Kahvehaneler kapalı kalmaya devam edecek

RamazanBayramını da kapsayan dönemde uygulanan “Tam Kapanma Uygulaması” sonrası normalleşmenin nasıl olacağı konusundaki soru işaretleri 16 Mayıs’ta yayımlanan “Kademeli Normalleşme Tedbirleri”ile netlik kazandı. Bugün başlayan ve 1 Haziran’a kadar uygulanacak kademeli normalleşme döneminde gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parklar kapalı kalmaya devam edecek. Yalnızca çay ocakları masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve
sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayacak Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacakşekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.Sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetlere ilişkin olarak muafiyeti bulunanlar yine “çalışma izni görev belgesini” ibraz etmek zorunda olacak.
29 Nisan’da başlayan Tam Kapanma Uygulaması, Ramazan Bayramı’nın ardından yerini kademeli normalleşmeye bırakıyor. 16 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” genelgesi 17 Mayıs 2021 Pazartesi (bugün) gününden başlayarak tam kapanma öncesine yakın bir uyguma dönemine dönüşü içeriyor. Bu kapsamda sabah 05.00’dan itibaren uygulamaya geçen yeni genelge ile tam kapanma öncesiyle benzerlik içeren bir uygulamaya hayata geçiyor.
Kademeli normalleşme ile ilgili Kırklareli İl Hıfzısıhha Kurulu’nun aldığı kararların detayları ise şöyle;
Sokağa Çıkma Kısıtlaması
Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı,Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günlerisaat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesigünleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik velojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğininsağlanması amacıyla belirtilen yerler ve kişilerin kısıtlamadan muaf tutulacak.Sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetler, İçişleri Bakanlığının14.12.2020 tarih ve 20799 sayılı Genelgesinde açıkça belirtildiği şekilde muafiyet nedeni vebuna bağlı olarak zaman ve güzergâh ile sınırlı olup, aksi durumların muafiyetlerin kötüyekullanımı olarak görülerek idari/adli yaptırımlara konu edilmesine,Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerdeçalışan kişiler yapılan denetimlerde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 29.04.2021 tarih ve2021/40 sayılı kararı çerçevesinde e-devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvurusistemi üzerinden alınan “çalışma izni görev belgesini” ibraz etmek zorunda olacaklar. AncakNACE kodu eşleşme hatası, muafiyet kapsamındaki bir işyerinde görev yapmasına rağmen altişverenin muafiyet kapsamında olmaması nedeniyle görev belgesi alınamaması veya erişimhatası gibi durumlarda işveren ile çalışanınbeyanı/taahhüdüyle manuel doldurulangörev belgesi imza altına alınarak “çalışma izni görev belgesiformu” da denetimlerde ibraz edilebilecek.
Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Cumartesi-Pazar günlerindebakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcıların 10.00-17.00 saatleri arasındafaaliyet gösterebilmelerine, vatandaşlarımızın zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlıolmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine en yakınbakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecek.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretimininyapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmeksatan bayilerinin (sadece ekmek ve unlu mamul satışı için) açık olmasına, vatandaşlarımızınekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamakşartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidipgelebilecek.
Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece marketve bakkallara ekmek servisi yapılabilmesine, sokak aralarında kesinlikle satış yapılamayacak.
Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistikfaaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamaktaolup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru vestatü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunanyabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olacaklar.
Kademeli normalleşme döneminde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacakdurumdaki ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olan vatandaşlar 112, 155 ve156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçlarının VEFA Sosyal DestekGruplarınca karşılanmasına, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekseihtiyaçların bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirlerin mülki makamlartarafından alınacak.
18 yaş altı gençler ve çocuklar ile aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuşolan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasınındışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarisehafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, hafta sonlarıtam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmalarına,Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzerivatandaşlarile 18 yaş altı gençler ve çocuklar kademeli normalleşme dönemindeşehir içi toplu ulaşım araçlarını (otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacak.
Şehirlerarası Seyahat
Kısıtlaması
Kademeli normalleşme döneminde; sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre vegünlerdeşehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmasına devam edilecek.
Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının istisnaları;
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlar uçak, tren,otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahatizni istenmeyecek. Şehirlerarası seyahat edileceğinin bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibrazedilmesi yeterli olacak. Bu durumdaki kişilerin şehirlerarası toplu taşıma vasıtaları ileikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıylasokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurumveya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş kamu görevlilerinin (müfettiş, denetmen vb.)özel veya resmi araçlarla yapacakları şehirlerarası seyahatlerine, kurum kimlik kartı vegörevlendirme belgesinin ibraz edilmesi kaydıyla izin verilecek.
Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesinekatılmak veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınınınedevletkapısındaki İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleriüzerinden yapacağı başvuru (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimdebulunabilecek) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenazeyakınlarına özel araçlarıyla seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacak.
Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlardanherhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek. Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyonüzerinden gerekli sorgulamanın; seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarakyapılacak.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlar özelaraçlarıyla şehirlerarası seyahate çıkamayacak. Ancak aşağıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı durumunda vatandaşlar, bu durumubelgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU veALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzinKurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla da seyahat edebilecek, Seyahat İzinBelgesi verilen kişiler, seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muafolacak.
Zorunlu Hal Sayılacak Durumlar;
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporuile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşinerefakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıpikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti,geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,
Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
Kişilerin zorunlu hallerinin bulunduğunun kabul edilmesine,
İşyerlerinin Faaliyetleri
Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi);
Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00saatleri arasında ise sadece paket servis,
Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis,şeklinde faaliyetgösterebilmelerine,
17 Mayıs-1 Haziran arası uygulanacak olan kademeli normalleşme dönemindeaşağıda sayılan işyerlerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edilmesine,
-Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri,
- Sinema salonları,
-Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
-İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları,
-Halı saha, yüzme havuzu, spor salonları,
-Hamam, sauna ve masaj salonları,
-Lunaparklar ve tematik parklar.
Çay ocaklarının ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servisyapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilmelerine,
Yukarıda sayılan işyerleri dışında kalan ve tam kapanma döneminde faaliyetlerineara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi,berber gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerlerinin;
Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde içerisinde bulunduğu işkoluiçin belirlenen tüm salgınla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydıyla hafta içi günlerde07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilmelerine,
Alışveriş merkezlerinin (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyetgösterebilmelerine, hafta sonları kapalı olmalarına,
Zincir marketler başta olmak üzere çeşitli işyerleri tarafından açılış veya belirli günya da saatlere özgü genel indirim uygulamalarının oluşturduğu yoğunluğun önünegeçilebilmesi için indirimuygulamalarının en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlarlayapılmasına,
Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındakiürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve 

aksesuar, alkol, ev tekstili, otoaksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkmakısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında izin verilmemesine,
Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallarauymak kaydıyla pazaryerlerinin hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyetgösterebilmelerine, hafta sonları ise pazaryerlerinin kurulmasına izin verilmemesine,
Online market ve yemek sipariş firmalarının, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00saatleri arasında evlere/adrese servis şeklinde çalışabilmelerine,
Eğitim-Öğretim
Faaliyetleri
Kırklareli genelinde Covid-19 salgın tedbirleri çerçevesindeki kademeli normalleşme kapsamında resmî ve özel tüm okul öncesi eğitim kurumları, özel gereksinimli öğrencilerin özel eğitim okul ve sınıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile8 ve 12. sınıf öğrencilerinin destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında 17Mayıs Pazartesi gününden itibaren "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesive Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu"ndaki koşullara uyulması şartıyla yüz yüzeeğitime geçilmesine, bu kapsamdaki öğrenci, öğretmen ve eğitim çalışanlarının salgınkısıtlamalarından etkilenmemesi için gerekli kolaylıkların sağlanmasına, diğer kademelerdekiresmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününekadar uzaktan eğitime devam edilmesine,
Kamu Kurum ve
Kuruluşlarında Mesai
Cumhurbaşkanlığının 14.04.2021 tarih ve 2021/8 sayılı Genelgesi ile Cumhurbaşkanlığıİdari İşler Başkanlığının 27.04.2021 tarih ve 17665 sayılı yazısı doğrultusunda, kamu kurumve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ileuzaktan/dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma usulünün uygulanmasına kademelinormalleşme döneminde de devam edilmesine,
Ertelenen Faaliyet, Etkinlik ve Törenler
Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslekkuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahilyapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerinin 1 Haziran 2021 tarihine kadarertelenmesine,
Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte, halenuygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibietkinliklerin yapılmaması uygulamasının, 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam etmesine,
Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyalkoruma/bakım merkezlerinde halihazırda uygulanmakta olan ziyaretçi kısıtlamasının 1Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmasına,
Toplu Ulaşım Tedbirleri
Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarının (uçak hariç); araç ruhsatındabelirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilmesine, araçiçindeki yolcuların oturma şeklinin, yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 koltukdolu 1 koltuk boş) şekilde olmasına, Şehir içi toplu taşıma araçlarının ise; İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun14.04.2021 tarih ve 2021/35 sayılı kararı ile getirilen esaslar çerçevesinde %50 kapasitesınırlaması ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabilmesine,
Konaklama Tesislerine
Dair Tedbirler
Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahasıiçerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.)içerisinde bulunan yeme-içme yerlerinin (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacakşekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmetverebilmelerine,
Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezlerinin kapalıtutulmasına ve bu alanlarda müşteri kabul edilmemesine,
Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikleizin verilmemesine, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafekurallarına azami özen gösterilmesine,
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan süre ve günlerde konaklamatesislerinde rezervasyonunun bulunması (bedelinin tamamı ödenmiş olmak kaydıyla)vatandaşlarımız açısından sokağa çıkma ve/veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasındanmuafiyet sağlayacak olup bu amaçla seyahat edecek vatandaşlarımızın denetimlerderezervasyon ve ödeme belgelerini ibraz etmelerinin yeterli olmasına,
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzun 30.09.2020 tarih ve 2020/111 sayılı, ayrıca28.11.2020 tarih ve 2020/142 sayılı kararları doğrultusunda konaklama tesislerinindenetimleri etkin şekildesürdürülmesine, sahte rezervasyon başta olmak üzere her türlükötüye kullanımın önüne geçilmesine,
Yukarıda alınan tedbirler doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydanverilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara UmumiHıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suçteşkil eden filler içinse adli mercilere suç duyurusunda bulunulmasınaoybirliği ile karar verildi. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol