“Katılım Payı’nı almak zorunlu değildir!”

Eski CHP İl Başkanı Ünal Başkur, sosyal medya üzerinden
dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Vatandaşlardan talep edilen yol katılım paylarının Kırklareli Belediye Meclisi’nin Ocak ayı Meclis toplantısında görüşüldüğünü belirten Başkur, oy çokluğu ile katılım paylarının vatandaşlarca ödeneceğini
belirterek; “Katılım Payı’nı almak zorunlu değildir! Bölgemizde hiçbir Belediyenin böyle bir uygulaması yoktur” yorumunu yaptı…

Eski Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı ve eski CHP İl Başkanı Ünal Başkur, sosyal medya üzerinden çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Son olarak Kırklareli Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısında alınan kararları değerlendiren Başkur, Belediyenin vatandaşlardan talep ettiği yol katılım paylarının yasa gereği alınmasının zorunlu olmadığını önemle vurguladı. Başkur, son Meclis toplantısında bu konunun tekrar gündeme geldiğini ancak oy çokluğu ile katılım paylarının ödenmesine karar verildiğini hatırlattı.

Başkur değerlendirmesinde şunları kaydetti;
“Bu payın alınması; Kırklareli Belediye Başkanlığı makamından gelen talep üzerine, 2 Temmuz 2019 yılında oybirliği ile Belediye Meclis’inde kabul edilmişti. 2021 yılından itibaren 2 yıl içersinde 4 eşit taksitte ödenmesi takvimleştirilen bu karara ilişkin;
-Bu katılım Payının yasa gereği alınmasının ZORUNLU OLMADIĞINI,
-Yaşanan pandemi sürecinden dolayı, hemşerilerimizin büyük bir sosyo-ekonomik sorun yaşadığını,
-Kararın iptal edilmesi gerektiğini,
- Olmaz ise zamana yayılması gerektiğini,
-Hesaplamalarda çelişkiler olduğunu ve diğer ifadeler yanında, uygulama eksikliklerinden de bahsetmiştim.
7 Ocak 2021 perşembe günü yapılan Belediye Meclis toplantısında; CHP ve MHP Meclis Grupları, ayrı ayrı verdikleri önergeler ile; Kırklareli halkından alınması kararlaştırılan 'Yol harcamalarına katılım payları”nın, Pandemi Sürecinin getirdiği ekonomik sorunlar nedeni ile tahsilinin durdurulması ve bu kararın iptalini istedi.
Kabul edilen önergenin Oylaması sonucunda; 9 CHP ve 2 MHP Belediye Meclis Üyesi “ EVET” oyu vererek kararın iptalini istediler. 5 AK Parti,5 Bağımsız Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkanı HAYIR oyu vererek tahsilinin devam etmesini istediler. (Oturuma; 2 CHP, 1 MHP, 1 AK Parti Belediye Meclis Üyesi katılmamıştır.)
Sayım sonucu; 11 Evet - 11 Hayır oyu tespit edilmiştir. “Oy eşitliği halinde Belediye Başkanının oyu, 2 oy yerine geçer” kuralı gereği; kararın iptali talebi red edilmiştir. Yol Harcamalarına Katılım Payı ödemelerinin Temmuz itibarı ile ödenmesine karar verilmiştir.
Bu arada ödeme miktarlarının yeniden gözden geçirilmesi kararı alınmıştır.”
Başkur değerlendirmesinin devamında toplantının son yılların en uzun Meclis toplantısı olduğunu ve oldukça ilginç kararların aldığını belirterek şöyle devam etti;
İlginç tartışmaların olduğu bir Meclis yaşanmıştır! Belki de 2014 yılından bu yana yapılan ilk en uzun Meclis olmuştur! Bir şehir yaşayanı olarak; şehirde yaşayan insanlar adına kararın iptal edilmesi için mücadele eden CHP’li ve MHP’li Meclis üyelerine teşekkür ederim.
Kırklareli Halkını ilgilendiren tarihi bir kararın verileceği Meclis toplantısına katılmayan Meclis üyelerinin de yargısını tarihe, Kırklareli Halkına, ilgili siyasi Partilere bırakmaktayım!
(Özellikle CHP İl Başkanlığı ve CHP Merkez İlçe Başkanlığının düşüncelerinin ne olduğunu da çok merak etmekteyim!)
Sonuçlara bakıldığında karar; AK Parti Belediye Meclis üyeleri, Bağımsız Belediye Meclis üyeleri ve Bağımsız Belediye Başkanının ittifakı ile alınmıştır.
Belediye Meclisi toplantısı “2464 sayılı yasaya hakim olunamadığı için” ilginç diyaloglar ile yaşanmıştır!
-Katılım Payı’nı almak zorunlu değildir! Bölgemizde hiçbir Belediyenin böyle bir uygulaması yoktur.
-Alınan kararlar; gözden geçirilip, değiştirilebilir, iptal edilebilir. Zorunlu olmayan kararı iptal ettiğiniz zaman da Sayıştay zimmet çıkartamaz!
-Katılım payları belirlenirken; ada-parsel diye bir tanım yoktur. Belirleme yapılan yola cephe tanımı vardır.
-Cephe tanımında da oran; ön cephede tam,diğer cephelerde %50’dir.
-Alınacak üst limit;emlak değerinin %2’sidir. Emsal ile ve kafaya göre belirlenemez!
-Toplam tahakkuk bedeli belli değildir.
-Farklı fonlardan alınan katkıların (Kalkınma ajansı gibi- Örneğin F. Çakmak Bulvarında 600 bin TL Belediye, 600 bin TL Kalkınma ajansı ödemiştir.) düşüp düşmediği belli değildir!
-Askıya çıkma; yasal bir zorunluluktur! Gizli-özel bilgi paylaşımına girmez!
-2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu 86. Madde “ d” şıkkı tartışmaya açık bir maddedir!
Şu bir gerçek ki;
Yol Katılım Paylarının tahsilatı, Kırklareli Belediyesi açısından bir zorunluluktur! Çünkü; Kırklareli Belediyesi ekonomik açıdan zordadır. Aralık 2020 Meclis’inde; borcun 150-170 milyon civarında olduğu söylenmiştir! Geçmiş 7 yılın sonrasında ki oluşan borç yükü; emekliye ayrılan 7 Belediye çalışanının kıdem tazminatını ödeyemez hale getirmiştir.
Ve Ocak Meclis’inde; (7 işçi için ödenecek olan 2 milyon 100 bin TL ) Kıdem tazminatı için İller Bankasından kredi borçlanması kararı alınmıştır!
Kırklareli Belediyesinin ekonomik durumu ortadadır. 2018 Bütçesinde gerçekleşen gelir 99 milyon TL iken, 2018 yılında tören-temsil karşılama için 10 milyon 500 bin TL harcanmıştır!
Eğer rakamlar bu ise; “ Yönetmek Harcamak ile olur” ilkesini, çok iyi yönetmek gerekir!
Eğer rakamlar doğru ise; “ İtibardan tasarruf olmaz” ilkesi geçersizdir! Eğer rakamlar doğru ise; “ Harcama ile itibar sağlanamaz!” Bunlar da RED edilirse; 450 TL için çocuklarının rızkını/hakkını arayan insandan hesap sorulamaz!”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. meclisteki chp.liler 13 Ocak 2021 Çarşamba 12:23:32

    Sayn Başkur Tepkinize uyarınıza teşekkür ediyoruz. Hakkaniyetli bir yaklaşım sergilemişiniz. Eski çalışma arkadaşlarınız meclisteki chp.lilerin ne oy verdiğine de bir göz atsanız derim.