“Kimisi kanser oldu, kimisi dışlandı, ama şimdi hepsi eşit”

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında KETEM’de, sigarayı bırakan 15 kişiye “Teşekkür Belgesi” verildi. Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir ve Kırklareli Halk Sağlığı İl Müdürü Çiğdem Cerit’in katılımı ile gerçekleşen törende, sigarayı bırakanların gayretleri üzerinde duruldu.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü kapsamında dün saat 16.00’da KETEM’de tören düzenlendi. Sigarayı bırakma hususunda büyük mücadele veren 15 kişiye teşekkür belgeleri verilirken, halen kullanmakta olan vatandaşlarda KETEM’e davet edildi.
Düzenlenen törene Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, Kırklareli Halk Sağlığı İl Müdürü Çiğdem Cerit başta olmak üzere KETEM personeli ve vatandaşlar katılım gösterdi. Gerçekleşen törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Tahir Demir; “Öncelikle hoş geldiniz arkadaşlar. Bugün burada 9 Şubat sigara bırakma günü. Evet arkadaşlar sigara içenler içmeyenlere göre çok şansızdırlar. Çünkü sigara içenler paralarından öteye salığını, ömürlerini kısaltırlar. Kendine ve topluma kötülük yaparlar. Bu sebepten sigaradan, nikotinden uzak durmalıyız. Daha sağlıklı bir hava ve yaşam sürdürmeliyiz.
Daha uzun yaşamak için sigarayı bırakın”dedi. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Çiğdem Cerit; “Bugün sigarayı bırakma günü. Ben gerçekten çok mutluyum. Mutluluğumun sebebi sigarayı bırakıp sigara kullanan vatandaşlara örnek olan vatandaşlarımızla birlikteyiz.
Bu madde zararlı bir madde bağımlılık yapıcı bir madde ve bu maddeyle mücadele etmeliyiz. Bizde Kırklareli’nde Sağlıklı Yaşam Merkezinde sigarayı bırakmak için arkadaşlarımızla mücadele ediyoruz. Bir vatandaşımızın sigarayı bırakması ailesini hayatını önemsemesini gösteriyor ve ayrıca sigara ile mücadele edip sigarayı bırakan vatandaşlar bizi gururlandırdı.
İnşallah bu vatandaşlarımız sigara içen vatandaşlara örnek olur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır.
"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır.
Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.
Sigara içildiği anda vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyak gibi zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir.
Bu durumda Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezlerine (KETEM) veya en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilebilir.
Bakanlığımızın "Alo 171 Sigara Bırakma Hattı" da sigarayı bırakmak isteyen kişilere destek vermektedir” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol