Kars-Edirne hattı, Trakya’yı heyecanlandırdı

G20 Liderler Zirvesi sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemi değerlendirirken, bölgemizi de yakından ilgilendiren önemli bir yatırımın sinyallerini verdi. Çin ile birlikte Türkiye’de hızlı tren projesi kapsamında önemli çalışmalara imza atacaklarını kaydeden Erdoğan; “Bir başka çalışmamız daha var, o da; Çin ile projesi üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız Kars-Edirne hattıdır. Kars-Edirne raylı sistemini de inşallah bitirebilirsek, o zaman yine Pekin-Londra, bu noktada çok daha güçlü hâle gelecektir” müjdesini verdi...

G20 Liderler Zirvesi öncesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptıkları görüşmeyi verimli ve kapsamlı bir görüşme olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi noktasında Çin tarafıyla tam bir mutabakat içinde olduklarını gördüğünü, terörle mücadele başta olmak üzere küresel sorunlara karşı ortak inisiyatif geliştirme hususunda anlayış birliği içinde olunduğunu tespit ettiğini söyledi. Görüşmede Türkiye’nin tarihî İpek Yolu’nu canlandırma çalışmalarında Çin’i samimiyetle desteklediğini belirttiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ile enerji alanında da yeni ve önemli iş birliklerinin altyapısını oluşturduklarını, yaptıkları görüşmenin ardından 3’ü enerji, biri tarım alanında olmak üzere 4 anlaşmanın imzalamasına refakat ettiklerini hatırlattı.
“Orta Doğu koridoru projesi, Çin’in projesiyle nasıl bir araya getirilebilir, ne gibi tedbirler alacaksınız? İkili ticareti ve ekonomik faaliyetleri bu konuda paralel olarak büyütmek için ne yapabilirsiniz? Çin’in kurmaya çalıştığı İpek Yolu Projesiyle nasıl bağdaştırabilirsiniz?” sorusuna karşılık, tarihî İpek Yolu Projesi’nin yeni bir proje olmadığını hatırlatarak, Türkiye’nin bununla ilgili kendi bölgesinde bazı adımlar attığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Attığımız adımlardan bir tanesi; Boğazın altından geçen Marmaray’dır. Marmaray, bir raylı sistemdir. Yani Londra’dan çıkan Pekin’e bu raylı sistemle ulaşabilir. Şimdi yeni bir adım daha attık, yine Boğazın üzerinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kurduk. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle de yine kamyonlar, tırlar Pekin’den çıkıp Londra’ya ulaşabilir, bu imkân geldi. Aynı köprünün üzerinden şimdi bir de raylı sistem yapılıyor, yüksek hızlı trenler oradan geçebilecek. Bu da yine aynı şekilde Londra-Pekin hattını inşa eden bir ulaştırma sistemidir. Bütün bunların yanında bir diğer adım daha var, o da Kars-Tiflis-Bakü hattıdır, bu hat da Çin’le birleştirilecektir. Bu da yine bu İpek Yolu’nun bir adımıdır. Fakat bir başka çalışmamız daha var, o da; Çin ile projesi üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız Kars-Edirne hattıdır. Kars-Edirne raylı sistemini de inşallah bitirebilirsek, o zaman yine Pekin-Londra, bu noktada çok daha güçlü hâle gelecektir.”
Süreç hızlandı
Tarihî İpek Yolu’nun canlandırılması için Türkiye başta olmak üzere güzergâhtaki birçok ülkenin çabaları, önemli bir aşamaya geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım koridoru oluşturmak için Türkmenistan Oto Taşımacılığı Bakanı Maksat Aydogduyev ve Azerbaycan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Arif Askerov ile Aşkabat Bildirisi’ni imzaladı. Bölgedeki ulaştırma koridorlarının iş birliği içinde geliştirilmesi ve Hazar geçişlerinin kolaylaştırılması yönünde mutabakata varıldığını anlatan Bakan Arslan, şöyle konuştu: “Üretim ve zenginlik, Batı’dan Doğu’ya doğru kayıyor. Asya’da ve bölgemizde yapılan üretimleri, Batı’daki pazarlara ulaştırmak için geniş ve verimli ulaşım koridorlarına ihtiyaç var. Söz konusu ulaşım koridorunu geliştirmek için 2003’ten bu yana projelerin geliştirildiği ülkemizde; kara, demir, deniz ve hava yolu ulaşım planları, bu hedef doğrultusunda yapıyor. Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ulaşım koridorunun önemi düşünüldüğünde, Türkiye’ye yapılan ulaşım yatırımlarının ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Marmaray ve üzerinde demir yolu hattı bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapımı devam eden 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis- Kars Demir İpek Yolu hattı planlanırken, uluslararası ulaştırma hedefleriyle bütünleştirmeyi de hedefledik. Türkmenistan’da imzaladığımız Aşkabat Bildirisi ile bu hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk.”
G-20 Zirvesi nedeniyle Çin'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ulaştırma sektöründe Çin ile çok önemli projeler olduğunu söyledi. Albayrak “Edirne-Kars hızlı tren projesi ile ilgili uzun süredir devam eden bir süreç söz konusu. Burada 30-40 milyar dolarlık bir projeden bahsediliyor. Çin, Pekin'i Londra'ya bağlayacak bu projeye çok önem veriyor. Uluslararası anlamda birinci sıraya koyduğu stratejik bir proje ve modern ipek yolunun önemli bir parçası” diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol