Kesintiden muaf olmamız kayıpları minimuma düşürecektir

İran’ın arızayı bahane göstererek doğalgaz akışını 10 günlüğüne kestiği Türkiye’de organize sanayi bölgelerinde enerji kesintisi uygulanacak. Haftada en az üç gün olmak üzere doğal gaz ve elektrik kesintisi olacağını belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, doğalgaz ve elektrikte yaşanan kesintinin büyük problemler oluşturacağını söyledi. Dermenci yine de süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri sektörünün kesintilerden muaf tutulmasının sevindirici bir haber olduğunu, bunun üretim kayıplarını minimuma düşüreceğini kaydetti.

İran, yaptığı açıklamayla "teknik arıza" nedeniyle Türkiye'ye 10 gün boyunca doğalgaz akışı sağlanamayacağını duyurmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise bunun üzerine, "Elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle, doğalgaz ve buna bağlı olarak da elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır" açıklamasında bulundu.
Yaşanan gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, zaten zor şarlar altında üretimi devam ettirmeye çalışan üreticilerin artan girdi maliyetleri ve üzerine bir de oluşacak enerji kesintisi nedeniyle sütünü satamayacak duruma gelmesinin çok vahim olacağını ifade etti. 24 Ocak itibari ile Türkiye’deki tüm OSB’lere elektrik kısıntısı uygulanması yapılmasıyla ülke sanayi üretiminin en az 3 gün süreyle tamamen duracağı belirten Dermenci, sütün sağıldıktan sonra yararlı bakterilerin ve besin değerlerinin korunması için saklama koşulları çok büyük önem arz ettiğini vurguladı. Çiğ süt ve etin çok çabuk bozulabilen ürünler olduğuna işaret eden Dermenci, “Sütü ve eti işleyen sanayi kesiminin ancak kesintisiz çalışarak ürünleri işlemeleri gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam için en önemli öğeler arasında yer alan et ve süt ürünlerinin bozulmadan, değer kaybetmeden tüketicilerin sofrasına ulaştırılması çok çok önemlidir” dedi.

Et ve Süt Sanayicisi Doğal Gaz Kesintisinden Muaf
Fakat üretimin devamlılığını sağlamak açısından OSB’lere uygulanacak doğal gaz ve elektrik kesintisi kısıtlamalarından süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri sektörünün muaf tutulmasının sevindirici bir haber olduğunu kaydeden Dermenci, “Zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan üreticilerimiz ve sanayicilerimizin enerji kesintisinden muaf olması üretim kayıplarını da minumuma düşürecektir” diye konuştu. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol