Kent Konseyi'ne Kadin Meclisi

Kirklareli Kent Konseyi, Kadin Meclisi Genel Kurulunu, Yürütme Kurulunu, Meclisler ve çalisma gruplarini olusturmak için geçtigimiz Pazar bir araya geldi. Kent Konseyi Baskani Nurcan Tezer yaptigi açilis konusmasinda sunlari kaydetti; "Cumhuriyetimizin 87. yili kutlamalarinin hemen ardindan mutluluk veren bir olusum yasadik. 
Kirklareli Kent Konseyi Gençlik Meclisimizi olusturduk. Åzimdi de Kadin Meclisimizin olusumuna ilk adimimizi atiyoruz. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin ve sivil toplumun ortaklik anlayisiyla, hemsehrilik hukuku çerçevesinde bulustugu; kentin kalkinma önceliklerinin, sorunlarinin, vizyonlarini sürdürülebilir kalkinma ilkeleri temelinde belirlendigi, tartisildigi, çözümlerin gelistirildigi ortak akim ve uzlasmanin esas oldugu demokratik yapilardir Kent Konseyleri.
Türkiye'de YG-21 uygulamalarinin ilk yillarinda birçok kentteki yerel ortaklar arasinda, kadinlara yönelik ayri platformlar veya çalisma gruplari olusturulmasinin gerekli veya uygun olup olmadigi konusunda yogun tartismalar yasanmistir. Buna karsilik, çalismalar ilerledikçe, kadinlarin karar alma süreçleri de dahil olmak üzere kentsel yasamin her alanina etkin olarak katiliminin saglanmasina odaklanacak ayri bir yapilanma geregi ortaya çikmaya baslamistir. Kadinlarin Kent Konseyleri'nde yetersiz bir sekilde temsil edilmesinin de bu dönüsümde önemli bir etkisi olmustur. Ülkenin genel temsil yapisinin yerel düzeydeki izdüsümü olarak, Konsey'de yer alabilen kadinlarin sayisi genelde düsüktür. Bu boslugun doldurulmasinda önemli bir islevi olan Kadin Meclisleri, yalnizca Kent konseyi'nde kadinlarin güçlü bir sekilde temsilini saglamakla kalmayarak, kadinlarla ilgili öncelikli konularin, kentin ortak gündemine tasinmasinin 'da yolunu açmaktadir.
Kadin Meclisi, bir yandan kadinlarin karar alma süreçlerine ve kentsel yasamin her alanina etkin olarak katiliminin saglanmasina odaklanirken, diger yandan da örgütlü-örgütsüz tüm kadinlar arasindaki iletisimin gelistirilmesini ve bilgi ve deneyim paylasiminin güçlendirilmesini hedeflemektedir.
Kadin Meclisi'nin kimlerden olusmasi gerektigi sorusuna en genel ve özlü yanitin, "kentteki tüm kadinlar" seklinde ifadesini buldugu görülmektedir. Bununla birlikte, gerek örgütlü ve örgütsüz katilim ve gerekse bireysel ve kurumsal temsil arasindaki dengelerin saglanmasi açilarindan, genelde Kadin Meclisleri'nin üyeleri arasmda belediye meclisinin kadin üyeleri, il genel meclisinin kadin üyeleri, beldedeki kadin muhtarlar, üniversitelerin kadin çalismalarina yogunlasan anabilim dallari ve kadin merkezlerinin temsilcileri, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin, baronun ve sendikalarin kadin temsilcileri, kadinlarla ilgili kooperatiflerin temsilcileri, kadinlarla ilgili çalismalar yürüten dernek ve vakif temsilcileri, mahallelerden seçilecek kadin temsilciler, kadinlarla ilgili sivil toplum kuruluslarinin kendi aralarinda olusturduklari dayanisma platformlarinin temsilcileri, Kadin Danisma ve Dayanisma Merkezleri ve Siginma Evleri'nin temsilcileri ve ilgili çalisma gruplarinin temsilcilerinin bulundugu görülmektedir.
Kadin Meclisleri 2000'li yillardan baslayarak, kendi aralarindaki bilgi ve deneyim alisverisini ve isbirligini gelistirmek ve güçlendirmek amaciyla, ulusal ölçekli bir koordinasyon agi olusturulmasi yönünde önemli adimlar atmislardir. Kadin Meclisleri, bu agin güçlendirilmesi amaciyla, her yil ulusal ölçekli bir "Kadin Etkinlikleri Festivali" düzenlenmesini kararlastirmistir. Bu yil KADINIST adi ile Istanbul'da toplanan kadinlar Cuma ve Cumartesi Istanbul Kongre Merkezi'nde bir aradaydilar. Bundan sonraki yillardaki etkinliklerde ilimiz Kadin Meclisi'ni de orada görmek isteriz.
Kadin Meclisi Genel Kurulumuzun kentimize ve ülkemize yararli olmasini diliyorum." diyerek sözlerini dile getirdi. 
Yapilan seçimlerin ardindan Kadin Meclisi su isimlerden olustu;
Yürütme kurulu Aysun Eyüboglu 23 oy, Nilay Åzisik 19 oy, Duygu Yagmur Aygül 17 oy, Çisem Yüksel Çelik 17 oy, Åzükran Yöney 16 oy
Asil üyelerini seçti. Yedek üyeler ise Imran Gözkaman 14 oy, Sivgi Özmetin 7 oy, Emine Ünlü 6 oy, Buse Babacan 5 oy, Gönül Enes 3 oyla seçildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol