Kırklareli Hasat Komisyonu fiyatları belirledi

Kırklareli İstişari Hasat Komisyonu önceki gün toplandı. Biçerdöver operatörleri ve sahipleri için uyulması gereken
kurallar ile ürüne göre dekar başına biçim fiyatlarını belirleyen Komisyon, 2018 yılında uygulanacak istişari
mahiyetteki biçerdöverle bir dekar arazi için biçim fiyatını K.D.V. dâhil hububatta 23,00 TL, Ayçiçeği ve Aspirde 23,00 TL. Kanolada Tabla Aparatlı biçim 28,00 TL, Mısırda 35,00 TL ve Çeltikte 66,00 TL olarak belirledi.

2018 yılında biçerdöverle ürün hasadının düzenli bir şekilde yürütülmesini ve en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak, balya makinesi ve biçerdöver ücretlerini kararlaştırmak amacıyla 6 Haziran 2018 tarihinde Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı’nda toplandı. Komisyonda Kırklareli Merkez Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Aslan, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün, Pınarhisar Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kenar, Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker, Demirköy Ziraat Odası Başkanı Emirhan Ünsur, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Temsilcisi Necdet Göç, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü temsilcisi Ozan Öztürk ve biçerdöver işletmecileri adına Celal Onbaşı ile Mehmet Çango yer aldı. Toplam 13 maddeyi karara bağlayan Komisyon, 2018 yılı hasat döneminin bolluk ve bereket getirmesini temenni etti.
Kırklareli İstişari Hasat Komisyonu’nun aldığı kararlar şöyle;
“1- İlimizde bu yıl biçerdöverle ürün hasadında dane kayıp oranının üst sınırı maksimum % 1,5 olarak belirlenmiştir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır.
2- "G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi" veya "Biçerdöver Operatör Belgesi" bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılmayacaktır.
3- Hububat mahsulünün tarlanın taşlık, engebeli, olması durumunda en fazla 15 cm, düz ve tesviyeli olması durumunda ise en fazla 10 cm. yükseklikten biçim yapılacaktır. Hasat sonrasında ekili alanların çevresi sahipleri tarafından, en az 5 sıra, pulluk ile sürülerek olası anız yangınının yayılmasına karşı önlem alınacaktır. Ayrıca biçerdöver ve balya makinelerinde en az 2 adet 6 Kg.lık yangın söndürme tüpü, en az 15 m2 lik tutuşmaya dayanıklı malzemeden branda ile yangını haber vermek için ses ve ışıklı ikaz cihazları bulundurulacaktır.
4- Hasat olgunluğuna gelmeyen rutubetli ve ıslak ürünler hasat edilmeyecektir. (Hasat sabah saat 09.00 - akşam 22.00 arasında yapılacaktır)
5- Tarlada yatık mahsul ve dövülmeyen başak bırakılmayacak, Yatık ürünler Başak kaldırıcısız hasat edilmeyecektir.
6-  Operatörler tarafından kar amacıyla biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızları gereğinden fazla arttırılmayacaktır.
7- Operatörler hasat edecekleri her tarla için duruma göre yeniden ayar yapacaklardır.
8- Hasatta tarla sahipleri mutlaka     tarlasının başında bulunacak ve biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol edeceklerdir.
9- Ürün sahipleri hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri Ziraat Odası Başkanlıkları, Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık kanalıyla en yakın Tarım     Teşkilatına bildireceklerdir.
10- Üreticiler, muhtarlar, belediye başkanları köy/kasaba adına biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklardır.
11- Tescil İşlemleri yapılmamış biçerdöverlerin tescil işlemlerini bağlı bulundukları Ziraat Odalarında yaptıracaklardır.
12- Tarla sahibi ve biçerdöverci arasındaki anlaşmaya bağlı olmakla beraber 2018 yılında uygulanacak istişari mahiyetteki biçerdöverle bir dekar arazi için biçim fiyatı K.D.V. dâhil Hububatta 23,00 TL, Ayçiçeği ve Aspirde 23,00 TL. Kanolada Tabla Aparatlı biçim 28,00 TL, Mısırda 35,00 TL ve Çeltikte 66,00 lira'dır. Çiftçinin talebi halinde hasat edilen ürünün hasat kalıntılarının parçalanarak toprağa bırakılması durumunda biçim ücretine dekar başına 2,00 TL ilave edilerek uygulanacaktır.
13- İstişari mahiyetteki Balyalama ücretinin bir adet 25 kg'lık balya için; K.D.V. dâhil 2,30 TL. olmasına ve kararların sıhhatli bir biçimde yürütülmesi için Köy Muhtarlıklarına duyurulması hususları Komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. bereketi yaratan bilgidir 09 Haziran 2018 Cumartesi 19:51:28

    Kutsal toprağın kutsiyetini kutlu elleri ile nimete-tahıl meyve sebzeye tahvil eden kardeşlerimize çok yararlı ve de bereket sağlayıcı ve giderek yayılan bir buluşu muştulamak isteriz; manyetik olarak yapılandırıldığında su her ne ise o ürüne üstün olgunluk dolgunluk ve en az %25-30 verim fazlası sağlamaktadır. Tarım tekniker erbabı için yapımı çok kolay bir gereç suyu kaotik halinden düzenli bir hale tahvil ve vitalize etmektedir. Bu konu waterforlife.net.au'dan incelenebilir. Magnetic Water ile youtube'e de bkz. Vortex'leme de suyu bengisu ederek organizmaya hayat vermektedir. Bu konular gelecek uygarlığın spiritüel beşeriyetinin teori ve pratiklerinden bazılarıdır şimdiki vahşi uygarlığın yokoluşundan sonra kurulacak olan.