Kendi enerjimizi kendimiz üretebiliriz

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, "Petrol fiyatları her geçen gün artıyor. Dünyada en pahallı petrolü kullanan ülkelerin başında geliyoruz.  Artık bu kötü gidişe bir dur demek için kendi enerjimizi kendimiz üretmek zorundayız' dedi.
Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu da yaşanan savaşların ve dış politikadaki belirsizliklerin petrol fiyatlarını olumsuz etkilediğini ve bu belirsizliklerin her geçen gün artıyor olmasının da ülkemizdeki petrol fiyatlarını önümüzdeki dönemlerde daha bir çekilmez hale getireceğini kaydetti. Kaya,  Ülkemizin dışa bağımlı olduğu petrol tüketimini büyük oranda azaltmak için enerji geleceğinde stratejik önemi ve yenilenebilir enerji türlerinden birisi olan Bioyakıtlar ve Biodizel'in tercih edilmesi, cazipleştirilmesi için daha etkin çaba harcanması gerekmektedir' dedi.
Enerji Uzmanı Kaya,  Dünyada yaygın olarak kullanılan Bioyakıtlar ve Biodizel için ülkemizin çok elverişli ortamlarının olmasına rağmen bu enerji türünün hep göz ardı edildiğini söylediği açıklamasında,  mevcut enerji politikaları mutlaka gözden geçirilmeli ve petrole alternatif olan Bioyakıt ve biodizel enerji kaynakları mutlaka devreye sokulmalıdır. Bunun yanı sıra Bioyakıt ve biodizel enerji konusunda TOBB Akaryakıt Komisyonu'nda ve EPDK'daki güçlü ve kalıcı adımlar atılmalı, sektöre girmek isteyen şirketlerinin önünün açılması için sahipsizlik ve belirsizlik yapılacak bilimsel çalışmalarda ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de özellikle araçlarda ve sanayilerde kullanılan yakıt ile elektrik üretimi için dış pazarlardan çok büyük miktarlarda fuel-oil alındığını, bunun da yüksek maliyetli ve düşük verimli olduğunu ifade eden Kaya, yerli yatırımlarla elde edilecek Bioyakıtlar ve Biodizel ile dışa bağımlı maliyetlerin ve cari açığın büyük oranda azalacağını söyledi. Çezre için son derece yararlı olan ve kendi öz değerlerimizi kullanacak olan bioyakıtın bütün versiyonlarının en iyi şekilde kullanılması ve uygulanmasının gerektiğine işaret eden Enerji Uzmanı Güngör Kaya açıklamasını şöyle sürdürdü: Dünyada ülkemiz petrolü en pahalı tüketen ülkelerden başında gelmekte iken ve de dünyada çevre dostu yeni ve yenilebilir enerji alanları yaratmak için  yeni stratejiler ve modeller geliştiriliyor iken, Türkiye'de enerji konusundaki çalışmalarının laftan öteye gidememesi üzüntü vericidir. Ülkemizde enerjinin tarımda gizlendiği farkına varılarak, bu konuda başarılı olan ülkeler örneğinde olduğu gibi kalıcı ve sonuç getirici çalışmalar yapılmalıdır. Çalışmalarda ilk iş olarak bu alandaki çalışmaları koordine etmek üzere ilgili Bakanlıklar, resmi ve bilimsel kuruluşlar ve sektör temsilcileriyle koordineli çalışarak bilimsel araştırmalar ve denetlemeler yapacak kurullar oluşturulmalıdır. Verimli üretimi, standart ürünleri karşılayacak kapasiteler ve teknik yeterlilikler belirlenmelidir.
Standart dışı, risk içeren üretim metotları ile biodizel yakıtların imajını bozan makinelerin piyasaya sürümünü engellenmelidir. Bioyakıt teknolojileri konusunda faaliyet gösteren ve bu alanda yatırım yapmak isteyen KOBİ'ler kredi ve vergi indirimleriyle teşvik edilmeli, desteklenmelidir. Özellikle Ar-Ge yatırımlarına öncelik ve ağırlık verilmelidir. Bunların yanı sıra Bioyakıtlar konusunda politikalar gözden geçirilmeli ve Türkiye'nin, potansiyelini ve konjonktürü değerlendiren ihracatçı ülke konumuna gelmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalı, konuyla ilgili mevzuatlar güncelleştirilmeli ve tekleştirilmeli, farklı birimlerin yönetmelik, tebliğ, karar ve uygulamaları birbiriyle uyumlu hale getirilmelidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol