Kayalı, Yoğuntaş ve Karahamza kendi elektriğini, kendi üretiyor

Kırklareli Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin, Trakya Kalkınma Ajansı destekli “Güneşin Suyla Buluşması” projesi kapsamında, Kırklareli köylerinin kurulan güneş enerjisi panelleriyle kendi kendilerine ihtiyaçlarını karşılamaları hedefleniyor…

Kırklareli Valiliği, İl Özel İdaresi ve Trakya Kalkınma Ajansı paydaşlığı ile gerçekleştirilen “Güneşin Suyla Buluşması” projesinin kapanış töreni 13 Temmuz Cuma günü (dün) İl Özel İdaresi Kongre Salonunda gerçekleşti.

Saat 14.00’da başlayan programa; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vekili Bilal Kuşoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli İl Genel Meclis Başkanı Saffet Üresin ile ilgili kurumların personeli ve muhtarlar iştirak ettiler.
680.000 TL bütçeli projede; Kayalı, Yoğuntaş ve Karahamza köylerinin içme suyu dağıtımı için gereken elektrik enerjisinin, Güneş Enerjisi Sistemi kurulumu sayesinde, köylerin ortak problemi olan, içme suyu depolarına ödenen yüksek elektrik faturalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İçme suyu depolarının yanında bulunan, arsa sahipleri tarafından muvafakatları verilmiş arazilere 2 etapta olmak üzere, toplamda 175 Kw kapasiteli Güneş Enerji Sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde güneş enerjisinden elektrik üretilerek, faturalarda yüzde 50 oranından düşüş sağlanması bekleniyor.
Proje hakkında programda bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin şunları kaydetti;
“Trakya’nın kalkınması ve gelişmesi için ekonomiden, sanayiye, tarımdan, hayvancılığa, kültürel bütün alanlarda teknik, fiziki ve parasal destekler veriyoruz. Bugün bunlardan bir tanesinin örneğini görmekteyiz. Amacımız Kalkınma Ajansı olarak yeni gelişen, dünyanın yeni entegre olduğu, gelişmekte olan teknolojiye de ayak uydurarak, ülkemizin ve Trakya’nın kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla fikir, proje ve geliştirilen projelere destek vermek istiyoruz. Türkiye’nin gitmiş olduğu yolda yenilenebilir enerji önemli bir aktör olarak karşımıza çıkıyor. Çevre ve enerji bağımlılığının azaltılması anlamında biz yenilebilir enerjiye önem veriyoruz.
İşin teknik anlamda nasıl yapıldığını göstermek amacıyla 18 projeyi hayata geçirdik. Bir kısmı özel sektördür. OSB’lerde örnek numuneler yaparak, diğer firmalara örnek gösterdik. Nasıl fayda sağladığını göstermek amacıyla kamu olarak gösteriyoruz. Belediyelerimizin içme suyu ve değişik projelerine destek vererek, uzun vadede bölgenin kalkınması için destek veriyoruz. Köylerde ve içme suyunun pahalı olduğu yerlerde bu tarz projelere destek veriyoruz. Diğer muhtarlarımızın ve belediye başkanlarımızın örnek projeleri yerinde incelemelerini Kalkınma Ajansından her anlamda destek istemelerini rica ediyoruz. Trakya bölgemizin doğal güzelliğine ve çevreye duyarlılığına katkı sağlıyoruz. Hükümetimizin yenilebilir enerji konusunda tavsiyeleri var. İşin Türkiye çapında yayılması konusunda çalışmalar yapılıyor. Böylece her bölgede bu çalışmalar yaygınlaşırsa Türkiye daha iyi bir ülke olacak.”
Kırklareli Valisi Osman Bilgin ise konuşmasında şunları söyledi; “Son dönemde ülkemizin gelişmesine bağlı olarak çok ciddi bir enerjiye ihtiyaç var. Enerji tüketimine baktığımızda gelişmiş ülkeler seviyesinde değiliz. Ülkemizin 2023,2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda kişi başı gelir 25 bin Dolar’a çıktığında içinde bulunduğumuz bugünün tükettiğimiz enerji miktarı yaklaşık 2,5 katı olacak. Bunun için enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Enerji kaynaklarımızın büyük bölümünü ithal ederek, karşılıyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisi açısından HES’ler ile ilgili ciddi çalışma yapıldı. Kapasitenin %80’ini kullandık. Temiz enerji alanında zengin bir ülkeye sahibiz. Trakya bölgesinde ciddi sanayi kuruluşları var. Bunların çatılarına baktığımızda enerji üretimine uygun ama yapılırken, bunun yapılmadığını görüyoruz. Trakya genelinde 14 OSB’nin çatılarında enerji ürettiğimizde ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Özellikle proje üzerinde konuşursak, içme ve sulama suyu kullanan köylerimizde suyun kullanımında para verilmeyen suda israf söz konusu olabiliyor. Enerji bedelleri ciddi yük getiriyor. Projeler ile birlikte üretilen enerjinin bir kısmını mutlaka satmalıyız. Fazla olan dönemlerde satarak fayda sağlanmalı. Yüzde yüze yakın bir enerji üretimi söz konusu. Üretim maliyeti ve kullanım maliyeti 12 yıl sürede projeyi finanse etmiş oluyoruz. Tek tek ayrı su kaynağından beslendiğinden maliyet yükseliyor. Tek bir sistem altında toplayabilirsek, köylere havza bazlı planlama ile maliyeti daha da düşürebiliriz. Projenin örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından program ikram ile son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol