Karagöz Festivali ne zaman?

Bu yıl 28’sinin düzenlenmesi beklenen, ancak Belediye Başkanlığı’ndan hala resmi bir açıklamanın yapılmadığı festival ile ilgili olarak, vatandaşlar bilgi sahibi olmak istiyor. Bir iddia hiç gerçekleşmeyeceğine yönelik. Başka bir iddia ise Eylül ayındaki Bağbozumu Şenlikleri’yle birleştirileceği şeklinde. Bazı seneler, çeşitli ulusal acılar sebebiyle müziksiz yapılan festival, başka zaman dilimlerinde festivalden bağımsız konserler düzenlenince genel bir hayal kırıklığına dönüşmüştü. Vatandaşların ortak kanaati şu; “Ramazan bitti. Seçimler atlatıldı. Olacak mı, olmayacak mı? Ya eski yıllardaki coşkuyla gerçekleşsin. Ya da tamamen kaldırılsın.”

Kırklareli’ne bağlı birçok ilçe ve beldenin geleneksel hale getirdiği şenlik ve festival, Ramazan’ın bitmesiyle hazırlıklarına başladı. Bunun yanı sıra Trakya’daki birçok yerde aynı hazırlıklar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bölgedeki ilk organizasyon Kaynarca Beldesi’nde Ramazan öncesinde yapılan Su Festivali oldu. Bunu geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Demirköy Çilek Festivali takip etti.
Babaeski, Pınarhisar, Vize ve Pehlivanköy, her yıl düzenledikleri etkinliklerin içeriğini ve programını belirlemeye başladı. Kırklareli’nde geçtiğimiz yıl 27. si düzenlenen Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nin bu yıl yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil. Her yıl yapıldığı tarihler bu sene Ramazan’a denk gelince, Ramazan sonrasında da herkes seçime odaklanınca festivalin doğal olarak ertelendiği düşünüldü. Ancak Belediye Başkanlığı’ndan erteleme ve yeni tarih ile ilgili resmi bir açıklama da yapılmadı.
2014 yılında Soma faciası sebebiyle iptal edilen, 2015 yılında normal içeriği ile yapılan, 2016 ve 2017 yıllarında da yaşanan şehit acılarından dolayı müziksiz olarak sürdürülen festivalin, bu yıl büyük bir beklenti eşliğinde yapılacağına kesin gözüyle bakılıyordu.
Yetkili mercilerden henüz bir açıklama yapılmaması da kamuoyundaki soru işaretlerini çoğalttı. Ortaya atılan çeşitli iddialar ise dilden dile dolaşıyor. Bir iddiaya göre festivalin bu yıl yine yapılmayacağı, diğer bir iddiaya göre ise Eylül ayında düzenlenen Bağbozumu Şenlikleri ile birleştirilerek gerçekleşeceği konuşuluyor. Vatandaşların eski yıllarda daha coşkulu geçtiğini belirttiği bu önemli aktivite, son 5 yılda festival konseptinden şenlik seviyesine düştü. 2016-2017 yıllarında “şehitlere saygı” denilerek müziksiz yapılması, ancak yakın tarihlerde festivalden bağımsız başka konserlerin düzenlenmesi, ortaya büyük bir çelişki de çıkarmıştı.
Kırklarelililer “geleneksel’” denilen festivalin akıbeti ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak istiyor. Düzenlenecekse de, eski yıllardaki kalitesinde yapılmasını, festival tanımlamasına uygun bir kalitede hayata geçmesini talep ediyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Hangi halk soruyor ? 03 Temmuz 2018 Salı 21:57:47

    Ya ben de merak ediyorum hangi halk "ne zaman festival olucak" diye tırım tırım soruyor kapınızı aşındırıyor ? Her festival sonrası kalkıp da "sucuk ekmek festivali" tevziratı yaparken şimdi de bunu mu soruyor bu festival meraklısı halkımız ? Belediyeden festival yerine hizmet isteyin hizmet. Bakın yerel seçimler kapınıza dayanmış. Size de aynı adayları dayattıklarında particilik sebebiyle çalışmayanları seçmeye devam edeceksiniz. Kim festival vaad edecek diye mi seçeceksiniz ey Kırklareli halkı ? O zaman vay ki vay.