Kaybolmayacak

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ülke genelinde kaybolmaya yüz tutan el sanatlarının yeniden canlandırılması çalışmalardı kapsamında mekik dokuma kursu açtı. Ekim ayında açılan kurs bu yıl içinde tamamlanacak. 14 kadının katıldığı kurs 264 saat sürecek ve tamamlayanlara Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğünce ortaklaşa katılım belgesi verilecek.

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce İlimizde “Mekikli Dokuma Kursu” başlatıldı.
2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ülkemiz genelinde kaybolmaya yüz tutan el sanatlarımızı yaşatmak, tanıtmak, tahribini ve yok olmasını önlemek, bu sanatları aslına uygun olarak öğretip eğitilmiş elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla planlanan yaygın kültürel eğitim kursları kapsamında ilimizde de kaybolmaya ve yozlaşmaya yüz tutan el sanatları arasında mekik dokümanında olduğu tespit edildi. Bu anlamda "Mekikli Dokuma Kursu" için ilk etapta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruldu. Talebin kabul edilmesi üzerine “Mekikli Dokuma Kursu”15 Ekim 209 tarihi itibariyle başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen'in Başkanlığında, kurs yöneticiliğini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş'un yaptığı 14 kursiyer ile başlayan toplam 264 saat süreyle devam edecek olan kursun dokuma ustalığını Sevil Alboğa yapıyor. Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü’nde devam eden kursta kullanılan dokuma tezgâhları ile yün ve iplik gibi malzemeler Kültür ve Turizm
Bakanlığı’nca salandı. Kursa 14 kadın kursiyer ücretsiz olarak eğitim alıyor. 30 Aralık 2019 tarihinde sona erecek kursu tamamlayanlara Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğünce ortaklaşa Katılım Belgesi verilecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol