Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin startını Lüleburgaz'dan verdiler

Bir asra yaklaşan geçmişiyle kadın hakları konusunda pek çok çalışmaya öncülük eden Türk Kadınlar Birliği çok önemli bir projenin startını Lüleburgaz'da verdi. Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit katılımının sağlanması olan Türk Kadınlar Birliği; 92 yıllık mazisiyle Türk Kadın Hareketinin ilk ve en geniş ağa sahip kamu yararına çalışan bir sivil toplum örgütü olarak biliniyor. 

"Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi" adını taşıyan Projenin genel hedefi, hak temelli kadın örgütlerinin; 2011'de İstanbul'da imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" (İstanbul Sözleşmesi)ne dair gerekli bilgileri öğrenerek güçlenmelerini sağlamak ve kadına yönelik şiddetle mücadele için her aşamada lobi ve savunuculuk becerilerini artırmak olarak tanımlandı.
Yapılan açıklamada; "Projemizin özel hedefi; kadın örgütlerinin yanında hizmet sağlayıcıların, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin İstanbul Sözleşmesinin önemine dair farkındalıklarının artırılmasıdır.
"BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi" CEDAW'ın yıllardır Sivil Toplum Yürütme Kurulu sekretaryasını sürdüren Türk Kadınlar Birliği olarak, İstanbul Sözleşmesi'nin de bize sağladığı güvencenin bilinmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasının sağlanması konusunda kendimizi sorumlu hissetmekteyiz.
Bu projede bir il / ilçe merkez olarak seçilmekte ve çevre illerde ki kadın örgütleri bu merkez ilde toplanmaktadır.
Projemizin uygulama illerinden birisi de Lüleburgaz'dır. Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul ise çevre illeri oluşturmaktadır" dendi.
Bu kapsamda projenin ilk ayağı, Lüleburgaz'da dün gerçekleşen basın buluşması ile başladı. Toplantıya;
Saat 10.30'da Ezgi Hotel'de gerçekleşen basın toplantısı Türk Kadınlar Birliği Lüleburgaz Şube Başkanı Seval Çalışır'ın açılış konuşması ile başladı. Ardından Proje Lideri Sevna Somuncuoğlu proje hakkında bilgi verdi...
Projenin Hukuk Uzmanı Av. Huriye Karabacak projeye konu olan İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgi verdi.
Proje ekibinden Pınar Çetinkaya İstanbul Sözleşmesine doğrudan atıf yapılarak hazırlanmış olan 6284 sayılı kanun, Aslı Cihan kadına yönelik şiddetin medyaya yansıması, Müge Sunal da basının projeye ve kadına yönelik şiddet olaylarına ilgisinin farkındalık yaratmaya etkilerinden bahsetti.
Toplantıya ayrıca, Proje Hukuk Sorumlusu Huriye Karabacak, Proje Saha Sorumlusu Aslı Cihan ve Türk Kadınlar Birliği Genel Merkez Temsilcisi Fikriye Evin de katılım gösterdiler.
Toplantıda özellikle şu üç faktör üzerinde duruldu; "Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılıktır.
Türkiye Cumhuriyeti anayasası 90. Maddesine göre taraf olunan uluslararası sözleşme hükümleri kanun hükmündedir."
Toplantı sonunda katılımcılar projenin bir sonraki ayağında buluşmak üzere etkinliği tamamladılar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol