Kırklareli Üniversitesi YÖK’e proje sundu

Üniversitelerin bulundukları şehir ve bölgeyi kalkındırma aracı olma gibi bir misyonu olduğunu ifade eden Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, bölgesel kalkınmayı sağlayacak bir gıda projesinin YÖK’ün onay vermesi durumunda hayata geçeceğini ifade etti. Projenin kabul edilmesi durumunda 50-60 milyon TL civarında bir bütçenin bölge kalkınmasına araç olacak proje için kullanılabileceğinin altını çizdi.

‘’Peynir Kenti Kırklareli Coğrafi işaret alma yolunda ilerliyor’’ proje kapanış toplantısında konuşma yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, YÖK’e önemli bir proje sunacaklarını ifade etti.

Üniversitelerin bölgeye katkı sağlamada önemli olduğunun altını çizen Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür; ‘’Üniversitelerin görevi bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak. Bunun için varız. Toplumsal görevlerimizden bir tanesi de budur. Üniversiteler hem araştırma yapmak, hem öğretime katılmak, hem toplumla ilgili sorunları çözmek için var. Özellikle araştırma geliştirme noktasında gıda mühendisliğimizin laboratuarlarının çok güçlü olduğunu söyleyebilirim’’ şeklinde konuştu.
Kırklareli’nin kalkınması için bir proje başvurusunu müjdeleyen Rektör Şengörür, gıda konusunda bir proje sunacaklarını belirtti. Şengörür, YÖK’e sunacakları süt ve süt ürünlerini de yakından ilgilendiren projenin kabul edilmesi durumunda YÖK ve Kalkınma Bakanlığından 50-60 Milyon Türk Lirası civarında bir desteğin gelebileceğini söyledi.
‘’Bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak için gıda konusunda alanı belirledik’’
Kırklareli’nin kalkınmasına artı değer katacak bir projenin başvurusunu yapacaklarını açıklayan Şengörür; ‘’YÖK’ün bölgesel kalkınmayla ilgili bir projeye son olarak kurulan üniversitelerden önemli bir kısmına teklif olup olmadığı soruldu. Biz de hem teklif sunup hem de alan belirleyin dendi. Bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak için gıda konusunda alanı belirledik. İsim olarak bunu 16 Martta yollayacağız. Son tarihi odur. YÖK, Kalkınma Bakanlığı ile birlikte ciddi katkı sağlıyor. Burada amaç şudur; burada yapmak istediğimiz gıda ile ilgili özellikle süt ve süt ürünleriyle ilgili ciddi bir AR-GE laboratuarı kurmak. Bir modern üretim tesis kurmaktır. Bütün bu gıda tesisleri için ciddi bir katkı olduğu söyleniyor. 50-60 milyon TL civarında. Alırsak, buradaki bölgesel kalkınmaya özellikle gıda üzerindeki işletmelere ciddi katkımız olacak. Üniversitelerin görevinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum’’ dedi.
‘’Gelinen noktadaki büyük bir farklılık olduğunu gözlemliyoruz’’
Kırklareli’ne geleli beş sene olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Rektör Şengörür; ‘’Geldiğimden beri Kırklareli’nde peynir sektöründe ciddi bir gelişme görüyorum. Bunu en yakından gözlemleyenlerden bir tanesi de benim. Geldiğim zamanki şirket sayısı, gelişme yapısıyla şu andaki gelinen noktadaki büyük bir farklılık olduğunu gözlemliyoruz. Aldığımız verilerle de bunu görüyoruz. O yüzden bu konuda ciddi şirketlerin Türkiye çapında ciddi şirketler çıkması noktasında katkımız olursa hep birlikte ekip olarak Kalkınma Ajansı, Müdürlük böyle bir ekip çalışmasıyla bölgedeki kalkınmaya bir farklılık getirebileceğini düşünü-yorum’’ dedi.
‘’Sütle ilgili karakterizasyon çalışmaları yapsınlar isteriz’’
Kırklareli Üniversitesi öğrencilerinin laboratuar ortamında hocalarıyla yapacağı çalışmaların çok değerli olduğunu ifade eden Şengörür, bitirme tezi ve akademik çalışmaların bölge halkı için önemli bir yardım ve kaynak oluşturacağını ifade etti. Peynir Kenti Kırklareli denmesinin şehre uygun olduğunu ifade eden Şengörür; ‘’İlk geldiğimizde Gıda Mühendisliğinde laboratuar konusuna çok önemsedik. Bin metre kare bir yere laboratuar kurduk. Lisans bitirme tezlerinize hocalarımız da sağ olsun bu konuda çok destek oluyorlar. Tamamen laboratuarda, 3.sınıftan sonra yoğun olarak laboratuarda geçiriliyor. Bu söylediğimiz konuları da bölgesel kalkınma. Sütün farklı bölgelerdeki özellikleri. Belki hepsi ayrı birer lisans tez bitirme konusu olabilir. Bunların laboratuarlarda incelenip değerlendirilip ortaya konması gerekiyor. Burada artık öğrencilerimizden ve hocalarımızdan yapacakları önemlidir. Konu seçerken bir hedef koyalım. O zaman bu arkadaşlarımız da sütle ilgili karakterizasyon çalışmaları yapsınlar isteriz. Hocalarımız bu yolda zorlasınlar. Hocalarımız da buna hayır demeyecektir. Bu gerek bitirme tezlerinde, gerekte çalışma şeklinde olabilir. Bu konuda mevcut şart ve imkanlarımız üniversite olarak isterim’’ dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol