Karagöz’ün geçmişine yolculuk

Şair. Araştırmacı. Yazar. Ressam. Kulermiş, Ermiş, Bektaşlı ve Abdal Ermiş mahlaslarını kullanan Mustafa Ermiş, çocukluğundan bu yana sevdalısı olduğu bir isim için, bu uğurda büyük emek vererek hazırladığı yeni kitabıyla okurların ve Kırklareli’nin karşısında. 5 yıl aralıksız olarak gazetemizde köşe yazarlığı yana Mustafa Ermiş, Karagöz adlı eserinde, bu değerin tarihteki derinliğine kadar iniyor. Uzun ve meşakkatli bir araştırma sürecinin ardından kitabını festivalde de tanıtan Ermiş, Karagöz ile ilgili resimleri ile de el sanatlarındaki tılsımını gözler önüne seriyor.

Kırklareli halk şairi, ressam, yazar ve araştırmacı Mustafa Ermiş’in yeni kitabı çıktı. “Türk Gölge Oyunu Pazyryk’tan Kırklareli’ne Karagöz, Karagöz’ün Atası Halkiyat” isimli bu çalışmanın 30 yıllık bir birikimin ürünü olduğunu dile getiren Ermiş gazetemize şunları söyledi:
“Karagöz önemli olmayı hak ediyor”
“Karagöz halkın uyarıcısıdır. Bedelini de başıyla ödemiştir. Neredeyse tüm ömrümü verdiğim çalışmalarımın sonunda Karagöz’ü Orta Asya-Türkistan- Altay Dağları’ndaki Pazyryk kazılarından alıp Kırklareli’ne getirdim. Bu kitabımda hem Karagöz oyununun önemli tiplerini, içindeki müzikleri ve aletleri, hem de kökenleriyle ilgili yeni fikirleri bulacaksınız. Karagöz fazlasıyla önemli olmayı hak ediyor. İlgi duyan okurların ve çocuklarımızın yarınlarda yararlanacağı bir eser olduğu inancıyla okuyucunun beğenisine sundum.”
“Herkes yoz cesaretle bir şeyler karalamış”
Kitabın hazırlık aşamasında yüzlerce bilgi ve belgeyi taradığını, sık sık İstanbul’a giderek oradaki farklı kaynaklarda araştırmalar yaptığını dile getiren Mustafa Ermiş; “Çocukluğumda Ankara Radyosu’ndan Karagöz ve Hacivat’ı bol bol dinledim. Ankara’da birçok semtlerde Karagöz seyrettim. Kütüphanelerde, yayınlarda ve gazetelerde hep Karagöz’ü aradım. Öz kültürümüz Karagöz ile ilgili o kadar çok yayın okudum, müzelere gittim ve inceledim ki çoğunda noktalamanın olmadığını gördüm. Eserlerin konusu özünden ayrılmış, saptırılmış, mutluluk veren inançtan uzaklaşmış, herkes kendi kafasına göre yoz cesaretle bir şeyler karalamış ve de yayınlatmıştır” şeklinde konuştu.
Türk Gölge Oyunu Karagöz’ün geleneksel sanatlarımız arasında çok önemli yer tuttuğunu belirten Mustafa Ermiş açıklamasına şu cümlelerle devam etti:
“Sevgim 1970’de başladı”
“Zira içinde el sanatları, tiyatro, şiir, halk müzik, halk edebiyatı, tasavvuf edebiyatı, bütün folklor gösterileri, mizah ve perdede mantık ile etik esastır. Bu cümleden olarak hayali olmak çok zorlu ve uzun bir çalışma ile emek gerektirir. Bana göre usta çırak ilişkisi önemlidir. Bu konuya sevgim, Bursa’da 1970’li yıllarda tanıştığım Prof. Nuretin Sevin abi ile başladı. Değerli büyüklerimin eserlerinden faydalandım. Onlara saygı duyuyorum. Hak’ka yürüyenlere rahmetler diliyorum.”
Mustafa Ermiş’in 220 sayfalık kitabında bu eserin çalışmasına görsel kaynaklık eden ve kendi yapmış olduğu çok sayıda resmin fotoğrafları da yer alıyor. Bu eserleri ve kitabın tanıtımını ayrıca 28. Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nde de yapan Ermiş, gösterilen ilgiden memnun olduğunu aktararak; “Beni özellikle çocukların ilgisi çok ilgilendiriyor. Okuyan, araştıran çocukları, onları okumaya teşvik eden ve bu konuda örnek alan aileleri tebrik ediyorum. Yıllarca halk kültürüne kendi penceremizden bir şeyler kazandırmaya çalıştık. Bu eserimiz de Kırklareli’nin arşivi için, tarihine ışık tutması için önemli bir içerik teşkil etmektedir. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. TEŞEKKÜRLER GAZETECİ ARKADAŞLARIM.................