KIRKLARELİ E-SPOR'DA TÜRKİYE'NİN GÖZ BEBEĞİ OLMA YOLUNDA

Son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren, tüm dünyada resmi olarak yeni spor dalı kabul edilen e - spor'da ilimizin oyuncuları büyük başarılara imza atıyor. Birçok oyuncuya lisans sağlıyor. Tüm yaş gruplarına hitap eden bu spor dalında Kırklarelili oyuncular Türkiye'nin göz bebeği haline geldi.
Her Bilgisayar Bir Spor Cihazı
Günümüzde spor yapmak herkesin harcı değil. Gençlerin çoğu çeşitli imkansızlıklardan dolayı düzenli bir şekilde spor yapma imkanı bulamıyor. Şehrimizde belediyenin yeterli spor tesisi olmaması konusunda bir çözüm üretememesi Kırklarelili gençleri bilgisayar başına çeken etkenlerden. Fakat artık e - sporun ülkemize giriş yapması sayesinde bilgisayar oyuncuları birer profesyonel sporcu imkanı buluyor.  Ülkemizde e-spor federasyonunun kurulmasıyla her bilgisayar oyuncusu birer lisanslı sporcu olma imkanı buluyor. Bu duruma şehrimizde en büyük öncülüğü yapan EG@NET birçok bilgisayar oyuncusunu birer lisanslı sporcu yaptı. Üstelik bu oyuncular çeşitli turnuvalarla Türkiye genelinde büyük başarılara imza atarak ilimizin tanıtımında birer misyon üstlenmiş durumdalar. EGANET Türkiye çapında tanınmış e - spor oyuncularını ve organizatörlerini Kırklareli'ne getirerek, bu sporlar ilgilenen gençlerle buluşturdu. Kırklareli'nde bu organizasyonları gerçekleştiren isim olan Görkem Alpagut yaptığı açıklamada: "Hedefimiz geçen sene 8. bitirdiğimiz yükselme ligini bu sene ilk 4'de bitirip  play - off'larda şampiyonlar ligine yükselmek. Bu arada Marmara bölgesel liginde şampiyonluğu elde edip, başarılarımıza devam etmek. Bu sene takımda oynayan oyunculardan Hukuk, İngilizce Öğretmenliği, Kimya, Çevre Ekonomisi, İnşaat Mühendisliği gibi bölümleri kazanan oyuncular mevcut. Yani bu spor dalının sporcuların eğitim hayatını olumsuz etkilemesi gibi bir durum söz konusu değil. Aksine bu oyuncular anlık karar verebilme, çözüm üretebilme gibi yetenekler kazanıyor." Dedi. Alpagut ayrıca yaptığı açıklamada: "Lisanslı oyuncu sayımız 19, hedefimiz 300 sporcuyu lisans sahibi yapmak. Ortalama her hafta 6 oyuncu lisans sahibi oluyor." İfadesini kullandı. Kırklarelili sporcular her hafta sonu çeşitli il ve ilçelerde organize edilen organizasyonlara katılıyor. Bu sayede oyuncular hem puan  hem de deneyim kazanıyor. Türkiye genelinde 200 takımın katıldığı son turnuvada EG@NET takımı turnuvayı 4. bitirerek turnuvaya damga vurdu. İlimizi temsil eden takımızın katıldıkları organizasyonlarda tam 15 haftadır yenilgi yüzü görmedi.
OYUNCULARA LİSANS İMKANI VERİYOR
Bu spor dalı hemen hemen her yaştan sporcu hitap ediyor. E - spor hariç hemen hemen tüm spor branşlarında fiziksel özellikler çok büyük bir unsur. Fakat fiziksel özellikleri gereği lisanslı sporcu olamayan oyuncular, Türkiye e - spor federasyounu TÜDOF adı altında Gençlik ve Spor Bakanlığı sayesinde artık birer lisanslı sporcu. Kendilerinden aranan özellikler fair - play ruhunu taşıması ve iyi bir takım oyuncusu olması. Henüz 12 yaşında e - spor sayesinde lisanlı bir sporcu olma fırsatını yakalayan minik Faruk İnan: "Bu yaşta lisanlı oyuncu olma fırsatı buldum. Öncelikle hedefim okulumu iyi bir dereceyle bitirmek. E - spor sayesinde Türkiye'nin çeşitli noktalarından bir çok arkadaş edindim. Lisanslı bir sporcu olan benimle yaşıt çok az kişi var." Dedi. Zeka gelişimine olumlu etki yapan bu spor dalı; ekip çalışmasını geliştiren, oyun içinde fikir paylaşımı, oyun dışında takım arkadaşlarıyla sosyal hayatta beraber olma hissi yaratan bir spor dalı olarak tanımlanan e - spora ilgi çığ gibi büyüyor.
E - SPORCULARA MADDİ KAZANÇ VE BURS İMKANI
Ulusal ve uluslararası katılımlı olarak gerçekleştirilen bu organizasyonlara ve organizasyonlara katılan elektronik sporculara hem bireysel ve hem de takım kategorisinde sponsorların milyon dolarlar ile ifade edilen desteği de bu spor dalının potansiyel gelişiminin bir kanıtı olarak değerlendirilebilir.
Federasyon kavramı her ne kadar ülkemiz için yeni olsa da, bu oluşum TÜDOF adı altında Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlanmıştır. Kısaca, artık Türkiye'nin de bir federasyonu var ve yapılacak olan tüm çalışmalar bu federasyon altında toplanacak. Amerika'da bulunan Morris Üniversitesi yaptığı açıklamada eSpor oyuncusu olan öğrencilere burs vereceğini açıkladı! Amerika Illinois de bulunan Morris Üniversitesi yaptığı açıklama ile eSpor'u Atletizm dalına dahil ettiklerini ve bu sayede eSpor bölümünün de gerçek spormuş gibi ilgi göreceğinin altını çizdi. Üniversitenin Atletizm bölüm direktörü Kurt Melcher yaptığı açıklamada; "Morris Üniversitesi her zaman öncülüğe imza atmış bir üniversitedir. Değişik alanlarda başarılı öğrencilere ev sahipliği yapmayı hedeflemiştir. eSpor oyunu ise rekabet ortamına sahip ve başarı için takım oyunu gerektiren bir branş" ifadelerine yer verdi. Ayrıca Morris Üniversitesi dünyada bir ilke imza atmış olacak. Üniversitede açılacak bu bölüm League of Legends ağırlıklı olacak ve öğrencilerine burs oranı %50 olacak. Üniversite, şu anda Amerika ve Kanada'da ki 750 okulun oyuncularının katıldığı League of Legends High School Starleague'de (HSL) oynayan oyunculara öncelik verecek. Ülkemizde de yine ODTÜ, İTÜ gibi birçok üniversitenin eSpor takımları var. Bu takımların oyuncuları yine aynı üniversite okuyan öğrenciler. Sporcular böylelikle kendilerine maddi gelir de sağlamış oluyor. Bu sporun dünya genelindeki para havuzu milyar dolarlarla ifade ediliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol