KIRKLARELİ’NDE YAYLA’YI KONUŞTUK

Ergin Kalınoğlu'nun daveti üzerine, Yayla'ya çıkarken halkın PAPAZIN EVİ olarak isimlendirdiği Rumlar'dan kalma tarihi yerinde (bina şimdi lokanta olarak hizmet vermektedir) Kalınoğlu, A.Ü. Açık Öğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi Öğretim Görevlisi, (eski Kent Konseyi Başkanı) Münür Saygın, Belediye Eski Başkanlarından Av.Cavit Çağlayan, Yalçın, ben toplandık Kırklareli'ni fakat ağırlıklı olarak Yayla'yı, Yayla'nın altının mağara olduğu sorununu görüşüp tartıştık. Sayın Belediye Başkanı M.S. Kesimoğlu'nu ziyarete karar verdik. Amacımız Kent insanlarının Yayla için söyleyip geldikleri bir rivayeti sonlandırmaktır. Yayla'da Türkler'den önce Rumlar oturuyorlardı.
Kırklareli stratejik amaçlı kurulmuş bir kenttir. Rumları ilk sakinleri olarak Kabul ediyoruz. Osmanlılar Kırklareli'ni 1368 yılında almışlardır. Osmanlıların Kırklareli ve Trakya'da ilk İslami eseri 1384 yılında inşaa edilen Hızırbey Camii olmuştur. Osmanlılar, Kırklareli'ni aldıktan sonra Rumların Yayla'da oturduklarını dikkate alarak, Kırklar Tepesi'ni tercih etmişlerdir. Ancak zaman içerisinde Kırklareli Merkezde Yeni Mahalleler kurulurken Yayla'da oturan Rumları kuşatma siyaseti gütmüşlerdir. Yahudiler 1500'lü yıllarda Kırklareli'ne gelmişler, Hızırbey Camiinin Güneyinde yerleşmeyi tercih etmişlerdir. Ama tarih boyunca Kırklareli göç almıştır ve almaya devam etmektedir.
Kırklareli'nin Kent olarak özellikleri vardır. Yayla başlı başına bir kenti sembolize edecek konumdadır. Şehrin kalbi burada atmıştır. Yayla Meydanı'nda yapılaşma meydanın korunması esasına dayanarak gerçekleşmiştir. Törenlerde, Özel ve Resmi günlerde yayla meydanı kullanılmıştır. Yayla Meydanı'nın altında boşluklar olduğu söylenmektedir. Şair Mülayim Tirfil Yayla Parkı'nın altına girdiğini, bir evin odaları gibi odalara benzer boşluklar gördüğünü söylemektedir. Halk ve Özellikle Yayla Semtinde oturanlar yıllardan beri böyle bir söylenti olduğunu, dinlediğini belirtmektedirler.
Halk bilmiyor ama geçmişte bu söylenti üzerine resmi makamlar meydanın altını inceletmiş olabilirler. Yayla sakinlerinin merakı öyle ve ya böyle yurttaşların ilgi duydukları şeyler hakkında bilgilendirilmeleri faydalıdır. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kırklareli Temsilcisi Öğretim Görevlisi Münür Saygın, Yayla Parkı altındaki mağara ve dehlizlerle ilgilenmiş, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı iken durumu projelendirmiş, bazı bilgilerde ekleyerek projeyi Belediye Başkanlığına sunmuştur.Durum şu: Yayla altındaki Jeolojik görüntüler mağara ise turizme kazandırılabilir. Olay bir başka şey ise bilgilenmiş olmakla yetinilir. Duruma hangi yönden bakarsak bakalım sorun İLGİ-BİLGİ nedenidir. Kamuyu ilgilendirmesi nedeniyle de yetkilileri açıklamaya zorlar. Olay 3-5 kişinin ilgisini aşar, topluma mâl olur.Bu vesileyle bir hususu dikkate sunmak istiyorum. Bizim insanımız bilgiye aç ve açıktır. Kendisine verilen bilginin tümü aklında kalmasa dahi kalan da ilk aşamada faydalıdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol