“Kaybolmanın ardından 24 saat beklemek yanlış”

Son günlerde maalesef yurt genelinde birçok kayıp vakası yaşanıyor. Kırklareli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından yaşanan kayıp olayları ile ilgili açıklama yapıldı. 

Son günlerde maalesef yurt genelinde birçok kayıp vakası yaşanıyor. Kırklareli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından yaşanan kayıp olayları ile ilgili açıklama yapıldı. AFAD yaptığı açıklamada genellikle kayıp kişilerin korumaya muhtaç çocuk, yaşlı ve engelli bireylerden oluştuğuna dikkat çekilerek yapılması gerekenleri anlattı. Yapılan en büyük yanlışın kayıp bildirisinin, kayıp vakasının meydana gelmesinin 24 saat ardından verilmesi olduğu belirtildi ve yetkili mercilere hemen haber verilmesinin önemi vurgulandı.

Bilgilendirmede; Yurt genelinde son zamanlarda kaybolan vatandaşlarımızın sayısında artış olduğu gözlenmektedir” ifadeleri yer alırken yapılması gerekenler anlatıldı.
Son aylarda kayıp vakalarının sık yaşandığı vurgulanarak; “Müdürlüğümüze gelen kaybolma ihbarlarında genellikle kayıp kişinin korumaya ve kollanmaya muhtaç çocuk, yaşlı ve engelli olduğu görülmektedir. Özellikle son aylarda kaybolanların korumaya ve kollanmaya muhtaç çocuk, yaşlı ve engelli olması nedeni ile ailelerin bilinçli ve dikkatli olmaları gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Kayıpların ortak özellikleri
Kayıp vakarlının ortak özellikleri belirtilerek şu cümleler kullanıldı; “Ailelerin beraber yaşadıkları çocuk, engelli ve yaşlı bireylerine sahip çıkmaları, özellikle Alzheimer ve Demans rahatsızlığı bulunan yakınlarını titizlikle takip etmeleri çok büyük önem arz etmektedir.
Bu tür rahatsızlığı olan bireylerimizin evlerinden çıkışları kontrol edilmelidir. Bu takip engelli ve çocuklarımız için de geçerlidir. Yaşanan kayıp olaylarına baktığımızda çoğunluğunu engelli ve yaşlılarımız oluşturmaktadır.
Özellikle kaybolan Alzheimer hastaları, bir başkası tarafından bulunduklarında hastalıkları nedeniyle geçmişe ve yakınlarına ait bilgiler verememekte ve Alzheimer hastasıyla ailesinin verdiği bilgiler örtüşmemektedir.
Buna karşı ailelerin engelli ve yaşlılarının takibinin yanı sıra bu durumda olan vatandaşlarımızın kıyafetlerine, üzerlerine en azından iletişim bilgilerinin olduğu bir belge koymaları yerinde olacaktır. Aynı şey çocuklarımız içinde geçerlidir.”
Yetkililere müracaat önemli
Bilgilendirme yazısına şu sözlerle son verildi “Kaybolmanın üzerinden 24 saat geçtikten sonra yetkililere müracaat edilmesi gerektiği yönünde vatandaşlarda yanlış bir kanaat olduğu da görülmektedir.
Yakınları kaybolan vatandaşlarımızın zaman kaybetmeden 112 Acil, 122 AFAD, 155 Polis ve 156 Jandarma birimlerinden birine acilen müracaat etmeleri kayıp şahsın bulunmasını çok daha kolay hale getirecektir. Vatandaşlarımızın bilgi edinmeleri ve bu tür olaylar karşısında hassasiyet göstermeleri önemle duyurulur.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol