“Kırklareli Trakya’nın yıldızı olacak”

İstanbul’un yanı başındaki Kırklareli’nin halen keşfedilmediğini bunun İl için bir şans olduğunu söyleyen Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, doğru hareket edildiği takdirde Kırklareli’nin Trakya’nın yıldızı olabileceğini söyledi. Özellikle hayvancılık ve yem bitkisi konusunun önemli olduğunu ifade eden Çiftçi, tüm Trakya’nın bu yönde hareket etmesi halinde hayvancılık ve yem bitkisinin Trakya’dan sorulur hale gelebileceğini kaydetti. İlin tanıtımı konusunda da büyük eksiklikler olduğunu birçok üretim kalemi olmasına rağmen halen yurt çapında bilinen bir markanın
olmadığını dile getiren Çiftçi, turizm konusunda da profesyonel bir ekibin iyi bir planlama ile Tabyaları kongre merkezi gibi bir proje ile birlikte canlandırabileceğini aktardı.

Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, İl Genel Meclisi’nin Eylül ayının son toplantısını gerçekleştirdiği 5’nci birleşimine katıldı.
11 Eylül 2017 Pazartesi günü saat 11.00’da Meclisi ziyaret eden Vali Çiftçi, Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile yapılabilecek projeler, yol yapım çalışmaları,
hayvancılık ve yem bitkileri üretimi
ile Kırklareli’nin geleceği üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Tabyaların son derece güzel bir yer olduğunu ve buranın nasıl değerlendirilebileceği ile ilgili bir fizibilite raporu hazırlattıklarını açıklayan Vali Çiftçi, bölgenin ticari açıdan harekete geçirilmesi gerektiğini aksi taktirde yapılan çalışmaların yetersiz kalacağını ifade etti.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yapılabilecek bazı projeler bulunduğunu kaydeden Vali Çiftçi, “Tabyalarla ilgili fizibilete raporu hazırlatıyoruz. Burada ne yapabiliriz diye. Oraya ticareti sokmadığımız sürece orada bir şey olmaz. Özünde turizm olacak. Orayı canlı tutmamız lazım. Tabyalara kongre merkezini yaptığımız zaman yılda bir iki etkinlikle olmaz orayı canlı tutmamız lazım. Orada lokanta da olması lazım, belki bir hamam olması lazım. Birilerinin buraya kafa yorması lazım. Orayı vekilimiz ile birlikte gezdik. İnanılmaz bir yer. Orada bir turizm alanı oluşturacaksak etrafı da yapılmalı. Otoparkı da olmalı. Mesela Trakya’nın en büyük botanik parkı buraya kurulmalı. Çok fikir üretilebilir ama orayı yaptığımızda önemli olan insanların burayı merak edip gelmesi. Cumartesi Pazar 3-5 bin kişi çekilebilse o bile oradaki esnafa yeter.
Bunu yapacak ekibin profesyonel bir ekip olması lazım. Meclis olarak siz bir araştırma komisyonu ile bunu araştırabilirsiniz. Önce bu eseri kurtaralım sonra burayı canlandıralım. Sürdürülebilir olmalı. Orası yapılırken bir yaşam alanı olarak düşünülerek yapılmalı.
Yine güdümlü proje olarak soğuk hava deposu olabilir.
Birde termal var. Bir otel konseptinde bir işletme olabilir. İstanbul gibi bir ilin dibinde o işi yapabilirsek iyi olur” dedi.
Hayvancılıkta
söz sahibi olabiliriz
Hayvancılık ve yem bitkileri üretimi konusunda sadece Kırklareli değil bölge bazında düşünmek gerektiğini ifade eden vali Çiftçi, “Hayvancılık konusundaki düşüncem sadece Kırklareli değil. Yapılacaksa Trakya çapında yapılmalı ve şurada tek bir tane ayçiçeği dahi ekilmemeli. Buranın sadece bunun üzerine olması lazım. Hayvancılık ve yem bitkileri. Hayvancılık ve yem bitkileri Trakya’dan sorulmalı.
Bakın peynir üretiliyor o üretiliyor bu üretiliyor ama bir tane markamız yok. En azından bir tane markalı ürünümüzü başta İstanbul olmak üzere pazarlamamız lazım ama bu yok. Bu manada ticari açıdan bir eksiklik var. Bu Kırklareli’ni bir şekilde tanıtmamız lazım. Herhalde Edirne’de bizdeki kadar peynir üretimi yoktur ama herkes Ezine peyniri diyor. Ezine’de peynir bile üretilmiyordur belki” diye konuştu.
Trakya’nın yıldızı
Kırklareli’nin geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Vali Çiftçi, bunu şöyle açıkladı;
“En büyük avantajımız İstanbul gibi bir şehrin dibindeyiz ve burası bakir bir yer. Kimse hala buranın farkında değil. Bu bir bakıma şans. Bu şansı en güzel şekilde değerlendirerek Kırklareli’ni ekonomiye kazandıracağız. Ama örneğin turizm konusunda tanıtım eksikliğimiz var. Bazen diyorlar ya halen Kırıkkale ile Kırklareli’ni karıştırıyorlar diyorlar ya. Aslında karıştırma değil. Kırıkkale söyleniş olarak daha kolay. Yoksa herkes biliyor. Kırklareli Trakya’nın yıldızı olacak. İlerisi parlak görünüyor.”
Yol yapım çalışmaları
Yolların durumunun da konuşulduğu toplantıda Kırklareli-Edirne Duble Yolu’da gündeme geldi. Bununla ilgili olarak müteahhidin yaklaşık bir aya önce kendisi ile görüştüğünü belirten vali Çiftçi, İnece’den Edirne istikametine yol yapım çalışmalarına yakında başlanacağını aktardı. Bu kapsam da Koyunbaba Muhtarlığı’ndan yer kiralandığı, yine malzeme taşınacak olan ocağın da kiraladığı belirtildi.
Vali Çiftçi, Lüleburgaz Çevre Yolu ve Pınarhisar Yolu ile ilgili olarak ta Ankara’da görüşmelerde bulunduğunu belirterek, “Konunun biri Lüleburgaz Çevre Yolu diğeri de Pınarhisar Yolu. En büyük sorun kamulaştırma ücreti. Onunla ilgili bir rapor hazırlatacağız. Belediye biz yapamayız diyor. Biz bu iki yolun acilen yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Çalışmalarımız bu yönde. Bu iki yolu inşallah yapalım. Bununla ilgili hazırlayacağımız raporları da Başbakanlık ile Karayollarına göndereceğiz. Ben buradan umutluyum” dedi.
Vali Çiftçi, bir ay sonraki toplantıda yine görüşmek istediğini belirterek toplantıdan ayrıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol