçlenmek için herkesi bu konuda daha istekli olmaya davet etti.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın İktisadi Kalkınma Destek Programı çerçevesinde bu yıl Kırklareli’nden hiçbir projenin destek alamaması dikkat çekti.
Özel sektör – KOBİ Destek programı kapsamında sağlanan bu kategoriden Kırklareli’nin yeterince faydalanamıyor olmasının temelinde, ilimizdeki şahsi ya da tüzel kişiliğe haiz özel teşebbüslerin tedirgin yaklaşması ve gerek duymaması gibi konular yatıyor. Ancak birçok yerel görüşe göre Trakya’da, sahip oldukları etmenler ışığında birbirini tamamlayan üç ilden birisi olan Kırklareli’nin, bu konularda daha girişken olması için yüksek bir potansiyel sözkonusu.
Trakya Kalkınma Ajansı, bu konuda kamuoyuna bir kez daha çağrıda bulunarak, tüm eğitim ve danışmanlıkların ücretsiz olduğunu, her ildeki ofislerde yetkililerden dilenen her konuda bilgi alınabileceğini hatırlattı.
Edinilen bilgilere göre 2010 yılından bu yana Kırklareli’nden 7 mali destek programı kapsamında 14 projenin desteklendiği, bunun da yılda ortalama 2 projeye tekabül ettiği kaydedildi. Bu kapsamda toplam proje bütçesinin 5.468.000 TL (firmaların eş finansmanı dahil edilmiş şekilde) olarak gerçekleşmiş olduğu ve bu tutarın 2.611.000 TL’sinin Trakya Kalkınma Ajansı desteği olarak sözleşmeye bağlandığı ifade edildi. Bu bilgiler ışığında ortaya çıkan tabloya göre Kırklareli’nde özel sektörde 2.611.000 TL’lik Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile 5.468.000 TL’lik yatırımın harekete geçirildiği ortaya çıkıyor. Ajans; Kırklareli’nde özel sektörden destek alan bazı firmalara örnek olarak da; Balaban Boza, Tatsan Helva, Ersan Makine, Dere Tavukçuluk, A Bağcılık, Salkım Orman Ürünleri ve Mehmetler Yağ Sanayi’yi gösterdi. Bu firmaların ilimizden başarılı projeler sunmuş KOBİ’ler arasında yer aldığının altı çizildi.
Trakya Kalkınma Ajansı’ndan yapılan açıklamada; “Bu yıl İktisadi Kalkınma Destek Programı kapsamında desteklemelerimize Kırklareli’nden 4, Edirne’den 4 ve Tekirdağ’dan 30 olmak üzere toplam 38 proje başvurdu. Bunların arasından Kırklareli ve Edirne’den maalesef seçilen proje çıkmamıştır. Tekirdağ’da özel sektör nezdinde projelere yoğun bir talep mevcut olup, bu projeler oldukça donanımlı ve nitelikli bir projeksiyonda hazırlanmış girişimlerdir. Bu konuda Kırklareli ve Edirne illerimizdeki özel sektörlerin de sonraki programlara artarak başvuracaklarını temenni etmekteyiz” ifadeleri yer aldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol