Kırklareli Milletvekili Minsolmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Polonya ziyaretinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ın davetine icabetleresmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Okecie Havalimanı'nda, resmî törenle karşılandı. Karşılamada Polonya Devlet Sekreteri Wojciech Kolarski, Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Tahsin Tunç Üğdül ve diğer yetkililer hazır bulundu.
Minsolmaz da Erdoğan’ın kafilesinde yer aldı
Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Polonyo ziyaretinin kafilesinde yer alan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Polonyo ziyaretinde önemli görüşmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Polonya ziyaretinde, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Millî Savunma Bakanı Nurettin Canikli eşlik ediyor.
“Türkiye Polonya
Parlementolararası Dostluk
Grubu Başkanı”
Polonyo ziyaretinde Türkiye kafilesinde yer alan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, ziyaret ile ilgili “Sayın Cumhurbaşkanımızın Polonya Cumhuriyeti ziyaretine, Türkiye Polonya Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak eşlik ediyorum. Tüm gün sürecek olan programda önemli görüşmeler gerçekleştirilecek” sözlerini dile getirdi.
“Polonya ile Barış ve
Dayanışma İçerisinde Geçen Bir Dostluğumuz Var”
Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Polonya ilişkileri hakkında, “İkili ticaret hacmimizi artıracak bir nüfusumuz var. Türkiye ile Polonya arasındaki ticaret hacmine baktığımız zaman, 6 milyar dolar gibi bir seviyedeyiz. Ama iki güçlü ülke için bu çok düşük bir rakam. Bunu önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkarmalıyız” dedi.
Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerinde Türkiye ile Polonya arasındaki ikili ilişkileri etraflıca ele alma fırsatını bulduklarını, siyasi, askerî, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda iki ülke arasında neler yapıldığını ve yapılabileceğini görüştüklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya’nın 2018-2019 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinin hayırlı olması temennisinde bulundu.
“Polonezköy, iki milletin dostluğunun nişanesi”
Lehistan topraklarının işgalinden sonra Osmanlı’ya sığınan Polonyalılar için tahsis edilen ve tarihte iki milletin dostluğunun nişanesi olarak bilinen İstanbul’daki Polonezköy’ü, iki ülke arasındaki ilişkilere örnek olarak gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’ya, İstanbul’a geldiğinde Polonezköyü’ü birlikte ziyaret etme teklifinde bulundu.
Ziyaretinde 200’e yakın Türk işadamının kendisine refakat ettiğini hatırlatarak, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile birlikte Türkiyeli ve Polonyalı işadamlarına Türkiye-Polonya İş Forumunda hitap edeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlara farklı bir heyecan vermemiz lazım, o vereceğimiz heyecanla inanıyorum ki Polonya’daki yatırımlarını işadamlarımız belki sadece kendi başlarına veyahut da ortaklaşa, hatta hatta sadece Türkiye-Polonya arasında değil üçüncü ülkelerde yatırım yapma yollarını da arama özellikleri olacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’nin ilk 8 ayında Polonya’dan Türkiye’ye 205 bin turistin geldiğini, Schengen vizesi uygulamasının kalkması durumunda Türkiye’den Polonya’ya gelenlerin sayısının da artacağını kaydetti ve şunları söyledi: “Şimdi Latin Amerika ülkeleri için herhangi bir vize yok, rahat rahat Avrupa ülkelerine gidip geliyor. Türkiye müzakereci ülke, ama Türkiye gelemiyor; böyle saçma şey olur mu? Buradaki gariplik ortada. Ben de diyorum ki; Avrupa Birliği üyesi ülkelere, dostlara, ‘bunları dile getirmeniz lazım’ diyorum, bakın ortada böyle bir şey var. Ve 2013’ün sonunda bu vizeler kalkacaktı, imzalar atıldı, ama o günden bugüne hâlâ bizi oyalıyorlar.”
THY’nin Varşova seferlerinin artırılması
Türk Hava Yolları’nın Varşova’ya haftada beş seferinin olduğunu, ancak talebin karşılanamadığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sefer sayısının 10’a çıkarılmasının mümkün olduğunu ve bu yöndeki taleplerin karşılanmasını görüşmek üzere THY’den bir heyetin hafta sonunda Polonya’da olacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmede Polonya’da iki ülkenin dostluğunu simgeleyen dostluk anıtlarının kurulması yönünde teklifte bulunduklarını açıklayarak, “Elimizden gelen her türlü desteği TİKA vasıtasıyla bizler Polonya’da gerçekleştireceğiz ki bunlar bizim dostluğumuzun, dayanışmamızın da adeta simgeleri olacaktır” dedi.
“Polonya, Türk iş adamlarına eşsiz fırsatlar sunuyor”
Türkiye-Polonya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya’daki yatırım fırsatlarına dikkat çekerek, “Doğu-batı ve kuzey-güney ticaret yollarının kesiştiği stratejik coğrafi konumu, Avrupa Birliği üyeliği, istikrarlı ekonomisi ve nitelikli iş gücü ile Polonya, Türk iş adamlarına eşsiz fırsatlar sunuyor. Son yıllarda AB ortalamasının çok üstüne çıkan büyüme rakamıyla Polonya, cazibesi giderek artan bir ülkedir. Bu sebeple iş adamlarımızı Polonya'da daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.
Resmî ziyareti vesilesiyle Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile birlikte Türkiye-Polonya İş Forumu’na katıldı. Westin Otelde gerçekleşen forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk ve Polonyalı iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.
Bakanların da aralarında olduğu geniş bir heyetle Polonya’ya yaptıkları ziyaretin iki ülke ilişkilerine verdiklerin önemin açık bir göstergesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı vesilesiyle Türk ve Polonyalı iş adamlarının bir araya getirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“Polonya ile samimi
dostluğumuzun güçlenerek devam edeceğine inanıyorum”
600 yıla aşkın derin bir dostluğa sahip olan iki ülkenin, pek çok ortak ve tamamlayıcı özelliğinin bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili ilişkilerimiz, siyaset, savunma, güvenlik, kültür ve sanat, eğitim, ekonomi gibi tüm kritik alanları kapsıyor. Avrupa’nın iki büyük güçlü ve ekonomik performanslarıyla göz dolduran ülkeleri olarak, aramızda kurduğumuz bu samimi dostluğun daha da güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin, geçen 15 yılda, Cumhuriyet tarihinin tamamında elde edilen birikimleri 3,5 kat artıran bir büyüme gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sayede dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı en büyük ekonomisi olarak geleceğimize güvenle bakıyoruz. Sadece bununla kalmadık, 2023 hedeflerimiz çerçevesinde çok daha büyük başarılar için kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.
“15 Temmuz’daki hain saldırıdan demokrasi ve ekonomimiz güçlenerek çıktı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Tabii gelişme ve büyüme yolunda ilerlerken önümüze pek çok engel de çıkıyor. Geçtiğimiz yılın 15 Temmuz gecesi yaşadığımız darbe girişimi de bunlardan biridir. Ordumuzun içinde yuvalanan ihanet şebekesinin demokrasimizi, bağımsızlığımızı ve geleceğimizi hedef alan darbe teşebbüsünü 250 şehit ve 2 bin 193 gazi verme pahasına millet olarak bastırmayı başardık. Milletimizin cesareti, Polonya gibi kara gün dostlarımızın desteğiyle üstesinden geldiğimiz bu hain saldırıdan demokrasimiz ve ekonomimiz çok daha güçlenerek çıkmıştır. Darbe sonrasındaki ilk iş günü finansal piyasalar normal şekilde açılmış ve reel ekonomimiz de bir zedelenme yaşamamıştır.”
Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde bir büyüme oranına ulaştığına ve bu rakamlarla Çin ve Hindistan’dan sonra dünyada üçüncü sıraya yükseldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılının yüzde 5’in çok üzerinde bir büyüme oranıyla tamamlanacağını kaydetti.

“İki ülke daha iyisini
yapabilecek güç ve
kapasiteye sahip”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gün, ikili ekonomik ilişkilerimizde daha yüksek hedeflere ulaşma günüdür. 2006 yılında 2,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi ortak gayretlerimiz sonucunda 2016 yılında 6 milyar dolara ulaştırdık. Ticaret hacmimiz 2017 yılının Ağustos ayına geldiğimizde 4 milyar doları aşmıştır. İnşallah şu an itibariyle 6 milyar dolara ulaştığımız ticaret hacminde yaptığımız görüşmelerle önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunu 10 milyar dolara çıkarma hedefini hep birlikte teminat altına almalıyız. Türkiye ve Polonya’nın daha iyisini, daha yükseğini yapabilecek güç ve kapasiteye sahip olduğunu biliyoruz. İkili ticaret hacmini mümkün olan en kısa süre zarfında inşallah bu hedefe kavuşturursak, ulaştırırsak kendimize çok daha büyük hedefler belirleyebiliriz. Savunma sanayi, bankacılık, enerji, müteahhitlik, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, mobilya, sağlık turizmi, tarım ve hayvancılık, altyapı, çevre ve atık yönetimi, kimyasallar, lojistik gibi alanlara öncelik vermemiz gerekiyor. Her iki ülkenin iş adamları bunları hayata geçirebilecek güce sahiptir.”
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın
önderliğinde”
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Türkiye Polonya Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak katıldığı ziyaret ile ilgili, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, değerli Bakanlarımız ve Türk işadamlarının katılımları ile Türkiye-Polonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak benim de gururla iştirak ettiğim Resmî Polonya ziyaretimizde, Polonya'nın başkenti Varşova'dayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın mevkidaşı Andrzej Duda'nın davetlisi olarak Polonya'ya resmi olarak gelmiş bulunuyoruz. Sn Cumhurbaşkanımız ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda, ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere de başkanlık edecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız, Polonya Başbakanı Beata Szydlo'nun yanı sıra parlamentonun iki kanadını oluşturan Senato ve Sejm başkanlarıyla da bir araya gelecek.
Ziyarette çeşitli alanlarda anlaşmaların imzalanması da öngörülüyor. Cumhurbaşkanımız’ın Polonya ziyaretinde, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecek adımlar atılacaktır” sözlerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol