Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nden AYM’nin kararına tepki

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına ilişkin Üniversitelerarası Kurul’un açıklamasına destek verdiklerini bildiren Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' ile ilgili kararını;“Türkiye Cumhuriyeti’nin temel varlık görevi olan devletin birliğini ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaya yönelik başlattığı meşru ve haklı terörizmle mücadelesine karşı  bir grup akademisyenin bilimsellik ve gerçeklikten uzak ideolojik önyargılarla ‘Sözde barış bildirisi’ adı altında terör örgütü propagandası yapmalarını ‘hak ihlali’ olarak gören Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, adalete ve kamu vicdanına aykırıdır” sözleriyle tepki gösterdi.

AYM'nin, "barış bildirisi" olarak adlandırılan metne imza atan 9 akademisyen için verdiği hak ihlali kararıkarşısında Üniversitelerarası Kurul’un verdiği karşı tepkiyeKırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’de katıldı. Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu kararın adalet ve kamu vicdanına aykırı olduğu, bildiride geçen iddiaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce alınan kararla da sabit olduğu, alınan kararın terörizmle mücadele eden TSK ve Emniyet birimleri ile şehitlerin hatırasına saygısızlık olduğu ifade edildi.
Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nün AYM’nin kararına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
“2016 yılında PKK terör örgütünün Sur, Cizre ve Nusaybin ilçelerindeki hendek olayları olarak nitelendirilen terör eylemlerine karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin temel varlık görevi olan devletin birliğini ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaya yönelik başlattığı meşru ve haklı terörizmle mücadelesine karşı bir grup akademisyenin bilimsellik ve gerçeklikten uzak ideolojik önyargılarla “Sözde barış bildirisi” adı altında terör örgütü propagandası yapmalarını ‘hak ihlali’ olarak gören Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, adalete ve kamu vicdanına aykırıdır. Zira Türk Milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların en temelde anayasa ile adalete aykırı olmaması ve kamu vicdanına da uygun olması gerekir. Ayrıca mezkur bildiri metninde ileri sürülen iddiaların gerçek dışılığı, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla sabitken verilen bu kararla Anayasa Mahkemesi başta kendisiyle çelişmiştir. Bunun da ötesinde Anayasa Mahkemesi’nin akademisyenlerin eylemlerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek ceza almalarının ‘hak ihlali’ olduğu yönündeki bu skandal karar, terörizmle mücadele eden başta Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerimize yönelik büyük bir haksızlık ve şehitlerimizin aziz hatırasına büyük bir saygısızlıktır.
Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü olarak Üniversitelerarası Kurul’un, milletimizin vicdanının sesi olan açıklamasını benimsiyor, akademik camianın ve yargı mensuplarının gerçeklik ve bilimsellikten uzak ideolojik olarak davranmaları hem ülkemizin milli birlik ve bütünlüğüne hem de akademik gelişmesine zarar vermektedir. Oysa yargı erki ve akademisyenlerin bilimsellik ve gerçekliğe göre davranmaları, ülkemizin birlik ve bütünlüğünü esas almalarının öncelikli sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Devletimizin terörizmle mücadelesini suçlayan açıklamalar yapmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği gibi aynı zamanda ülkemizi itibarsızlaştırmaya ve dünya kamuoyu önünde zor duruma düşürmeye yönelik her türlü eylemin karşısında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol