Kırklareli Köftesi emin adımlarla ilerliyor

Geçtiğimiz hafta Tekirdağ’da düzenlenen 2. Trakya Köfte Şenliği, Kırklareli köftesinin ve etinin sağlıklı bir organizasyon ile lanse edilmesine büyük imkan sağladı. Şenlikte düzenlenen panellere ilimizden de çok sayıda akademisyen ve STK başkanı katıldı. Trakya kültürü üzerine araştırmalarıyla tanınan Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Çakır, şenlikte düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada sözlü tarih araştırmalarından elde ettiği sonuçları katılımcılarla paylaştı ve şunları söyledi:
“İyi köfte için iyi et şarttır”
“İyi köfte elde etmek için birinci şart iyi et seçimidir. Kırklareli’nde eskiden köfteciler en iyi eti satın alabilmek için kasap dükkanlarının önünde erkenden sıraya girerlerdi. Hayvanın özel noktalarından özenli seçilen iyi etler Kırklareli köftesinin lezzet sırlarının başında gelmektedir. Trakya köftelerinin lezzetinde bölgenin zengin hayvan varlığı ve etlerinin kalitesi yatmaktadır.”
Panelde ‘Hayvansal üretimde coğrafi işaretler’ başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. İhsan Soysal ise dünya ve Türkiye’den örnek uygulamalar ve konuyla ilgili yürütülen çalışmalardan güncel bilgi ve verileri anlattı. Yöresel ürünler ve coğrafi işaretleme konusundaki ödüllü çalışmaları ve öncü faaliyetleriyle bilinen Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da konuşmasında, ideal coğrafi işaretler sisteminin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak bunun için Türkiye’nin ulusal tarım politikasının oluşturulması gerektiğine işaret etti.
Panelde konuşan Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, hem Trakya hem de Türkiye genelindeki et ve besi hayvanı yetiştiriciliği üzerindeki araştırma ve çalışmalarından elde ettikleri sonuçları aktardı.
Kırklareli’nden Küçük Mustafa 
2.Trakya Köfte Şenliği kapsamında gerçekleşen “Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı panele bölgenin en eski ustaları arasında yer alan Edirne’den Köfteci Osman Almadık, Tekirdağ’dan Köfteci Selim ve İki Kardeşler, Kırklareli Küçük Mustafa Köftecisi, Lüleburgaz Ahmetbey Köftecisi, Uzunköprü Köftecisi Mustafa Alsat  ve Hayrabolu’dan Çerkez Müsellim Pabuç Köftecisi  Mahmut Yalçın katıldılar.
Panelde et seçiminden yapım tekniklerine, kendilerine özgü geleneksel köfte hazırlama ve pişirme metodlarını anlatan ustalar, katılımcıların sorularını da cevapladılar.
 Köfteciler panele katılmadan önce ise, 2. Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV 8 ekranlarında ilgiyle izlenen Masterchef yemek yarışması programı çekimlerine katılarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiler.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. nereye doğru?