“Kardeş kardeşe yük olmaz”

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) adına düzenlenen basın toplantısında Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, konuştu. Müftü Demirtaş, yaptığı açıklamada yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili önemli konuları ele aldı.

Kırklareli Öğretmenevi’nde saat 10.00’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Kırklareli İl Müftüsü kurban konusunda önemli konulara değinerek, uyarılarda bulundu. Tatil boyunca İl Müftülüğü’nün açık olacağını vurgulayan Müftü Demirtaş, vekalet kurban bedellerinin yurtdışı için 600 TL, yurtiçinde ise 850 TL olarak belirlendiği dile getirdi. Son başvuru tarihinin 1 Eylül 2017 olduğu dile getirildi.
Düzenlenen basın toplantısına Kırklareli Müftüsü Hüseyin Demirtaş, İl Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kırklareli Şube Yöneticisi Halim Altıparmak, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kırklareli Şube Üyesi Sefer Toklucu, Hac ve Umre Sorumlusu Erdoğan Sevimli, Kırklar Camii İmamı Necdet Kasap, Hızırbey Camii İmamı Zaim Işık, Ahmet Cevdet Paşa Camii İmamı Hüseyin Durgut, İl Müftülüğü Personeli Abdullah Öz ve Server Çevik katıldı.
“Kurban ibadeti sadece etleşmek değildir, dertleşmektir”
Kurban Bayramı’nda insanların bir birleriyle bağ kurduğunu vurgulayan Müftü Demirtaş, “Öncelikli olarak tabi en yakın Kurban Bayramı var. Vekalet ve kurban konusu üzerinde konuşacağız. Diğer bir konumuz ise Hac mevsimi tabi ki. Kurban ve Hac mevsimi hep beraberdir. İslam dinine göre ibadetler bazen malidir, bazı ibadetler bedenidir. Bazı ibadetler ise hem mali hem bedenidir. Örneğin mali biadetler, sırf mali ibadetler zekat, kurban. Yani parası olan maddi durumu olan kurban kesiyor veya zekat veriyor. Bazı ibadetler vardır bedenidir. Sadece o şahıs yapar başkası yapamaz. Namaz ibadeti gibi. Bazı ibadetler var. Hem mali hem bedenidir. Örneğin hac ibadeti gibi bedeni olan ibadetlerde vekalet olmaz. Ama mali ibadetlerde vekalet olabilir. Örneğin ben kurban kesmek istiyorum. Kendim kestiğim gibi bir başkasına sen benim adıma araştırma yap, kurban kes de diyebiliriz. Vekalet vermek suretiyle. Hac ibadeti de böyledir. Gidemiyorsak bir başkasına bedel olarak göndermek mümkündür. Kurban ibadeti de vekaleti kabul eden bir ibadet olması hasabiyeti uzak memleketlerdeki, ulaşamadığımız yerlerdeki vatandaşlarımıza Afrika ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere bu bölgeler ile irtibatımızı sağlayan ibadet. Kurban ibadeti sadece etleşmek değildir, dertleşmektir. Çünkü bu büyük bir vesiledir” sözlerini dile getirdi.
“135 ülkede...”
Kurban kesiminin çok geniş bir etkinlik olarak gerçekleşeceğine değinen Müftü Demirtaş, “Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı 275 bin hisseyi hedefliyor. Geçen sene 250 bin civarında kurban hissesine ulaştı. Burada çok kontrollü bir şekilde yapıyor. Eğer birileri çok büyük kurban hissesi verir ve bu iyi planlanmaz ise bu çok büyük bir vebal olur. Ve takibatı da buna göre yapıyor. 135 ülkede kesilecek. Yaygın bir ağ var” sözlerine yer verdi.
“Kurban ihtiyaç sahipleriyle irtibattır”
Kurban fiyatlarıyla ilgili fiyat konusunda standart oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Müftü Demirtaş, “Bazen görüyorsunuz .Adam 400 TL'ye kurban kesiyor. Mümkün mü? Mümkün. Ama çok lokal bir yerdir. Ucuz bir bölgede bulmuştur orada kesiyordur. Ama Diyanet İşleri Başkanlığı öyle değil. 135 ülkede yaygın bir şekilde standardın oluşmuş bir şekilde olması lazım. Gönüül oraya giden arkadaşlarımız var. Orada başka stk'lar da var. Onlarla da yardımlaşılıyor. İlk defa kurban etiyle karşılaşan insanlar ve bundan dolayı minnet duyanlar, teşekkür edenler, Müslüman olanlar, gelip camiinin duvarını öpenler. Çünkü bu değer sebebiyle bu insanlar bize geldi diyenler. Dolayısıyla bu bizim için çok büyük bir fırsat oluyor. Onlarla irtibat kurmak, dertlerini dinlemek için çok büyük bir fırsat. Bu anlamda çok teşekkür ediyorum Diyanet İleri Başkanlığımıza yaygın hale getirdi. Allah razı olsun” ifadelerini dile getirdi.
“Kurban kesim hazırlıkları yapıldı”
Kırklareli Müftülüğü olarak kurban kesimini Babaeski’de gerçekleştirileceğini ifade eden Müftü Demirtaş, “Vatandaşlarımız yine kendileri kurban kesecekler. Kurban kesim noktaları belirlendi. Belediye'nin ve 3 tane de özel kesim notası var. Biz de bu noktada vatandaşlımıza bilgi veriyoruz. Uymaları gereken hijyen kurallarını hatırlatıyoruz. Uymaları gereken dini kuralları söylüyoruz. Ve bu konuda da toplantılar yapıldı. Arkadaşlarımız da bilgilendirildi” şeklinde konuştu.
“Nasıl kurban bağışı vekaleti alabiliyor?”
Vekalet kurban hakkında bilgiler veren Müftü Demirtaş, “Kurban vekaleti almak isteyen vatandaşlarımız Müftülüğe gelerek, cami imam hatiplerimize giderek, Türkiye Diyanet Vakfımız'ın sitesine girerek. Çok güzel ve kullanışlı bir sitesi var vakfımızın. Tabi bu arada yeni bir yönetmelik daha çıktı. Vatandaşlarımızın zekatları, fitreleri, kefaretleri, sadakaları konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığına toplama yetkisi verildi. Bu anlamda da ilçelerde kurullar oluşturuldu. Bağış yapma aşamasından alda dağıtım aşamasına kadar her şey şeffaf. Kime vermişsiniz, hangi inceleme raporu ile vermişsiniz, neden vermişsiniz, dinen bu kişiye verilebilir mi noktasına varıncaya kadar araştırma söz konusu” sözlerini ifade etti.
“Hacı adaylarımızı kutsal topraklara uğurladık”
Geçtiğimiz günlerde hacı adaylarını kutsal topraklara uğurladıklarını dile getiren Müftü Demirtaş açıklamasına şu şekilde devam etti;
“Bu sene 151 Hacı adayımızı yolca ettik. Hacca gitme hariç umreye gitme yıllık bin 200 civarında. Bin 200 vatandaşımız kutsal topraklara gidiyor gidiyor. 143 idi sayı sonra 8 kişi daha dahil oldu. Hacılarımız farklı gruplar halinde geçen sabahleyin uğurladık bir kısmını
“Müftülük tatilde de görevinin başında”
Bir hafta tatil tabi ki ama bizim müftülüğümüz kurbanları kabul etme anlamında açık olacak. Memur arkadaşımız Halim Altıparmak görev yapacak. Çarşamba günü de 30 Ağustos günü açık olacak.
“Camii inşaatımız başlıyor”
Camii inşaatımız vardı. Projelerde bazı değişiklikler oldu. Ama bayramdan sonra inşaat başlayacak. Şuanda demirler ayarlanıyor, inşaat sahası düzenleniyor. Kıblesini ölçtük. Bin 500 kişilik olacak. Öğrenci konuk evlerini açıyoruz. İlahiyat okuyan öğrencilerimiz ağırlıklı olmak üzere evlerimizi açıyoruz. 4 – 6 yaş Kur-an Kurslarımızı çoğaltıyoruz. Şuanda 3 tane devreye girecek. Yurt dışında bir Kur-an Kursumuz ve camimiz devam ediyor. Son evreye geldi. İlimiz ve ilçelerimizde Diyanet İşleri Başkanlığı olarak imamlarımızın söylem gücünü arttırmayı hedefliyoruz. Kıvamlı elem diyoruz, sosyal kültürel faaliyetlerimizi arttıracağız. Yeni çalışma döneminde bunlara da ağırlık vereceğiz. Hocalarımızı gruplara ayırdık eğitimler için. Bağımlılık ile ilgili alanlarda komisyonlarımız, çalışmalarımız olacak. Kısacası toplumumuzun tüm problemlerinde, dinimizin yönlendirmelerini baz alarak sorulara cevap sorunlara çözüm olmaya çalışacağız kendi bağlamımızda.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol