Kavacık OSB Projesine Danıştay da ‘Dur’ Dedi İptal Karar Oy Birliği İle Alındı

Uzunköprü Kavacık Köyünde yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi Projesi ile ilgili bir iptal kararı da Danıştay 6. Dairesinden geldi. Köylülerin başlattığı hukuk mücadelesinde farklı sebeplerle açılmış birçok mahkeme bulunuyor. İlgili alanın plan değişikliğine yönelik açılan davada da Danıştay 6. Dairesi, “Tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılamaz” hükmü gereği Kavacıklıların başvurularını haklı bularak OSB Yapılması için gerçekleştirilen plan değişikliklerinin iptaline karar verdi. Kararın ardından Kavacıklılar ‘artık vazgeçin’ çağrısında bulundu. 

Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi planlanmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 27.07.2018 tarihinde onaylanan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ile 1/25.000 ölçekli Edirne İl Çevre Düzeni Planı ve plan hükümlerinde yapılan değişiklikleri Danıştay 6.Dairesi oybirliğiyle iptal etti. Danıştay tarafından “tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması” gereği ve sanayi fonksiyonlarının kesinlikle yer almayacağının belirtildiği Tarımsal Alt Bölgelerin tanımı doğrultusunda davaya konu plan değişikliği işleminin 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planının kendi ana stratejisine aykırılık taşıdığı sonucuna varıldı. OSB yapılmak istenen alanın, “Sanayi fonksiyonlarının kesinlikle yer almayacağı, tarım ve hayvan yetiştiriciliğini destekleyen, hububat, meyve, sebze üretimi için uygun tarım alanları, meralar, mantarcılık, orman ürünleri, sebze ve çiçek yetiştiriciliği için seralar, depo veya soğuk hava deposu, mandra vb sadece 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun 3.maddesinde tanımlanan “tarımsal amaçlı yapılar” fonksiyonlarını barındıran alanlar kapsamında olduğuna hükmedildi. Konu ile ilgili olarak dava avukatı Bülent Kaçar, “ Üç ayrı davada verilen iptal kararları ile Uzunköprü Karma OSB projesinin Kamu Yararına aykırı olduğu ispatlanmıştır. Kavacık köyüne Karma OSB kurulması halinde Toprak, Orman, Su varlıkları, Tümülüs, Mezarlık, Köy ve doğa açısından kamu zararlarının oluşacağı da ayrıntılı hükme bağlanmıştır. Uzunköprü Kavacık Köyümüzün yegane büyük Hazine arazileri olan 115 ada 238 parsel ile 118 ada 175 sayılı parsellerin Tarımsal Niteliği 1.Öncelikli Korunması gereken araziler olduğu Danıştay kararı ile hüküm altına alınmıştır. Yer seçimi kararı mahkemece iptal edilen, planları danıştay tarafından iptal edilen, osb alanını tarım dışı ilan eden kararı mahkemelerce iptal edilen bu projenin kamuya zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 138. Maddesine göre - Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
Hukuksuzluğu ve tamamen yanlış bir proje olduğu dört ayrı davada ispatlanmış olan Uzunköprü Karma OSB projesinden vazgeçilmesini, kamu kurum ve kuruluşların hukuka ve bilime uygun hizmetlere, projelere yönelmesini istiyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanma zorunluluğu gereğince, davalı Bakanlık ve Edirne Valiliğinden tüm yurttaşların hakkı olan ve Karma OSB yapılmak üzere ucuz rakamlara Karma OSB yönetimine taksitle satılmış olan iki ayrı hazine arazisinin Kavacık köyüne geri verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KARARIN ARDINDAN KAVACIKLILARDAN ÇAĞRI, “ARTIK VAZGEÇİN”

Kararın ardından Kavacık Köylüleri tarafından yapılan ortak açıklamada, “Uzunköprü Kavacık köylülerine rağmen, ısrarla köyümüzün dibine Karma OSB kurmak isteyenlerin planları Danıştay kararı ile İPTAL EDİLMİŞTİR. Bugüne kadar Kavacık köylülerinin itirazlarını dikkate almayanlar artık Danıştayın iptal kararına uyarak projeyi derhal iptal etmeleri gerekmektedir. Yargı kararlarını gecikmeksizin uygulamak devlet kurumlarının baş görevidir. Kadim köy otlakiyemiz olan ve Uzunköprü Karma OSB yönetimince Hazineden çok ucuza satın alanın iki ayrı Hazine arazimiz Kavacık köyüne derhal geri verilmelidir. Yer seçiminin, planlarının dahi hukuksuz olduğu ortaya çıkan Uzunköprü Karma OSB projesi için harcanan tüm paraların kurum ve kuruluşlara kuruşuna kadar iade edilmesini istiyoruz. Tarım topraklarını, gıdayı korumayı, köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve doğamızı savunmaya Kavacık köylüleri olarak sonuna kadar devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol