KIRKLARELİ'NDE YAZ GÜNLERİ GÜZEL GEÇERDİ

HAYRİYE HANIM
"Annemin yaptığı, fırıncı Hayro'nun pişirdiği Boşnak böreğinin tadını unutamam. Yer sofrasına otururduk. Büyük börek tepsisi sofraya konur. Böreğin ortası çıkarılıp, baba bir tas ayran konurdu böreğin tam ortasına. Tepsi böreği o dakika biterdi.
Sofra adabı vardı. Önce, baba başlardı yemeğe. Tam bir disiplin vardı evde. Para kesesi babada olurdu.
Çalışan çocuklar harçlıklarını babalarına teslim ederlerdi."
YAZ GECELERİ
Yazlık sinemalar vardı Kırklareli'nde. Zafer yazlık sineması, İnci yazlık sineması gibi. En büyük eğlencemiz sinemaydı. Çığlık çığlık gazoz satılırdı. Portofino çalardı film arasında. Ayhan Işık'ın, Türkan Şoray'ın, Fatma Girik’in, İzzet Günay'ın, Sadri Alışık'ın filmleri olunca sinemalar dolardı.
Saklambaç oynardı çocuklar. Karanlıklara gizlenirdik. Bazen de gezintiye çıkılırdı. Parklarda oturulurdu. İstasyon Caddesinde tur atılırdı… Kırklareli'nde hala yaz geceleri bir başka güzeliktedir.
KOVANLIK
Yaz günlerinde arkadaşlarla yüzmeye giderdik. Büyük derenin Kovanlık mevkiini Kırklareli Plajı olarak mesken edinirdik. Serinler, balık tutardık. Gün neşeli geçerdi. Bazı çocuklar da Kazankaya'ya yüzmeye giderdi.
Küçük piknikler yapılırdı. Tatil günleri Kovanlık, Kazankaya, Asılbeyli ve Şeytan Deresi pikniğe gelen insanlarla dolup taşardı. Hıdrellez günleri neşeli, otantikti.
KIRKPINAR ÖNCESİ KIRKLARELİ'NDE GÜREŞ
Kırkpınar öncesi Pazar günü yağlı güreşler Kırklareli stadında yapılırdı. Biz çocuklar stada paramız olmadığından giremezdik. Kırklareli stadının altında bir ızgara vardır. Yağmurları çeksin diye yapılmış. Bir gün o ızgaraya girmiştik arkadaşlarla. Sezai Şafak türkü okumuştu bizlere. Yanımızda rahmetli emekli öğretmen arkadaşım Nurettin Toylan, Fikret Toylan vardı.
Güreşler başlayınca tek tek çıkardık taş tünelden. Cep delik cepken delikti. Ünlü pehlivanlar yağlı güreş tutarlardı. Kırklareli stadında. Bizlerde heyecanla seyrederdik.
Gençlik günlerimizde akşamüstleri turlarında üç dört arkadaş şarkılarla mutluluğun resmini yakalardık. O günlerimiz şiirseldir.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Sayın 639 nolu Arkadaşım benide eski günlere götürdün.Kalemine sağlık. Selamlar 623 Yalçın.