Kırklareli Belediyesi’nin matematiği

Kırklareli Belediyesi, 2017 yılında İller Bankası’ndan gelecek olan 90 milyon TL yetmeyeceği, çünkü gider bütçesi 142 milyon TL olduğu için, yine İller Bankası’ndan proje karşılığında 10 yıl vadeli 43 milyon TL kredi çekmeyi planladıklarını açıkladı. İller Bankası altyapı projeleri için yıllık % 7, üst yapı projeleri için ise yıllık % 9 faiz uyguluyor. Kırklareli’nin matematiği özetle şu: 90 milyon TL’nin %27’si yani yaklaşık 25 milyon TL’si, 312 adet memur ve işçiden oluşan personel giderlerine harcanıyor. Bu gider rakamı 2018 ve 2019 için de aynı oranda açıklandı. Peki diğer yıllarda da bütçe yetmediği takdirde, kredi yoluna başvurulursa, geri ödemeler kaç 10 yıl sürecek? Bütçenin neredeyse 4’te 1’i daha ne kadar tatmin olunmayan hizmetlerde görevli personele gidecek? 

“Atıl gayrimenkulleri satalım.” “İller Bankası’ndan gelen 90 milyon TL yetmiyor.” “Önceki yıldan 8 milyon TL devreden otopark parası var.” “İller Bankası’ndan 10 yıl vadeli kredi çekelim.”Gider bütçesi 142 milyon TL.” “Yatırım amaçlı borçlanmadan çekinmeyelim.”
Bu cümleler, Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısında konuşan Başkan Mehmet Siyam Kesimoğlu’na ait. Kesimoğlu, İller Bankası’ndan gelen 90 milyon TL yetmediği ve gider bütçesi 142 milyon TL tuttuğu için, yine İller Bankası’ndan 10 yıl vadeli kredi çekeceklerini söyledi. Konu Belediye Meclisi’nde görüşüldü ve şimdilik oy birliği ile kabul edildi.
90 milyon neden yetmiyor?
Personel giderleri (işçi ve memur ile SGK primleri dahil): 25 milyon TL.
Özel Kalem Müdürlüğü gideri: 3 milyon TL. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü: 800 bin TL. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü: 12 milyon TL. Yazı İşleri Müdürlüğü: 900 bin TL. Hukuk İşleri Müdürlüğü: 350 bin TL. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü: 2 milyon TL. Fen İşleri Müdürlüğü: 58 milyon TL. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü: 6 milyon TL. İtfaiye Müdürlüğü: 2 milyon 500 bin TL. Mali Hizmetler Müdürlüğü: 9 milyon TL. Park Bahçeler Müdürlüğü: 6 milyon TL. Su Kanalizasyon Müdürlüğü: 5 milyon TL. Temizlik İşleri Müdürlüğü: 10 milyon TL. Veteriner İşleri Müdürlüğü: 800 bin TL. Zabıta Müdürlüğü: 3 milyon TL. Destek Hizmetleri Müdürlüğü: 10 milyon TL. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü: 4 milyon TL. Etüd Proje Müdürlüğü: 1 milyon 500 bin TL. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü: 7 milyon TL.
Kasım ayı meclis toplantısında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, 2017’de yapılacak yatırımlarda İller Bankası’ndan proje karşılığı 10 yıl vadeli kredi çekileceğini söyledi. Çünkü oradan gelen 90 milyon TL’nin yetmediği, gider bütçesinin ise 142 milyon TL olduğu açıklandı. 90 milyon TL’lik bütçenin sadece 25 milyon TL’si personele gidiyor.
Kesimoğlu, İller Bankası’ndan proje karşılığında 43 milyon TL kredi çekmeyi planladıklarını söyledi. Belediye Başkanlığı’nın 2017 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nın ayrıntılarını, ilerleyen sayılarımızda kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol