Karagöz ve Hacivat’tan dostluk sohbeti

25 Ocak Perşembe günü Dostluk Evi’nde Hayali Fatih Umutlu, yepyeni Karagöz Hacivat oyunuyla izleyicilerin karşısına çıktı. Oyun, aileleriyle beraber izlemeye gelen miniklerden tam not aldı.

Yaklaşık iki aylık aradan sonra Dost Sohbeti isimli oyunuyla tekrardan Karagöz ve Hacivat’a hayat veren Fatih Umutlu ile Yardakçısı Müge Yıldız, tatilin tadını doyasıya çıkaran miniklere gösterilerini sundu. Çocukların büyük beğeniyle takip ettiği kültürümüzün bir parçası olan Karagöz ve Hacivat, yeni serüvenlerinde çocukları kahkahalara boğdu.
Oyunun öncesinde izlemek için gelen her yaştan seyircisine seslenen Hayali Fatih Umutlu, mekanın adıyla uygun olduğu için ‘’Dostluk Sohbeti’’ adlı oyunu sahnelediklerini ifade etti. Kısa bir konuşmadan sonra gölge oyunun büyülü dünyasına her yaştan izleyicisini sürükleyen Umutlu, keyifli dakikaların yaşanmasını sağladı.
Ön sıralarda yer alan çocuklar aileleriyle beraber gölge oyunu izledi. Sahnelenen yaklaşık yarım saatlik oyun sonrası Hayali Fatih Umutlu, izleyicilerinin sorularını cevapladı. Beraber tef eşliğinde bir de Rumeli Türküsünün söylenmesi, eğlencenin sonlanmadığını ve tam gaz devam ettiğini gösterdi.
Oyunu takip edenler arasında gazetemiz yazarlarından Selahattin Demiraco, İLESAM İl Temsilcisi Alaeddin İkican, Fotoğrafçı Savaş Erdem gibi isimler de yer aldı. Mütevazi izleyici kitlesinin en meraklısı olan çocuklar, Karagöz ve Hacivat tasvirlerini inceleme fırsatı buldular. Çocuklarla sohbet eden Hayali Fatih Umutlu, çocuklara Karagöz’ü tanıtmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti.
Karagöz aramızda
Karagöz-Hacivat gölge oyunun sevilen kahramanlarından olan Karagöz’ün Kırklarelili olduğu iddiasını sorduğumuz Fatih Umutlu; ‘’Sadece heykeli değil kendiside buralı ayrıca hala aramızda dolaşıyor. Bazen İstasyon’da bazen Dingiloğlu’nda, bazen Karaumur’da, bazen bir kıraathanede, bazen bir peynircide, manavda, kestanecide, pazarda bazen de heykeline bakarken görebilirsiniz onu. Yeter ki içimizde Karagöz olsun. Ben buna inandığım için bu işi yapıyorum’’ dedi.
Oyuna veliler yoğun ilgi gösterdi
Dostluk evinden gerçekleştirilen Karagöz-Hacivat gölge oyunu, velilerin önem verdiği bir etkinlik olarak ön plana çıktı. Geleneksel bir oyun ile genç yaşta karşılaşan minikler oyunu çok sevdiler. Veliler, çocuklarının kültürümüzden bir parça olan bu tip etkinliklerin çok değerli olduğu görüşünde birleştiler.
‘’Parsa geleneğini yaşatmak istiyoruz’’
Gösterilerden para almayan ama parsa toplama geleneğini yaşatma amacında olduklarını ifade eden Umutlu; ‘’Oyunun sonunda şapkamı çıkarıyorum bize yardım eden kardeşlerimiz parsa toplayacağımızı söylüyor. Şapka halka uzatılıyor ve gönlünden kopan para veriyor. Ondan sonra bunu devam ettirmem istendi. Hatta Karagöz üstüne yapıştı bırakamazsın dediler.’’
‘’Çocuklar güldükçe modumuz
yükseliyor’’
Oyundan güzel tepkiler aldıkça kendini oyuna daha çok kaptırdığını belirten Hayali Fatih

 

Umutlu; ‘’Çocuklar güldükçe bizim arkada modumuz yükseliyor. Benim modum yükseldikçe; Karagöz ve Hacivat’a daha fazla yüklenmeye başlıyorum. Perdenin arkasında Müge ile birbirimize bakarak gülüyoruz ve eğleniyoruz. Oyunu izlemeyerek perde arkasını izleseler yine keyifle takip edebilirler. ‘’dedi
‘’Perdemizin planı bize ait’’
2 ay sonra ilk oyunun Dostluk Evi’nde, her yaştan gölge oyunu seven bir kitleye oynayan Fatih Umutlu; ‘’Ufak bir maddi yardımla kendim bu perdeyi ardından da bu tasvirleri sipariş verdim. Perdemizin planını da kendimiz çizdik’’ dedi.
Oyun
sonrası
tebrik
Güzel bir performansın ardından tebrikleri kabul eden Hayali Fatih Umutlu ve Yardakçı Müge Yıldız, özellikle çocuklarla bol bol fotoğraf çektirdi. Yeni nesil olarak bu işe gönül verdiklerini ifade eden Hayali Fatih Umutlu, ilerleyen dönemde de Karagöz-Hacivat gösterimlerinin devam edeceğini müjdeledi.
Karagöz’ün kentimiz için önemli bir kültürel figür olduğunu ifade eden izleyiciler, genç nesil olarak Fatih Umutlu ve Müge Yıldız’ın çok anlamlı ve güzel bir iş yaptıklarını ifade ettiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol