Kırklareli Belediyesi’nin düzenlediği bu kutlama 10 Kasım’a yakışmadı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Ölüm Yıl Dönümü'nün, Kırklareli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü ile aynı güne rastladığı
10 Kasım'da, sabahında Atatürk'ün yasının tutulduğu günün devamında, Kırklareli Belediyesi tarafından Vilayet Meydanı'nda şarkılı, türkülü, danslı kutlama programı yapılması Kırklarelili vatandaşların ve protokolün tepsine neden oldu
Kırklareli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü, dün Kırklareli Vilayet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı. Fakat Kırklareli'nin Kurtuluş Günü'nün Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümüne rastladığı göz önüne alındığında, Kırklareli Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikte gerçekleştirilen şarkılı, türkülü, danslı kutlamalar Kırklareli Protokolü başta olmak üzere halkın tepkisine neden oldu.  Her ne kadar ilimizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü olsa da, Atatürk'ün yasının tutulduğu böyle bir günde, böylesine coşkulu, sıra dışı ve renkli gösterilerin yapılması meydanda etkinlikleri izleyenleri rahatsız etti. Vatandaşlar etkinlikleri düzenleyen Kırklareli Belediyesi'ne ve Atatürkçü Belediye Başkanı'na tepki gösterdiler. 

Şehitlerimizi özlemle andık
Kırklareli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü etkinlikleri, dün, Kırklareli Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere Kırklareli'nin ileri gelenlerinin Kırklareli Şehitiği'ni ve Kırkşehitler Anıtı'nı ziyareti ile başladı. Şehitlikte yapılan törenin ardındansa, öğleden sonra Kırklareli Vilayet Meydanı'nda kutlama töreni yapıldı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım aynı zamanda Kırklareli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun da yıl dönümü. Kurtuluş yıldönümü kapsamında Kırklareli protokolü de Kırklareli Şehitliğini ziyaret ederek şehit mezarlarına karanfil bıraktı, Fatiha okudu. Saat 11.30'da başlayan törene, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Belediye Başkanı, 55. Mekanize Piyade Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, protokol üyeleri, askerler, şehit ve gazi yakınları katıldı. Törende Belediye Başkanı tarafından Şehitlik Anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak şehitler için saygı atışı yapıldı.
Şehitlik Defterini imzalayan Kırklareli Valisi Esengül Civelek, "Aziz Şehitlerimiz. Bu gün Kırklareli'mizin kurtuluşunu huzur, güven ve coşku içinde kutluyorsak sizlerin bu vatan uğrunda fedakarca yaptığınız mücadele sayesindedir. Uğruna şehit olduğunuz bu vatanı koruyacağımıza ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşacağımıza huzurunuzda söz veriyor ve sizleri rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun" dedi.
Vali Esengül Civelek'in Şehitlik Defterini imzalamasının ardından şehit mezarlarına geçen protokol, mezarlara karanfil bıraktı, Fatiha okudu.
Buradaki törenin ardından protokol Kırkşehitler Anıtı'nda düzenlenen törene katıldı.
Kutlamalara gölge düştü
Kurtuluş Günü törenleri ise öğleden sonra saat 14.30'da düzenlendi. Kırklareli Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere, Kırklareli Belediye Başkanı, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu, 55. Mekanize Tugay Komutanı Bekir Koçak ve Kırklareli'nin ileri gelenleri katıldığı törene vatandaşın ilgisi yoğun oldu. Dün saat 14.30'da başlayan kutlama töreninde, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, halk oyunları gösterisi gerçekleşti. Yöresel folklor gösterisinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kutlama mesajları okundu. Kürsüye çıkan Kırklareli Belediye Başkanı'nın, Kırklareli'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 93. Yıl Dönümü vesilesiyle yaptığı konuşma, aynı zamanda Atatürk'ün ölüm yıldönümü olması sebebiyle Atatürk'e seslenişiyle sona erdi.
Başkan'ın ardından kürsüye çıkan öğrencilerin, günün anlamı ile ilgili okuduğu şiirler meydandaki vatandaşları duygulandırdı. Okunan şiirlerin ardından, Kocahıdır İlkokulu öğrencileri Kırklareli Valisi Esengül Civelek'e Türk bayrağı, Kırklareli Belediye Başkanı'na ise çiçek takdim etti. Öğrencilerin daha sonra valiye, belediye başkanına ve garnizon komutanına Atatürk posterleri sunmasının ardından, Belediye Başkanı tarafından öğrencilere hediyeler verildi.
Kırklareli Vilayet Meydanı'ndaki tören, gençlerin, çeşitli yörelerin halk danslarından, Roman danslarına kadar çeşitli figürlerin sergilendiği dans gösterisi ile sona erdi. Ancak Kırklareli Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik kapsamındaki dans gösterisinde kullanılan giysilerden, dansların içeriğine kadar tüm koreografi, meydanda bulunan protokolü ve vatandaşları rahatsız etti. 10 Kasım'ın, her ne kadar ilimizin Kurtuluş Günü ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü aynı güne rastlasa da, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu'nun yasının tutulduğu böyle bir günde, bu türden coşkulu, hareketli, renkli, sıra dışı bir gösterinin sunulması hem Kırklareli Protokolü'nün hem de vatandaşların tepkisine neden oldu.
Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olması sebebiyle, Kırklareli Belediyesi tarafından organize edilen Kurtuluş Günü etkinliklerinin içeriğine daha fazla hassasiyet gösterilseydi, kutlamalara gölge düşmeyecekti. Diğer yandan, bu yıl böylesine bir olayın yaşanması, "Acaba Ulu Önderimizin Ölüm Yıl Dönümü ile ilimizin kurtuluş gününün aynı gün kutlanması yanlış bir uygulama mı? Acaba eskiden olduğu gibi Kurtuluş Günü, Atatürk'ün yasının tutulduğu 10 Kasım'dan farklı bir tarihte mi kutlanmalı?" sorusunu akla getirdi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ne yasi tutuluyor nasıl haber bu

  2. Bu belediyeler bu işin ayarını bir türlü tutturamadılar. Bu organizasyonu festival saçmalıklarına benzetmeyi başarmışlar. Pınarhisar'ın Dağlıca şehitlerimizin acısı her tarafı kavururken festival yapması iptal etmemesi eğlencenin topuzunu kaçırması gibi Kırklareli'de bu yas gününde böylesi bir kutlamaya imza atması eş değer. Bugün Ata'mızın ölüm yıldönümü. Bu evela bu organizasyonu planlayanların göz önüne alması gereken bir konuydu. Böylesi bir tablo başkasınca yapılsaydı demediklerini bırakmazlardı. Öte yandan Kurtuluş Bayramı kutlaması bile olsa o kurtuluşta gelene kadar da bir sürü acı gözyaşı şehadet var mutlaka. Bu yönüyle bile aynı duygu yoğunluğunu korumak gerekirdi. Bir başka yönü de genç kızlarımızın "modernlik" diye sunulan kıyafetlerindeki seçim. Böylesi kötü o kızlarımızı da hem mevsim itibariyle hem de kutamanın ruhu itibariyle zora sokan kıyafetleri kim seçtiyse tam manasıyla saçmalamış. Olmadı Kırklareli'mize hiç yakışmadı.

  3. Bu CHP zihniyeti nasıl bir zihniyettir yaw. Bunlar Allahtan korkmuyolar bari çok sevdikleri Ataturk lerindendemi utanmazlar. Yuhhh

  4. KAFAYA BAK KAFAYA 10 Kasım 2015 Salı 22:27:57

    Yahu kendinizi gazeteci sıfatı ile tanımlamanız ne kadar yanlış ise bu haber de o kadar yanlış. Atatürkün ölüm yıl dönümüne rastladığı gün demişsiniz . İyi de güzel kardeşim her sen aynı gün atatürkün ölüm yıldönümü her sene aynı yıl kırklarelinin düşman işgalinden kurtuluşu. Bu etkinlik atatürk öldü dans edelim şarkı türkü söyleyelim diye değil ilimiz düşman işgalinden kurtuldu sevinelim mantığı ile senelerden bu yana yapılan bir etkinliktir. Akp ye yakın olan kafanız yüzünden ne denli komik duruma düştüğünüzü bilin isterim. Sizi gidi masa başı gaztecileri

  5. Bugune kadar hic kutlama yapilmadi mi sanki de ilk defa yapiliyormus gibi yaziyorsunuz. Yanli haber yapmayin. Bugüne denk gelmesi sanssizlik belki ama yillardir olan birsey bu. Tarih değişmez. Bunun Ata'miza yapilan bir saygisizlik olan atfetmek dogru degildir.

  6. kardeşim bunların yaptığı resmen rezillik böğle bi günde sen neden böğle bişey yapıyorsun bide utanmadan bu chp 'liler atatürkçüyüz diyorlar hepsini eshefle ınıyorum

  7. Akıl ve mantıktan uzak uygulanmış kutlama Kırklareli'ne ve CHP belediyesine hiç yakışmış. Doğum günü 10 Kasım'a geldiği için bir gun sonra kutlayanlar var bu ulkede. Ne olur bir gün sonra veya dozajinda kutlasan.

  8. Bazı yorumcular hemen bir savunmaya girmişler ama burada sorun iki önemli olayın aynı güne denk gelmesi değil. Elbet kurtuluş gününü kutlayacaksın. Fakat kutlamanın şekli yakışıksız olmuş. Kurtuluş gününe sevinilecek elbette. Fakat bunu yaparken 10 Kasım'ın atmosferinden de kopmak gerekmiyor. Bu arada tarafsız gazetecilikten dem vuranlar çok mu bitaraf yayınlar okuyorlar sanki ? Kardeşim sen de pekala senin borunu öttüren yayınları alkışlıyorsun. Beğenmediğiniz yorumlar gelince hemen refleks göstermek alışkanlık olmuş. Daha geçtiğimiz haftalarda chp zihniyetine yayın yapan kendine göre konuklarla ortamı konsolide eden duayen bir gazeteci (!)yi ağırladı bu şehir. O zaman da dedin mi "Kardeşim sen de bal gibi tarafsın" diye ? Hem sonra Kırklareli'de bu gazetenin bu yönde yayın yaptığını düşünüyorsan diğer cenahta yayın yapanlar sana hitap edebilecekler var. Kırklareli'de tek yerel gazete çıkmıyor. Daha tarafsız buluyorsan orada seçenekler mevcut.

  9. Bizim kurtuluş günü kutlamasından anladığınız çıkıp iki tane öğrenciye folklor oynatıp iki tanesini de kıç sallatmaktan öteye geçmediği sürece bu tartışmalar devam eder gider. Göbeği açık kızlar sahneye çıkınca protokolün yüzünün nasıl asıldığını ben bizzat gördüm orda. Haberin bu yüzden nereye vurmaya çalıştığını anladım. Ama aşağıdaki yorumlara bakınca hey heyy yorum yapmak bedavaya sallayın masa başından... Sizi gidi işsiz basa başı yorumcuları sizi... Anladın sen onu.

  10. Bu haberi yapanda yazdıklarına inanmıyor. Mesele birilerine yaranma meselesidir.