Kadınlar 8 Mart’ta Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaydı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında CHP Kırklareli İl Kadın Kolları Teşkilatı ve Türk Anneler Derneği Kırklareli Şubesi birer tören düzenledi. 

Törende 8 Mart Kadınlar Günü etkinliği çelenk sunumu ile başladı. Ardından CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Deyrin günün anlamına ilişkin konuşmayı gerçekleştirdi.
Deyrin; “Bugün tüm Dünya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü. Bütün Dünya’da erkeklere oranla daha düşük ücretle çalışan ve her beş kişiden birinin şiddete maruz kaldığı kadınların günü. Yaşanan birçok olumsuzluğun gölgesinde kutlanan bu günde biliyoruz ki kadınlarımızın cinsel şiddete uğruyor. Üstelik bu vakaların yüzde 50’sinden fazlası kadınlarımızın ya ayrıldıkları eşleri, ya da hala evli olmak zorunda kaldıkları eşleri tarafından gerçekleştiriliyor. Çocuk yaşta denilebilecek kadınlarımızın, genç kızlarımızın ise her 10 aileden birinde şiddet vakası görülürken, her yüz 100 çocuktan 4’ü ise tacize ve şiddete maruz kalıyor. Bugün kadın olmaktan başka hiçbir suçu olmayan şiddet mağduru kadınların baskı ve ayrımcılığa karşı mücadele günüdür. Bilindiği üzere bugünün temelleri 1857 yılında New York kentinde düşük ücretle, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılan emekçi kadınlarımızın tarafından atıldı. Ne yazık ki diyorum çünkü bugün tüm dünyanın belki de en önemli sorunlarından bir tanesi kadınların dışlanması ve şiddete uğramasıdır” dedi.
Şiddet kabul edilemez
Kadına yönelik yapılan ayrımcılığın bir sorun olduğunu ancak bunun da ötesinde kadına yönelik şiddetin ise kabul edilemez olduğunu söyleyen Deyrin, “İşyerinde, okulda, sokakta ve evde şiddet uygulanması ve bu durum neredeyse normalleşmesidir. Oysa mücadele etmek için çok şey vardır. Birçok kişi ve kurumların yürüttüğü projelerle duyarlılığın arttığını söylemek mümkün. Ancak asıl mesele kadının bizzat kendisinin bu şiddete, sömürüye ve tacize izin vermemesidir. Bu temelden yola çıkarak kadınlarımızın yönlendirilmesini, hakları konusunda bilgilendirilmesini çok önem sayıyoruz. Değişim için özlenen tablo için hep birlikte etmeliyiz. Küçük adımların büyük başarılar getireceğine inanıyor desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
Kadın ailenin temel unsurudur
Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşen çelenk sunma töreni gerçekleştiren sivil toplum örgütlerinden biride Türk Anneler Derneği Kırklareli Şubesi oldu.
Törene Türk Anneler Derneği Kırklareli Şubesi’nin yanı sıra, CHP İl Kadın Kolları, İYİ Parti temsilcileri, ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anneler Derneği Kırklareli Şube Başkanı Aynur Yadalı yaptı. Kadınların ailerinin temel unsuru olduğunu söyleyen Yadalı, kadının toplumsal ve ekonomik yasamın ayrılmaz parçası olduğunu vurguladı. Kadınların hayatın tüm alanlarında her türlü fedakarlığı gösterdiğine işaret eden Yadalı, “Kadınlarımız, bu vatan ve mil-
let için canını feda etmeye hazır nesiller yetiştirmektedir. Kadınlarımız toplumsal yaşamın sosyal, ekonomik, kültürel, siyasal, eğitim alanları ve karar alma mekanizmalarında yer alarak ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Yaşamın her alanında bizleri onurlandıran değerlerimizin yaşatılmasında sergiledikleri fedakarlık ve hoşgörü ile bütün güzelliklere layık olan kadınlarımız her zaman baş tacımızdır. Kadınlarımız tarih boyunca eşitsizlikten fazla zarar gören kadınların olduğunu ve hak arama savaşlarında başını kadınların çektiğini biliyoruz” dedi. Törene katılanlar daha sonra Zübeyde Hanım büstüne geçerek saygı duruşunda bulundu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol