Kırklareli Geçmişine Dönüyor

Traklardan bu yan tarihi bir özgeçmişi olan ilimiz Kırklareli o dönemler ve sonrasında tarihi bağ şehri olarak anılıyordu. Ancak sonrasında bu özelliğini git gide yitiren Kırklareli üzümü ve bağcılıkla ilgili son yıllarda ciddi adımlar atarken bu doğrultuda 2020 yılında 6 ton şarap ürettiği açıklandı

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, Kırklareli’de üretilen üzümlerden elde edilen senelik 600 ton hardaliye ve şarap hem ülke içinde tüketime sunuluyor hem de Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kırklareli Tarım ve Orman İL Müdürlüğünün verilerine göre, 2020 yılında Kırklareli’de faaliyet gösteren şarap üretim tesislerinden Almanya, İngiltere, İsviçre ve Tayvan'a 7 bin 595 şişe şarap ihraç edildi. Yaklaşık 6 tonluk şarap ihracatından 86 bin dolar ihracat geliri elde edildi.
2020’DE 184 TON HARDALİYE ÜRETİLDİ
Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşareti alarak Kırklareli’ye tescillenen hardaliye üretiminde de rakamları paylaştı

Buna göre, 2020 yılında Kırklareli’de yaklaşık 184 ton hardaliye üretilerek tüketime sunuldu.
Atatürk’ün 1938 yılında Kırklareli'ye geldiğinde kendisine ikram edilen ve içtikten sonra “Milli içecek haline getiriniz” dediği hardaliyenin içerdiği bol mineral ve vitamin sayesinde vücuttaki reaksiyonların düzenlenmesinde büyük rol oynadığını hatırlatan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırklareli Hardaliyesi'ni özel kılan noktanın Kırklareli’de üretilen özellikle tatlı ve kokulu Cabernet, Merlot, Şiraz, Öküzgözü, Pamit, Papazkarası, Cardinal ve Alphonse çeşidi üzümlerin çekirdekleri ve kabukları ile birlikte ezilerek, hardal tohumu ve vişne yaprağının fermentasyonu ile geleneksel yöntemlerle üretilmesi olduğuna dikkat çekti.
Doğası ve iklim özellikleri ile bağcılık için oldukça elverişli olan Kırklareli’deki potansiyeli değerlendirmek isteyenlere çağrıda bulunan müdürlük, gelişen teknoloji ile yetiştirilen hammaddeleri katma değerli ürünler haline getirmek için her türlü desteği vermek adına üretici ve girişimcileri Kırklareli’ye davet etti. (E.Baycan)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol