KIRKLARELİ TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ OLMUŞTUR

Balkan Savaşı ile ilgili kitapları karıştırırken Leon Troçki'nin bir sözü dikkatimi çekti. Balkan Savaşı sırasında Kırklareli'nde gazeteci yazar olarak çalışan, Troçki daha sonraki yıllarda Rusya'da önemli bir politikacı olmuştur. O şöhreti ile memleketinde barınamayan Leon Troçki bir yolunu bulup Türkiye'ye gelmiş, Heybeliada'da birkaç yılını geçirmiş, uygun gördüğü zamanda ayrılıp gitmiştir. Onun Balkan Savaşları ve Türkiye ağırlıklı kitabında mı şimdi pek hatırlayamadığım o cümle Kırklareli'nin Bulgar için İstanbul'dan daha önemli olduğunu söylüyordu. Söz, Balkan Savaşı cereyan ederken söylendiği için savaş nedeni ile söylenmiş olabileceğini düşündüm. Bilindiği üzere Balkan Savaşı KIRKLARELİ BOZGUNU ile genel bir bozguna dönüşmüş, bu savaşta Balkanlar ve Trakya elimizden çıkmış, daha sonra ancak Trakya kurtarılabilmiştir.
Gazeteci yazar Taha Akyol yitirdiğimiz RUMELİ üzerine "RUMELİYE VEDA" adlı bir kitap yazmıştır. Ben ise 1970'li yılların başında Balkan Savaşını "ŞAHANE RUMELİ'NİN ÖLÜMÜ" adı ile yazmış, Cumhuriyet Gazetesi’nde de dizi yazısı olarak çıkmıştı. Leon Troçki olsun, Taha Akyol olsun Balkan Savaşı üzerine önemli tespitler yapmışlar, bunları kitaplarına yazmışlardır. Bu iki kitap genelde Kırklareli ağırlıklıdır. Çünkü savaşın bozguna dönüşmesi Kırklareli'nde meydana gelmiştir. Taştabya önünde yarım saat süren savaştan sonra Kırklareli 5 dakikada Bulgarların eline geçmiş, 24 saat içersinde 120 bin kişilik bir Bulgar kuvveti Kırklareli'ne girmiştir. Taha Akyol'un naklettiğine göre tarihçi Richard Hall, Şerif Paşa'ya "Kırklareli Osmanlı İmparatorluğunun anahtarı idi ve anahtar düşmana teslim edildi" demiştir. Bulgarlar için, Osmanlılar için önemli olan Kırklareli, Türkiye için daha önemlidir. Kırklareli Balkan Savaşında Fahrettin Altay tarafından Bulgarlardan geri alınmıştır. Aşağıpınar kazıları ile tarihi 8 bin yılı bulan Kırklareli bu zaman içersinde birçok defa el değiştirmiştir. En son iki yıllık Yunan işgalinden 1922 yılında geri alınmıştır. Buna göre 600 yıl Osmanlıların, yüzyıla yakın bir zamandan beri Türkiye'nin elinde olan Kırklareli 700 yıldan beri Türklerin elinde olmuştur. Tabii öneminden dolayı. Aslında Trakya bütün Türkiye için stratejik önem taşımaktadır. Trakya'nın stratejik konumu üzerine Çanakkale Savaşından sonra Edirne'deki 18. Kolordu Komutan Vekilliğine atanan Mustafa Kemal bu sıra Trakya'nın kentleri ile birlikte stratejik konumu üzerine araştırma yapmıştır. Bu coğrafya bölgesinde ve elbette ki Kırklareli'nde yaşayanlar Kırklareli'nin tarihten, coğrafyadan gelen bir öneme haiz olduğunu biliyorlar mı? Önemli olan budur. Değeri bilinen şey daha kıymetlidir. Şunu söylemek istiyorum:
"Biz Osmanlıdan miras kalan, tarihsel gelişmelerin iki ayrı aşamasını yaşayan ve aralarında aynı zamanda belirli bir kültür farkı da bulunan iki karşıt dünyanın yanyana ve iç içe olmasıdır." Dinamik ve statik iki zıt kültürü yaşamaktayız. Osmanlı sanayileşseydi, kullarını eğitimden geçirseydi Türkiye bugün cehaletle, gerilikle mücadele eder durumda kalmazdı. Aynı şeyleri dinlemez, yeni şeyler dinlerdi. Balkan Savaşı, Balkan Bozgunu, Şahane Rumeli'nin Ölümü meydana gelmezdi. Onun için geçmişimiz, tarihimiz ders veren olaylar zenginidir. Onun için geçmişi okumaya, geleceği görmeye bakmalıyız.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol