Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı “İşyeri Açılımı ve Market Ruhsatları ile İlgili Görüş ve Raporu” konulu meslek komitesi raporu, sayıları Merkez’de artan kurumsal marketlerin küçük esnafı git gide daha çok mağdur ettiği, kapanmasına neden olduğu yönündeydi. Çeşitli İşler Komisyonu’nda incelendikten sonra Şubat ayı Kırklareli Belediye Meclisi’nde gündeme gelen konu Merkez’de 38 adet çeşitli kurumsal firmaya ait marketin Kırklareli Merkez’de faaliyetlerini sürdürdüğünü gösterdi. Meslek komitesi raporunda bu marketlerin yenilerinin açılması için şartların zorlaştırılması istenirken Kırklareli halkının da küçük esnafa sahip çıkmadığı vurgulandı. 

Kırklareli Belediye Meclisi 2018 yılı Şubat ayı toplantısını 6 Şubat 2018 Salı günü yaptı. Saat 14.30’da başlayan birleşimde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Afrin’de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit düşen askerlere Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar dilendi. Gündemde ilk olarak Emre Bektaş isimli vatandaşın içkili yer bölgesi talebi ele alındı. Talep Emniyet Müdürlüğü’nün asayiş açısından ve çevrede öğrenci pansiyonlarının olması nedeniyle olumsuz görüşü doğrultusunda alınan Komisyon kararı ile reddedilirken karar Belediye Meclisi’nce oy birliği ile kabul edildi.
Gündemin 2’inci maddesindeki Yılmaz Ataman isimli vatandaşın içkili yer bölgesi krokisine alınma talebi de söz konusu yerin zaten içkili yer bölgesi olması nedeniyle gündemden düşürüldü.
Gündemin 3’üncü maddesinde ise Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlatılan “İşyeri Açılımı ve Market Ruhsatları ile İlgili Görüş ve Raporu” konulu meslek komitesi raporu ile ilgili Çeşitli İşler Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlatılan raporda kurumsal marketlerin sayılarının artması ile birlikte bakkal, kuruyemişçi gibi küçük esnafın mağdur olduğu bu nedenle marketlerin açılabilme ve ruhsat şartlarının zorlaştırılması istendi. Raporda ayrıca Kırklareli halkının aidiyet duygusu ile küçük esnafa sahip çıkmadığı, esnafın işyerlerini kapatmak zorunda kaldıkları vurgulandı.
Başkan Ayşen Kösegil, üyeler; Begüm Öğüttüren Güvenç, H. Tahsin Gençay, M. Fikret Akın ve Ayvaz Kartal’dan oluşan Çeşitli İşler Komisyonu raporunda şu bilgiler yer aldı;
“04/01/2018 tarihli Ocak ayı Belediye Meclis Toplantısında 10. Gündem maddesi olarak görüşülen Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve Ticaret Odası verilen "İşyeri Açılımı ve Market Ruhsatları" ile ilgili görüş ve raporu'" konulu meslek komitesi raporu 10 sayılı karar ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 24. maddesinde belirtilen süre içerisinde görüşülerek meclise sunulmak üzere Çeşitli İşler Komisyonuna havale edilmiş olup;
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve Başkanlığımıza gönderilen rapor içeriğinde yapılan incelemede kısaca kurumsal marketlerin sayılarının artması sebebiyle küçük esnaf (bakkal, büfe, manav, kuruyemişçi vb.) niteliğinde olan işletmelerin mağdur olduğu, Kırklareli halkının aidiyet duygusu ile küçük esnafa sahip çıkmamaları nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kaldıkları, bu nedenle Market açılacak bölgenin nüfus yoğunluğu, Market ve mağazalar arası mesafe şartı getirilerek yerel yönetimler tarafından küçük esnafa sahip çıkılması gerektiği belirtilmektedir.
Rapor Balıkesir ili Dursunbey İlçesi Belediye Başkanlığının 04/07/2017 tarihli ve 98 sayılı Meclis Kararının örnek olarak sunulduğu görülmüş ve ilgili belediye başkanlığı yazı işleri müdürü ile yapılan görüşme neticesinde Kararın bir sureti e-mail yoluyla alınmış, ayrıca söz Konusu kararın iptali için Şok Marketler T. A. Ş. tarafından idari yargıda yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açıldığı ve yürütmeyi durdurma kararı çıkartıldığı öğrenilmiştir.
Zabıta Müdürlüğü Ruhsat Arşiv kayıtlarında yapılan araştırma sonucu Belediyemiz sınırları içerisinde 12 Adet A101, 10 Adet BİM, 7 Adet ŞOK, 3 Adet MİGROS, 3 Adet ONUR ve 3 Adet KIPA olmak üzere toplam 38 Adet Kurumsal Market işletmesi olduğu tespit edilmiştir.
Hali hazırda yürürlükte olan 10/08/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 2007, 2010, 2011, 2012 ve 2014 yıllarında değişikliğe uğrayan
"İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereği mevcut ruhsat müracaatları değerlendirilmekte ve sonuçlandırılmaktadır.
İlgili yönetmeliğin "İşyerlerinde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. Maddesi, yönetmelik eki Ek-1 Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler A-İşyerlerinde Aranacak Asgari Ortak Şartlar ve C- Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve Ekmek Bayileri bölümlerinde rapora konu "Market" işyerlerinde bulunması gereken kriterler belirlenmiştir.
Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanlığı adına Bakkal ve Perakendeciler Esnaf Odası Başkanı Hikmet AY da toplantıya katılmış olup, konu ile ilgili "Market işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerine sınırlama getirilerek, küçük esnafın iş yapabileceği zaman aralığının arttırılması, hafta sonları bu işyerlerinin en azından Pazar günleri kapalı olmasının sağlanması, şehrimizde otopark sorunu olması sebebiyle yeni açılacak yerlere otopark şartının getirilmesi, kurumsal market şubelerinin çok olmasından dolayı yeni açılacaklara müsaade edilmeyecek şekilde düzenleme yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir." şeklinde görüşlerini belirtmiştir.
Yapılan değerlendirmede; Alınan bilgiler ve yapılan tespitler doğrultusunda genel mevzuat düzenlemelerinde market işyerlerinin ruhsatlandırılması ile ilgili kriterlerin belirlenmiş olması sebebivle Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanlığı ile Ticaret Odası Başkanlıklarının talep ile ilgili olarak genel mevzuat düzenlemelerinde değişiklik yapılması ile ilgili girişimlerde bulunmasının uygun olacağına toplantıya katılan meclis üyelerinin oy birliğiyle karar verildi.” Konuyu ele alan Meclis, raporun biraz daha incelenmek üzere komisyonda kalmasına karar verdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol