Kent Konseyi’nden Millet Bahçesi talebi; “Gar Binası önündeki raylar kalsın”

Kırklareli Kent Konseyi üyeleri Kırklareli Valisi Osman Bilgin’i ziyaret etti. Ziyaretin ana gündemini Millet Bahçesi içerisinde yer alan ve şu sıralar söküldüğü için tartışma konusu olan tren raylarının bir kısmının Gar Binası önünde örnek bir lokomotif ile bırakılması konusu oluşturdu. Kent Konseyi’nden ziyarete ilişkin yapılan açıklamada; Talebe sıcak bakan Vali Bilgin’in konunun uzmanları ile saha üzerinde bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirttiği, bunun ardından bir çalışma başlatılmasının yerinde olacağını ifade ettiği bildirildi. Vali Bilgin’in ayrıca halktan gelen taleplere katıldığı dile getirildi.  

Millet Bahçesi yapımı ile birlikte eski tren raylarının sökülmeye başlanmasının ardından kamuoyunda rayların tarihi değeri bulunduğu gerekçesi ile sökülmemesi yönünde görüşler dile getirilmeye başlanmıştı. Özellikle sosyal medyadan artan paylaşımlar sonucunda Kırklareli Kent Konseyi Yönetimi raylar konusunda talepte bulunmak amacıyla Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile konuyu görüşmeye karar verdi. Dün Vali Osman Bilgin, Kent Konseyi Yönetimini Makamında kabul etti. Vali Bilgin burada Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç, Kent Konseyi Yönetiminden Mimarlar Odası Başkanı Soner Yeler, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Erdem Erdin ile Avukat Dilara Gürel ile görüştü. Gerçekleşen görüşme sonrası Kent Konseyi yapılan görüşmeye ilişkin bazı detayları kamuoyu ile paylaştı. Bu doğrultuda Vali Osman Bilgin’den Gar Binası önündeki rayların yerinde bırakılması, Atatürk’ün seyahatlerinde kullandığı beyaz treni temsilen örnek bir lokomotifinde burada sergilenmesi talep edildi. Söz konusu talebin bölgenin hem turistik açıdan dikkat çekmesine hem de kent hafızasının korunmasına destek olacağı ifade edildi. Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada; 
“Sayın Valimiz Osman Bilgin ile İlimizde yapılmakta olan ‘Millet Bahçesi’ üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Kırklareli ili için bir sembol olan Gar Binası, önündeki demir yolu rayları ve suyolu kanalı; Birinci Balkan Savaşı’ndan başlayarak, Kurtuluş Savaşı, II. Dünya Savaşı, mübadillerin anayurt topraklarına ilk ayak bastıkları yerlerden biri olması ve atalarımızın günümüze uzanan anılarıyla Kırklareli halkı için kültürel kimlik taşımaktadır. 1930’lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt içi seyahatlerinde kullanmış olduğu ‘Beyaz Tren’in anısını canlı tutacak örnek lokomotif ile Atatürk’ün trenden inişini hatırlayacağımız heykeli ya da varolan büstü ile projeye uygun bir şekilde Millet Bahçesi içerisinde yer alması konusunda talebimizi ilettik. Millet Bahçesi’nin bu şekilde halkın ziyaretine açılması hem bölge halkı tarafından olumlu karşılanacak hem de şehir dışından gelenler için kültür ve turizm bölgesi olması açısından katkı sağlayacaktır.
Sayın Valimiz bu konuda halkımızın taleplerine katıldığını ancak bu hususları Kırklareli Mimarlar Odası Başkanı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü ve Sayın Cavit Çağlayan’ın da yardımlarını alarak saha üzerinde değerlendirdikten sonra proje üzerinde çalışma başlatacağını söyledi.
Sayın Valimize talebimize gösterdikleri hassasiyet ve çaba için teşekkür ediyoruz. Gar Binası’nın bulunduğu alan, son etaptaki demir yolu rayları, su yolu kanalı muhafaza edilerek beyaz bir lokomotif ve büst ile bölgenin doku bütünlüğünün korunması üzerine çalışma başlatılacağı bilgisiyle Kırklareli Kent Konseyi ve bileşenleri gelişmeleri takip edecektir” denildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol