KİMİN BU MEZARLIK?

Bir Yanında İlimizin yükselen Yıldızı Kırklareli Üniversitesi Bir yanında halk, tarih gibi değerleriyle demokrasi sandığından Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi olarak çıkarılmış Kırklarelili, BÜYÜYOR, gelişiyor denilerek bir yerlere geldiği ifade edilen Kırklareli'nin göbeğinde,
"Ölülerimize saygısızlık" manzaralarının kamuoyu ile buluşmasına seyirci kalıyor

Coğrafi konumu açısından tarihin birçok döneminde farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan ilimiz Kırklareli'nin Osmanlı döneminden kalma ve Osmanlıca mezar taşlarında oluşan Karaca İbrahim mezarlığının bakımsız hali görenlerin içini acıtıyor.
Kırklareli otogarının hemen yanında bulunan Osmanlı döneminden kalmış olan ecdat mezarlarının son hali görenlerin. içini acıtıyor. Mezarlık alanında neredeyse bir tane bile sağlam duran bir mezar taşı yok.

Şehrimizin es geçilmiş, önemsenmemiş bir parçası görünümünde olan ata mezarlıkları şehrimize yakışmayan bir muameleye maruz kalmış durumda
Kırklareli otogarının hemen yanında bulunan bu mezarlık, Kırklareli'ne gelenlerin ilk gördükleri manzaralardan biri. Ayrıca Kırklareli Üniversitesi Rektörlük binasının hemen yanı olmasıda diğer dikkat edici bir ayrıntıyı işaret etti.
"Kesin Çözüm ne ise
O uygulansın"
Orada yatanların seneler önce yine bu topraklarda doğmuş ve yaşamış olan büyüklerimiz, hemşerilerimiz olduğu bilincinde olmaksızın, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğünde her sene düzenlene bahar festivalleri sonrasında bu mezarlıklarda bolca çöp ve içki şişeleri görmek mümkün. Ayrıca her mezarlıkta olması gereken mezarlık personelinin bulunmaması, mezarlığın sürekli çöplü ve pis görünmesine neden oluyor.
Kırklareli'nin bir mirası ve bir değeri olarak gördüğümüz Karaca İbrahim mezarlığının bu derece bakımsız bırakılması, Kırklareli'nin belediyecilik anlamında henüz daha çıraklık döneminden terfi edemediğini bizlere gösteren en üzücü örneklerden biri. Yıllardır Kırklarelili vatandaşları rahatsız eden görüntüsüyle şehrin içinde ilgisiz ve yalnız biçimde yatan ecdat mezarlığında umarız en kısa sürede gereken bakım ve temizlik çalışmaları başlar ve biz Kırklareli halkı olarak vicdanen huzura kavuşmuş oluruz. Belki o zaman Ramazan gibi mübarek ay ve günlerde, en azından oradan geçen eller semaya açılır ve ecdadımıza temiz ve güzel mezarları başında dua edebilme fırsatı buluruz.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ölülerine saygısı olmayandan dirilere saygı beklemek boş. Gerçekten Kırklareli'ne ilk gelenleri otogarın karşısında bu ayıplı manzara karşılıyor. İlk defa gelenler "Nereye geldik bunların mezarlıklarına saygısı yok." diye düşünmesi işten bile değil. Yanıbaşında bir bilim ocağı Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü var. "Bu tablodan rahatsızız." deyip belediyeyi tedbir almak üzere harekete geçirmelerini ben şahsen beklerim. "Ecdadın kemikleri sızlıyor" dedikleri böyle bir umarsızlık olsa gerek.

  2. Geçmişine tarihine kültürüne mezarlığına ölüsüne dirisine kısaca insana ve insanın yaşadığı yüz yıllarca süreç içinde edindiği değerleresanata kısaca geçmişimize sahip çıkmak bir medeniyettir.Yüksek bir ruh anlayış ve kavrayışa sahip olmakceddine ve milletine vatanına bağlı olmak ve onlara sevgi saygıyla bağlanmakla bu tür olumsuz görüntüleri ortadan kaldıra biliriz.Dirisine sahip çıkmayan bir milletten ölülerine yani mezarlıklara sahip çıkmasını beklemek saygı göstermesini istemek çok fazla iyimserlik olur.Bütün vatandaşlarımızın Almanya da ki mezarlıkları görmesini isterim.Mezarlıkları nasıl çiçek bahçesi haline getirmişler.Tertemiz ve bakımlı.Hakikaten Karaca İbrahim mezarlığının içler acısı bu durumu gözümüzün önünde durmakta.Çok acil sahip çıkılmasını beklemektedir.Mezar mermeri üzerindeki sanathat yazıları birbir tahrip olmakta ve yok olmaktadır.Bu sanat eseri mermer mezar taşlarının yok olmasını engellemek bakımından derhal uzmanlarca toplanarak müzede muhafaza edilmesi çok büyük önem arz etmektedir.Böyle bir iyiliği yapan gerçekten çok büyük bir iyilik yapmış olacaktır.Konuyu gündeme getirdiği için gazetetrakyaya çok teşekkür ederim.

  3. Neye saygımız var ki yaşarken tok ölünce nasıl olacak bu zihniyet ile proje yapmaya çeşitli ülkelere gidiliyor bırakın en yakın komşumuz Bulgaristan'a gitseler kaldırımların işgal edilmediğini insana önem verildiğini engelliye hatta hayvanlara bile değer verildiğini görecekler. Acaba bizim kiler gidince ne görüyorlar bilemiyorum sadece bakıp görmeden mi geliyorlar Millet kaldırım genişletirken bizimkiler koca kaldırımı bir karışa çeviriyorlar hoş çevirmeseler de araçların park etmesine göz yumuyorlar neresi mi diyeceksiniz Karakol önü giden eski valimiz eski pancar şirketinin olduğu alanı düzenlettirdi düzenleme devam ediyor fakat kaldırım karpuz tezgahı yaya nereden geçecek ? bilmem kanat taksın uçsun daha bir kaç yıl önce bu konuyu basında dile getirdim sonuç yok yerel yönetici değişti ama zihniyet ayni daha biz çok Kırıkkale ile karıştırılırız bırakın köy bile olamayız.