Kırklareli bağlarında hasat zamanı

Kırklareli'nde bağcılar, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri tüketiciye taze ulaştırabilmek için her gün yoğun bir mesai harcıyor. Tarihte "Üzüm kent" anlamına gelen Lozengrad olarak anılması ve Evliya Çelebi'nin notlarında bağlardan söz ettiği Kırklareli'nde lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanından alıcı bulan üzümün hasat heyecanı yaşanıyor.

"Üzüm kenti" Kırklareli'nde üzüm üreticisi bağlarda "tatlı telaş" yaşıyor.
Tarihte "üzüm kent" anlamına gelen Lozengrad olarak anılması ve Evliya Çelebi'nin notlarında bağlardan söz ettiği Kırklareli'nde lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanından alıcı bulan üzümün hasat heyecanı yaşanıyor.
Kırklareli'nde bağcılar, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri tüketiciye taze ulaştırabilmek için her gün yoğun bir mesai harcıyor. Bağ bozumu hareketliliğinin devam ettiği kentte bağcılar, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini taze taze toplayarak, tüketiciye ulaştırmak için her sabah yoğun çaba sarf ediyor.
Sabah erken saatlerde evlerinden çıkan bağcılar, traktörleri ya da "pırpır" denen küçük motorlu araçları ile evlerinden bağlarının yolunu tutuyor. Öğle saatlerine kadar üzümleri kesip çürüklerini ayıklayan bağcılar, bir yıllık emeklerinin karşılığını özenle kasalara yerleştiriyor.
Zaman zaman köylü kadınların türküleri ile hüzünlenen bağcılar, bazen de birbirlerine yaptıkları şakalar ile yoğun çalışmalarını eğlenceli hale getiriyor. Bir yıllık yüksek verimin hasadını gerçekleştiren bağcılar, günün ardından yorgunluklarını unutarak ertesi günün planını yapıyor.
Kırklareli'nden İstanbul'a üzüm gönderen köylülerin mesaisi, bağ bozumu sezonu sona erene kadar, iki hafta daha sürecek.
- "Türkiye'nin dört bir yanındaki sofraları süslüyor"
Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lezzetiyle nam salan Kırklareli üzümünde hasat heyecanının sürdüğünü söyledi.
Kentte çeşit çeşit üzüm üretildiğini ifade eden Bilgin, üretimin artması için Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün gerekli çalışmaları yaptığını belirtti.
Üzümün lezzetinde toprak ve temiz havanın etkisinin olduğunun altını çizen Vali Bilgin, "Kırklareli'nin verimli toprakları, Istrancaların temiz havasında üretilen üzümlerimiz Türkiye'nin dört bir yanındaki sofraları süslüyor. Kentte yaklaşık 6 bin dekar ekili bağdan ortalama 10 bin ton üzüm üretilmekte. Bu tabii ki yeterli değil çünkü aldığım bilgiye göre, talepleri karşılamakta biraz güçlük yaşıyoruz. Üretilen üzümlerimizin hepsi sofraya gitmiyor. Bunun ciddi bir bölümü de Kırklareli'ne özgü hardaliye yapımında kullanılıyor." diye konuştu.
Bilgin, Kırklareli'nden yurt dışına dahi üzüm göndermeyi istediklerini sözlerine ekledi.
- "Zorlu ve heyecanlı"
Üzüm üreticisi Ramadan Karlıbağ ise bağ bozumunun zorluğu kadar heyecanının da fazla olduğunu vurguladı.
Verimin bu yıl çok güzel olduğunu ifade eden Karlıbağ, ürettikleri üzümün yüzde 70'inden hardaliye yaptıklarını anlattı.
Hasat çalışmalarının hızla devam ettiğini aktaran Karlıbağ, şöyle devam etti:
"Bağbozumu her yıl olduğu gibi heyecanlı bir şekilde devam ediyor. Bağ bozumu heyecanlı ve zahmetli geçiyor. Nasıl olacak ne kalite olacak, bunlar çok önemli. Önemli olan her şeyin güzel gitmesi ve mutlu sonlanması. Biz de bunun için çabalıyoruz. Rekolte geçen yıla göre daha iyi. Ancak hastalıklar ve sıkıntılar var. Külleme hastalığı bizi bayağı zorluyor." (AA)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol