“Kan stokları tükeniyor, bağışçılarımızı bekliyoruz”

Hafta sonu Türk Kızılay’ı ilimiz Özgürlük ve Demokrasi Meydanında kan bağışlarını kabul edecek. COVİD-19 salgını sebebiyle kan stoklarında düşüş var. Bu yüzden bağışlar daha da büyük bir önem kazanıyor. 19-20 Aralık Cumartesi Pazar tarihlerinde saat 11:30-19:30 arasında gönüllülerin kan
bağışlarını bekleyen Kızılay, bağışçıların sokağa çıkma yasağından muaf tutulduğunu da hatırlattı.

Türk Kızılay’ı Kırklareli Merkez’de hafta sonu kan bağışlarını kabul edecek. Koronavirüs sebebiyle kan stoklarının düşüşe geçtiği bu dönemde, bağışlar daha da büyük önem arz ediyor.
Kan bağışlayacakların sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulduğunun önemle vurgulandığı duyuruda; “Türk Kızılay'ı Edirne Kan Bağışı Merkezi olarak bölgemizin kan ihtiyacını karşılamakla sorumluyuz. Covid 19 nedeniyle kan stoklarının azaldığı bu dönemde kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu tüm topluma hatırlatarak ve ihtiyaç olan kanı tüm tedbirleri alıp sosyal mesafeyi sağlayarak Kırklareli 15 Temmuz Özgürlük ve Demokrasi Meydanında Kırklareli Valiliğimizin destekleri ile kan bağışı çadırında sosyal mesafe kuralları çerçevesinde 19.20 Aralık 2020 Cumartesi Pazar tarihlerinde saat 11:30-19:30 arasında gönüllülerimizden kan bağışlarını almayı planlamaktayız” dendi.

Bağışçılar muaf tutuluyor
Korona virüs pandemisiyle mücadele kapsamında aylardır ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların yanı sıra kan ve immün plazma bağışı alarak hastaların şifa bulmasını sağlayan Türk Kızılay’ın ulusal kan stokları, pandeminin yeniden yükselişe geçmesi ve kış koşularının hissedilmeye başlaması ile düşüş eğilimine girdi.
Gerek hastanelerde acil kan bekleyen hastalar gerekse pandemi nedeniyle yoğun bakımlarda immün plazma bağışı bekleyen hastaların sıkıntı yaşamaması için kan ve plazma bağışçıları, hafta sonları için alınan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.
Kan bağışıyla ilgili bilinmesi gerekenler
- 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabiliyor.
- Bağış yapmak isteyen kişi bir form dolduruyor. Ardından fiziksel muayeneye tabi tutuluyor. Eğer bağışçı adayı uygunsa işlem gerçekleştiriliyor.
- Kan bağışı yapmak isteyenler, en yakın bağış noktasına kanver.org adresi üzerinden ulaşabiliyor.
- Kan bağışı işleminde kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve steril. Bağış noktaları da sürekli dezenfekte ediliyor.
- Bağış işlemi 15-20 dakika sürüyor.
- Erkekler 3 ayda bir, kadınlar 4 ayda bir bağış yapabiliyor.
- Toplanan kanlar, titizlikle yürütülen kontrollerin ardından hastalara veriliyor.
(F. Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. kızılaya kanmı allah korusun agbime 3 ünite kan lazım oldu vermediler yerine 3 kişi getirecekmişim öyle vereceklermiş istanbulda kimi tanıyayımda getireyim 3 kişi kan falan yok kızılaya

  2. Bir güzide kurumun itibarı ancak bu kadar yerlere düşürülür. Yazık ki ne yazık. Yine değrem zamanı toplanan yardımların satıldığı haberi var. Geçmişte vergiden kaçınılması var. Kurumun başına atanan liyakatsiz var. Kuruma yerleştirilen yandaş eş dost akraba var. Var oğlu var. E şimdi güvenip te vatandaş nasıl kan bağışlasın size. O kanları satmayacağınızın yandaşlarınıza peş keş çekmeyeceğinizin garantisi mi var. Yazık ki ne yazık.