Karahalil köyünde Termik Santral bilgilendirme toplantısı yapılacak

Karahalil köyünde İnece, Ulukonak, Karahalil , Dokuzhöyük bölgelerinde yapılması planlanan “ Kömürlü Termik Santral Projesi “ ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacak. 30 Temmuz Pazartesi günü (bugün) yapılacak olan halk toplantısı saat 21.00’da Karahalil Belediyesi Kapalı Düğün Salonu’nda başlayacak. Ayrıca konu ile ilgili ÇED toplantısı da 3 Ağustos tarihinde İnece’de gerçekleştirilecek.

Öncesinde Merkez ilçe ve İnece’de yapılan bilgilendirilme toplantısı bu kez ise Karahalil köyünde yapılacak. Tüm vatandaşların davetli olduğu bilgilendirilme toplantısına; Prof.Dr. Osman İnce Moderötörlük yapacak. Konuşmacılar ise Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Ekmekyapar, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Av. Coşkun Molla olarak açıklandı.
Vatandaşları toplantıya davet ettiklerini ifade eden Kırklareli Kent Konseyi; “Bilindiği üzere ilimiz İnece Beldesi ile Dokuzhöyük köyü arasına yapılması düşünülen termik santral, yalnızca bacasından saatte 61 ton kül bırakacaktır. Ayrıca zaten tükenmekte olan yer altı su kaynaklarımızı kullanacak ve birinci sınıf tarım arazilerimizi çöle çevirecektir. Tüm bunların ötesinde yaydığı zehirli gazlarla soluduğumuz havayı kirletecek ve başta insanlar olmak üzere, tüm canlı yaşamını olumsuz etkileyecektir” ifadeleriyle konu ile alakalı bilgi verdi.
35 yıllık çalışma süresince yaklaşık 88 milyon ton kömür yakılacak
Konu ile alakalı incelemelerde bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri bir bilgilendirme yazısı paylaştılar. Verilen bilgilerde bölgeye kurulacak termik santralin doğaya zarar vereceği şu sözlerle ifade edildi. “Halk dur demez ise Kırklareli, Babaeski ve Lüleburgaz'ın tam orta noktasına, Mart 2018'de Resmi Gazete'de ilan edilerek koruma altına alınan Kırklareli Ovası'nın tam sınırına termik santral kurulacak. Santralin kurulacağı alandaki vertisol topraklarda, çiftçinin deyimiyle kara kepir topraklarda yetiştirilen buğdayın verimi Anadolu'dan 4 kat fazla. Ova'da tarhana yapımında kullanılan özel biber ve domatesler atadan kalma tohumlarla yetiştiriliyor. Ova meyve ve sebze cenneti. Santralde bir saatte 358 ton, bir yılda 2,5 milyon ton kömür yakılacak. Santralin ekonomik ömrü olan 35 yıllık çalışma süresince yaklaşık 88 milyon ton kömür yakılacak.
Yanma sonucu atmosfere karışacak gazlar, Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine asit yağmuru olarak dönecek, verimi ve kaliteyi olumsuz etkileyecek. Ürünün tadını ve görünüşünü bozacak. Tesisten bir saatte 72 ton, bir yılda 500 bin ton, 35 yılda 17,5 milyon ton kül çıkacak. Santralin bacasından ve depolama sahasından 35 yıl sonunda yaklaşık 6 milyon ton kül çevreye yayılacak. İçerisindeki ağır metaller toprak ve su kaynaklarını kirletecek.”
“Civardaki yüzey
su kaynaklarından ihtiyacın karşılanması olanaklı görünmüyor”
Atalık tarafından yapılan açıklama şu cümlelerle sonra erdi; “Gıdalarımız içerisinde bize kadar ulaşacak ağır metaller kansere kadar sağlığımızı bozacak. Tesis bir saatte 120 ton, bir günde yaklaşık 3 bin ton ve bir yılda 840 bin ton su kullanacak. Civardaki yüzey su kaynaklarından ihtiyacın karşılanması olanaklı görünmüyor. İhtiyaç, açılan sondajlarla yeraltı su kaynaklarından sağlanacak.
İklim değişikliği nedeniyle miktarı azalan ve kirliliği artan yüzey su kaynaklarına karşı yeraltı sularımız stratejik, korunması ve temiz bir şekilde muhafaza edilmesi gereken kaynaklardır. Bu stratejik kaynak termik santral tarafından kullanıldıkça ovanın suya olan ihtiyacı artmaya ve verimini kaybetmeye başlayacak.”
Kömürlü Termik Santral ile ilgili halkın bilgilendirilmesi için yapılacak toplantının ardından ÇED toplantısı da 3 Ağustos Cuma İnece beldesinde yapılacak.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ölüm kalım meselesi 30 Temmuz 2018 Pazartesi 15:32:02

    İlahi lütuf yaşam yöresini cehennem edecek bir kahroluş projesine evet demeyecek kadar sağduyu sahibidir sanırız yöre halkı. Babalarınız sizlere rahmet bereket fışkıran o toprakları evlatlarınıza ölüm tarlaları olarak devretmeleriniz için bırakmadılar...