Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi Türkiye’de örnek olmaya devam ediyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ülke genelinde Çocuk Hakları Komiteleri çocuklara meclis deneyimi yaşatarak akranları ve şehrin sorunlarını ifade edilmesi ve çözümü noktasında çözüm ortağı olma imkânı sunuyor. Ayrıca çocuklar oluşturulan komitede çeşitli sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler de düzenliyor. Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi’de bu kapsamda yaptığı çalışmalarla Türkiye’de örnek olmaya devam ediyor.

Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi’nin sosyal, sportif ve kültürel çalışmalarla çocukların geleceğine olumlu katkılar sunduğunu söyledi. Uysal; Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi’nin 1. Etabının tamamlandığını Doğa, Yaşam ve Kamp Alanı projesinin ilimize hayırlı olmasını diledi. Türkiye’de Çocuk Hakları alanında bir ilki temsil edecek olan proje çalışmasında çocukların, engelli bireylerin, bakanlık hizmet modellerinden yararlanan ailelerin üretim aşamalarına doğrudan katılım sağlayabileceğini vurgulayan Uysal, üretim alanı dışında çocukların, engelli bireylerin ve ailelerin sosyal ve sportif yönlerini değerlendirme fırsatı bulabileceğini, doğa ile iç içe, doğaya saygılı bireylerin yetişmesine imkan tanınacağını belirtti. Projenin tam kapasite çalışmasının Eylül 2020 tarihine kadar bitirilmesinin planlandığını söyleyen Uysal; bu anlamlı ve güzel projeyi hayata geçiren Çocuk Hakları İl Komitesi’ne teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Çocuk Hakları İl Komiteleri ile ilgili Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede ise şu ifadelere yer verildi: “Çocuk Hakları İl Komitelerinde yer almak için 0-18 yaş aralığında, yani çocuk olmak yeterlidir. Toplumun her kesiminden çocuklar, (engelli, suça sürüklenen, koruma ve bakım altında olan vb.) çocuk hakları komitesi üyesi olabilmektedir. Üyelik işlemleri için Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Hakları İl Komite yetişkin temsilcilerine başvuru yapılması yeterlidir. Çocuk Hakları İl Komitesinde yer alan çocuklar; öncelikle haklarını iyi öğrenme fırsatı yakalamakta olduklarından, kendilerini her konuda özgürce savunabilir, diğer arkadaşlarını da doğru yönlendirebilirler. Tarihte en geniş katılımlı insan hakları belgesi olarak tanımlanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiştir. Modern çocuk hakları ve çocuk adalet sistemi paradigmasına da ışık tutan sözleşme ile devletler; ayrım gözetmeme, çocuğun üstün yararı, yaşama, gelişme ve katılım haklarının güvenceye alınmasına dair temel değerler etrafında birleşmişlerdir. Çocuklar bedensel ve ruhsal gelişimlerini tamamlamamış bir birey olduklarından Aileleri ve devlet tarafından korunmaya muhtaçtırlar. Ülkemiz üzerine düşen görevi yapıp 2 Ekim 1995’te Çocuk Hakları Sözleşmesini uygulamaya başlamış bunun yanında 2005 yılında Çocuk Koruma Kanununu nu da kabul etmiştir.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol