KIRMIZI GÜLÜN ALI VAR

Kırklarelili Aşık Ali Tanburacının kaynak olduğu Rumeli Balkan Türküleri ve yaşamı uygun bir yere konulursa Kırklareli Balkan Türküleri hayat bulacaktır. Dr. Hüseyin Yaltırık Aşık Ali Tanburacı'nın yaşamını kitap haline getirmiştir. Gençlerimiz Aşık Ali Tanburacı'yı bilmezler. Ben de torunu ciltçi Savaş Ergüven'den1997 yılında öğrendim. Ve çok üzüldüm. Büyüklerimiz bize Aşık Ali Tanburacı'yı neden tanıtmadılar? Dr. Hüseyin Yaltırık İzmir TRT sanatçısıdır, güzel sesi vardır. Yozlaşan bir dünyada yaşarken Aşık Ali Tanburacı'nın türküleri benim efkarımı alır.
"Kırmızı gülün alıvar / Bugün benim efkarım var / Ah bu gönül arzu eder seni / seni yar seni"
Bu türkü Balkanların, Trakyanın Balkan Türklerinin milli marşı gibidir. Eski mahalle düğünlerinde ince çalgı vardı. Mutlaka Kırmızı Gülün Alı var türküsü söylenirdi. Mahalle düğünleri cumartesi, Pazar günleri olurdu. Pazartesi günü akşamüstü kadınlara ince çalgı gelip çalardı. Ne güzel adetler vardı. Akrabalar, mahalleden komşular düğüne gelirdi. Gençlerin gönlü sevdalıydı. Sevdiğini gören delikanlılar coşkuyla kasap'ı, kabadayı'yı, zigoş'u oynardı. Yanımda emekli sağlık memuru Alaaddin Kanık var. Yayla Parkındayım. Kırklareli İstasyon Caddesi'nin uygun bir yerine Aşık Ali Tanburacı'nın türküleri ve yaşam öyküsü konursa Kırklareli ve Balkan Kültürü yaşar. Kırklareli Valiliği bu konuya sahip çıkarsa çok sevinirim. Çünkü yozlaşan bir dünyada yaşıyoruz. Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü de bu konuya sahip çıkarsa bir muhacir torunu olarak mutlu oluruz.
Kırklareli Valiliği Türk Ocağı Binasını, Kent Müzesi haline getiriyor. Oraya Aşık Ali Tanburacının saz çalarken bir heykeliyle yaşam öyküsü konulabilir. Aşık Ali Tanburacının on üç türküsü TRT'de kayıtlıdır. Kırklareli Valisi Esengül Civelek'in ramazan bayramını kutlarım. Çalışmalarında başarılar dilerim.
Kırklarelinin Gerçek Vizyonu Nedir?
Kırklarelinin Aşık Veysel'i Aşık Ali Tanburacıdır. Yükselen değer Eski kültürümüzün sesi Kırmızı Gülün Alı Var türküsüdür. Gerçek vizyonumuza sahip çıkalım.
"Dört mevsim yapayalnız yolda yürürken Balkan türküleri söyler yüreğim / Yıllar geçer gider / Gönlüm efkarlıdır / Mısralar türküler yol arkadaşımdır. / Sevgiyi katık ettim. / Yüreğim eski şarkılarda kaldı / Gençlik yıllarında / Yarine kavuşan olmadı / Yüreği türkülerde kaldı." (Selahattin Demiraco)
Gençlik yılları güzel.
Efkarlı rüzgarlara benzer.
Şairlerin yüreği bir başka atar. Muhabbetlerle, saygılarla ve sevgilerle yaşamak güzeldir.
Savaşlar, ayrılıklar, göçler ve kibirler insanlığı kahreder.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol