KIRKLARELİMİZ; HAYVANCILIĞI “İYİ” BİLİYORDU VE BAŞARILIYDI, YİNE BAŞARMAK ZORUNDAYIZ

Evet, sayın okurlarım, sevgili hayvancı kardeşlerim… 30 haftadır yazıp anlatmaya çalıştığım, “İlimiz Hayvancılığının Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu yazılarımla, sizlere yaşadıklarımı, bildiklerimi, gördüklerimi ve şahit olduklarımı anlatmaya çalıştım. Özetlediğimiz zaman da ortaya çıkan ve 1960’lı yıllardan sonra yavaş yavaş uygulamaya konularak bugünlerin zeminini hazırlayan acı gerçeğimizi herkesin dikkatine sunuyorum. Bizlere şu anda damızlık hayvan ve et satan Avrupa ülkeleri; bizim onlardan zayıf ama kendilerinin bizden üstün oldukları kulvarda yarışa, geçmiş hükümetlerimiz dönemlerinde, Avrupa Birliği uyum yasaları adı altında bizleri (Hayvanları elde edilen süt ve ürünlerine kriterler koyarak) mecbur ettiler. Bizim onlardan üstün olduğumuz yönlerimiz “Orman ve Mera hayvancılığımızdı.” Ve biz Avrupa Birliği uyum yasaları uygulanmaya başlanana kadar, “DÜNYADA KENDİ KENDİNE YETEN YEDİ ÜLKEDEN BİRİYDİK.”
Önce Avrupa’ya master veya staj yapmaya gönderilen ORMAN VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ MÜHENDİSLERİMİZ, ORMANLARI KORUMAK ADINA, ORMANLA HAYVANLARIMIZIN BİRBİRLERİNİ TAMAMLAYAN, AYRILMAZ İKİLİ OLDUĞUNU GÖRMEZDEN GELEREK, ORMANLARDA HAYVANLARIN STRATEJİK OLARAK BELİRLENEN, YAZ KIŞ BARINIP, OTLADIĞI YERLERE ÇAM ALANLARI DİKEREK, HAYVAN BARINAKLARINI, KOYUN KEÇİ KIŞLALARINI KALDIRDILAR VE CAYDIRICI CEZALAR UYGULADILAR.
BEN ORMANLA MAHKEMELİK OLMAMIŞ, CEZA YEMEMİŞ ORMAN KÖYLÜSÜ PEK GÖRMEDİM. İŞTE BU GERÇEĞİMİZ, “İTHALÂTA MECBUR KALDIĞIMIZ SONUN BAŞLANGICIYDI.” ASIRLAR BOYU DEVLETİNDEN İŞ İSTEMEDEN, AİLESİNİ VE DEVLETİNİ DOYURMUŞ, DEVLETİNİ KENDİ KENDİNE YETEN YEDİ ÜLKE KONUMUNDA TUTMUŞ ORMAN KÖYLÜSÜ, ÜRETİMİ TERK ETTİ, KÜSTÜRÜLDÜ, GÖÇ ETTİ. KALANI DA YAŞLANDI, YORULDU.
GEÇMİŞTEKİ DOĞAL HAYVANCILIK YAPAN ORMAN KÖYLÜLERİMİZ YERİNE, TRAKYA’YI HOLLANDA ZANNEDEN, AVRUPA’NIN HAYVANCILIĞIMIZI YOK ETMEK İÇİN YETİŞTİRDİĞİ, HALEN DE BAŞARILAMAMIŞ VE BAŞARILAMAYACAK OLAN HAYVANCILIK SİSTEMİNİ SAVUNAN VE ÖĞRETEN MEVCUT OLAN HOCALAR VE BÜROKRATLAR TARAFINDAN EĞİTİLEN, ORMAN VE MERA HAYVANCILIĞINI BİLMEYEN, GEÇMİŞİMİZDEKİ BAŞARILI YILLARIMIZDA İLİMİZİN, TÜRKİYEMİZİN HER TARAFINA DAMIZLIK DÜVE SATAN İL OLARAK ANILDIĞINI BİLMEYEN HAYVANCILIKLA İLGİLİ BİRİMLERDEKİ YETKİLİ KİŞİLER, YANLIŞ YERLERDE, YANLIŞ KİŞİLERE VERDİKLERİ DESTEKLERLE KURULMUŞ OLAN ÇİFTLİKLER, İŞİ BİLMEDİKLERİ VE İNEKLERİNİ SÜT MAKİNESİ GİBİ GÖRÜP, SONUCUNDA HAYVANLARINI HASTA EDİP, MECBURİ KESİME GÖNDEREREK, BAŞTA KENDİSİNİ VE DEVLETİMİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATAN HAYVANCILIK İŞLETMELERİ, BİR BİR KAPANDI.
ÇÜNKÜ BİZ AVRUPA KADAR YAĞIŞ ALMIYORUZ VE KABA YEMİMİZ YOK VEYA ÇOK PAHALI. BİZİM YAZ KIŞ, DOĞAL OLARAK, HAYVANLARIMIZI BESLEYEN KABA YEMİMİZ ORMANLARIMIZDA. AÇIKÇA AVRUPA ÜLKELERİ İLE AYNI KULVARDA YAPTIĞIMIZ YARIŞI KAYBEDİYORUZ. SATIN ALIYORUZ, YAŞATIP ÜRETEMİYORUZ. AYNI SİSTEMDE DEVAM EDERSEK HEP KAYBEDECEĞİZ. DAMIZLIK VE ETLİK HAYVANLAR İÇİN YAPTIĞIMIZ İTHALÂTLA, ÖDEDİĞİMİZ DÖVİZLERLE, ONLARIN HAYVANCILARINI KALKINDIRIYORUZ.
AMA BİZ, BU SÜREGELEN KISIR DÖNGÜYÜ BOZMALIYIZ. SADECE İTHALÂTÇIYI VE AVRUPA ÜLKE HAYVANCILARINI KAZANDIRAN AHIRLARDA İNSANLARIN HAYVANLARA DEĞİL, HAYVANLARIN İNSANLARA ÇALIŞTIĞI, DOĞAL OTLATMA SİSTEMLERDE, ESKİDEN OLDUĞU GİBİ YENİDEN ÜLKEMİZE İSTİHDAM, KATMA DEĞER VE EN ÖNEMLİSİ; KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEYECEK, KIZLARIMIZIN KÖYLERİMİZE GELİN GİDEBİLECEĞİ, BİRLİKTE HAYVANCILIK VEYA BENZERİ AKILLI KIRSAL KALKINMA PLAN VE PROJELERİYLE, ORMAN KÖYLERİMİZDE DOĞAL HAYVANCILIK MODELLERİNİ DESTEKLEYEREK, İTHALÂTTAN KURTULUP, DOĞAL SÜT, ET VE ÜRÜNLERİNİ İHRAÇ EDEBİLİRİZ. KIRKLARELİ BAŞARIYORDU, YİNE BAŞARABİLİR.
Sağlık, mutluluk ve bol bereketle kalın sayın okurlarım, sevgili hayvancı kardeşlerim…

***

Kırklareli Canlı Hayvan Borsamızda büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan satışlarımız devam ediyor. Üreticinin hayvanını gerçek ve yüksek fiyattan satabildiği, alıcıların da güvenli ve bütün kontrolleri yapılmış sağlıklı bir hayvan aldığından emin olduğu platformda yapılan satışlarda, Kırklareli Canlı Hayvan Borsası olarak üretici ve satıcıyı biraraya getiriyoruz.
Bugün gerçekleşen satış seansında; Dana en az 18 lira en çok 19.26 lira, Düve 14.12 lira,
İnek 13.04 lira, Kuzu 20 lira dan alıcı bularak satılmıştır. Canlı Hayvan Borsasında satış seansı sona erdikten sonra, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn.Turhan ALTINTEL ile üreticiler, alıcılar ve kasaplar canlı hayvan satışlarını istişare edip değerlendirme toplantısı yaptılar. Canlı hayvan üreticileri, alıcılar ve kasaplar borsamızda her geçen gün satışların artarak devam edeceğini şehrimizin ihtiyacına cevap vereceğini söylediler.
(Kırklareli Ticaret Borsası)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol