“Kadın üretim alanında olmak zorunda”

Kırklareli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Van’da düzenlenen ‘’Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü
Van Buluşması”na katıldı.

81 ilden kadın girişimcileri bir araya getiren buluşmaya ilimiz Kırklareli’nden Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel de katıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Van’da gerçekleştirilen buluşmayı TOBB, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası ve Van Kadın Girişimciler Kurulu organize etti. Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda TOBB olarak büyük bir mücadele verdiklerini, 2007'de kurdukları TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun bugün dünyanın en geniş kadın girişimci ağı haline geldiğini belirtti. Kadın girişimcilere yönelik verilen desteklerden bahseden Hisarcıklıoğlu, kadınlara her türlü alanda destek sağlamaya da devam edeceklerinin altını çizdi.
İş gücü dışında kalan kadın sayısının 20 milyon olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; ‘’Nüfusumuzun yarısı, yani 40 milyonu kadın olmasına rağmen iş gücü dışında kalan kadın sayısı yaklaşık 20 milyon. Toprağın altında değil, toprağın üstünde muazzam bir hazine yatıyor’’ ifadelerini kullandı.
Ülkenin kalkınması insan
sermayesine dayanıyor
Hisarcıklıoğlu, "Erkek egemenliğine hapsolmuş kadın rolüne itiraz ettim, 'Kadın üretim alanında olmak zorunda' dedim. Bugün her ülkenin kalkınması insan sermayesine dayanıyor. Türkiye'nin zenginleşme yolculuğunda kadınlarımıza ihtiyacımız var” diye konuştu.
‘’Kız çocuklarınızı şimdiden
girişimci yetiştirin’’
Kadınlara seslenen Hisarcıklıoğlu; "Evlatlarınıza aklın, başarının, ekonominin cinsiyeti olmadığını anlatın.
Ekonominin cinsiyeti olmaz. Kadın girişimci kurulu üyelerimiz köylerdeki, kasabalardaki belki de bu toplantılardan haberdar olmayan kadınlarımıza girişimciliği anlatın. Onlara çok az yatırımla el emeklerini dünyanın öbür ucuna satabileceklerini söyleyin. Onları daha çok üretmeye ve girişimci olmaya teşvik edin. Bu salonu dolduran herkesten 2 ricam var; birincisi kız çocuklarınızı şimdiden girişimci yetiştirin, ikincisi mirasta kadınlarımızın hakkını yemeyin" dedi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, konuşmasında; Türkiye'de son dönemde kadın istihdamına yönelik artan eğilimden bahsederek kadınların iş gücü piyasasına girmelerinin, iyi ve nitelikli işe erişmelerinin önemli olduğunu, hükümetin de bu konuya önem verdiğini belirtti. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Necdet Takva, kadınların bulundukları bölgenin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, kadınların, ekonominin, yaşamın, hayatın her alanında bulunduğunu ifade etti.
‘’Biz önce bir anneyiz’’
 Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı “Biz artık cinsiyet ayrımını geride bırakıyoruz. Van bunu başarıyor kadınlar sayesinde” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür eden Odabaşı, “Eğer o olmasaydı 81 ilde 81 topuk da olmazdı. 81 güzel yürek de olmazdı. Bunu ona borçluyuz. Edirne’den Van’a kadar birlikteysek, yürek yüreğe çalışıyorsak, bunu Rifat Hisarcıklıoğlu’na borçluyuz” şeklinde konuştu.
 Semra Odabaşı, “Biz sadece kadın girişimci değiliz. Adımız girişimci ama biz önce bir anneyiz, önce bir eşiz önce bir bacıyız kardeşiz. Böyle bir gücü boşa kullanmak olmaz. Ekonomi olmadan kalkınma ve refah olmaz. Hedefimiz ekonomi olmalı. Topuk seslerimizi ekonomide duyuralım. Kadınların aklı ekonomiye iyi çalışıyor. Kadınlarımıza iyi eğitim verirsek, arkasından kendilerini korumayı öğreneceklerdir. İşte o zaman güneşi önümüze gölgemizi arkaya atmış oluruz. Kadın kendi kararlarını verdiği zaman dünyanın değişeceğini göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol