Kanser rakamlarını sordu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir önerge veren CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Bakan Koca’ya son 10 yıldaki kanser oranlarını sordu. Gündoğdu ayrıca Kırklareli özelinde yetiştirilen gıdalarda ve sularda çevresel kirleticilerin belirlenmesi ve canlı sağlığına etkileri konusunda çalışma olup olmadığını, var ise sonuçlarını yok ise yapılıp yapılmayacağını sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ülkemizin dört bir yanında plansız ve çarpık sanayileşme sonucu yaşam alanlarının ve sağlığımız tehdit altında olduğunu belirterek, yaşamın sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için olmazsa olmazlar arasında olan su, hava ve toprağın her geçen gün daha fazla kirlendiğini kaydetti. Kirlenen su, hava ve toprağın artık doğanın dengesini bozmaya başladığını, bozulan çevre dengesinin ise; insanların tedavisi mümkün olmayan hastalıklarla karşı karşıya kalmasını neden olduğunu vurgulayan Gündoğdu, tüm bunların yaşam süresini kısalttığını ifade etti. Bakan Koca’ya iki soru yönelten Gündoğdu, şöyle devam etti;
“Son yıllarda ülkemizdeki çevresel tahribatın yoğunlaşması nedeniyle çağımızın ölümcül hastalıklarından olan kanser vakalarındaki artışın ve artışın da özellikle belirli bölge ve şehirlerde yoğunlaşıyor olması yaşamsal tehdit oluşturmaktadır.
Bu doğrultuda;
1 - 81 ilimizde, illere göre ve yıllara göre son 10 yılda (2008-2018) tespit edilen kanser hastası sayısı ne kadardır, yıllara göre kaç vatandaşımız kanser hastalığından dolayı yaşamını kaybetmiştir, son 10 yılda en çok kanser hastası hangi 3 ilimizde tespit edilmiştir, çevresel faktörler nedeniyle artan hastalıkların önlenmesi için hangi tedbirleri aldınız ve alacaksınız?
2- Halk sağlığının koruyucusu olarak Bakanlığınızın; Kırklareli’nde yetiştirilen gıdalarda ve sularda çevresel kirleticilerin belirlenmesi ve canlı sağlığına etkileri konusunda çalışmalarınız var mıdır, var ise sonuçları nelerdir, yok ise Bakanlık olarak böyle bir çalışma yapacak mısınız veya yaptıracak mısınız?”




Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Vecdi bey Kırklareli chp vekillerinin geleneğini bomuyor. Soru önergeleriyle dostlar alışverişte görsün kartını oynuyor sürekli. Sonra hizmet bekle...En azından diğer ana mualefet vekili gibi varlığıyla yokluğu belli olmayanlardan değil. Buna şükür.