Kırklareli Türkiye’nin Damızlık Üretim Merkezi Olacak

“2021 Yılı Kurban Hizmetleri Değerlendirme” Toplantısı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece başkanlığında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla gerçekleştirildi. Kırklareli tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy’un da katılım gösterdiği toplantıda Kurban Bayramında yapılacak kontroller ve izlenecek yollar kararlaştırıldı. Toplantının ardından 9 Maddelik bir karar açıklanırken, kararlardan bir tanesi özellikle ilimizi yakından ilgilendiriyor. “Trakya’da yetiştirici sayısının artırılması, yetiştiricilerin desteklenmesi, bu bölgeye yönelik hayvancılık destekleme
projelerinin hazırlanması” maddesi ile ilimiz ari bölge olması nedeniyle damızlık üretim merkezi olacak ve ilimizden yetiştirilen hayvanlar bütün ülkeye damızlık olarak gönderilecek.

11 Haziran 2021 tarihinde Bakan Yardımcımız Ayşe Ayşin IŞIKGECE başkanlığında ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla “2021 Yılı Kurban Hizmetleri Değerlendirme” toplantısı yapıldı.Toplantıya Kırklareli tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoyda katılım sağladı.
Toplantıda İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca konuşmayaparken, İstanbul ili hayvan varlığı ve işletme sayıları, İstanbul iline kurbanlık olarak gelen ve kesilen hayvan sayıları, yıllara göre yapılan yol kontrolleri ve uygulanan yaptırımlar, İstanbul’da hayvan hareketlerinin kontrolü konusunda yapılan çalışmalar, kurban satış ve kesim yerlerinde alınan tedbirler hakkında bilgi verildi.
Trakya’nın Elde Ettiği Şap Hastalığından Arilik
Statüsünün Çok Önemli
İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağkonuşmasında Trakya’nın 2010 yılında elde ettiği şap hastalığından arilik statüsünün çok önemli olduğunu ve bu statüyü korumak için tüm kamu kurumlarının işbirliği içerisinde çalışmasının önemli olduğunu vurguladı.
Trakya’ya “Aşılı Arilik”
Statüsü
Toplantıya başkanlık eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece konuşmasında, ülkemiz hayvan varlığı, kurbanlık olarak kesilebilecek hayvan sayıları, Trakya’da kesilebilecek kurbanlık hayvan varlığı hakkında bilgi verdi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram Sertkaya yaptığı sunumda Bakanlıkça yürütülen yoğun mücadele neticesinde İstanbul’un Avrupa yakası dâhil tüm Trakya’nın şap hastalığından aşılı ariliğinin sağlanması ve Trakya’ya “Aşılı Arilik” statüsü verilmesi konularında ve Kurban Bayramıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Alınan Kararlar
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen öneriler doğrultusunda; Işıklı tabelalar aracılığıyla yol kontrollerinin artırılacağı konusunda duyurular yapılması, buradaki tüm kurumların katılımlarıyla basın toplantısı düzenlenerek konunun ciddiyetinin ortaya konulması, spot cümleler oluşturularak Bakanlık Sosyal Medya hesaplarından yayımlanması, Riva hayvan sevk kontrol noktasında kontrollere devam edilmesi, otoyol işaretlemelerinin yapılması, trafik yoğunluğunu önlemeye yönelik tedbirlerin alınması, özellikle kaçak hayvan geçiş saatlerinde denetimlerin artırılması, İçişleri Bakanlığı ile işbirliği sağlanarak tüm illerde kaçak hayvan sevki konusunda yol kontrollerinin artırılması,İstanbul İl Müftülüğü sekretaryasında Kurban Hizmetleri Komisyonu çalışmalarında tüm kurumların sahada aktif olarak yer alması,Tüm kurumların Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğe uygun olarak çalışmalara devam etmesi,Kurban kesim yerlerinin Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğe uygun olarak oluşturulması amacıyla İl Kurban Hizmetleri Komisyon Kararına madde eklenmesikararlaştırıldı.
En Çok Ari İşletme
Kırklareli’nde
Toplantıda alınan 3 karar bölgemizi yakından ilgilendiriyordu. Trakya’nın hastalıktan ari bölge olması ve bu durumun önemi vurgulanırken, ilimiz bu sayede damızlık merkezi olarak tüm Türkiye’ye damızlık gönderecek. Söz konusu maddeler şunlar; “Vekâlet yöntemiyle kurban kesimi yapan sivil toplum kuruluşlarının bilinçlendirilerek kesimlerin Trakya Bölgesi dışında yapılması amacıyla toplantı ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılması,Trakya’nın hastalıktan ari bölge olduğu, buraya yapılan hayvan sevklerinde vatandaşlarımızın daha hassas davranması konusunda bilgilendirme yapılması,Trakya’da yetiştirici sayısının artırılması, yetiştiricilerin desteklenmesi, bu bölgeye yönelik hayvancılık destekleme projelerinin hazırlanmasıkararları alınarak tüm katılımcılarla paylaşıldı.” (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol