Kademeli emeklilik geliyor

Seçimin ardından yeni hafta emeklilerin yüzünü güldürecek haberler ile başladı. Özelikle EYT düzenlemesine dair yeni kararları hakkında bir takım değişikliklerin olacağı bildirildi. Bu kapsamda kadınlara, esnafa, Bağkur'lulara yönelik erken emeklilik için çalışmaların yürütüldüğü dile getirildi.

Yeni düzenleme kapsamının daha geniş olacağı yönünde bilgiler gelirken, erken emeklilik, kira, 3600 ek gösterge gibi konularda çeşitli düzenlemeler yapılacak. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik ve çalışma hayatına dair düzenlemeler de gerçekleştirilecek. Taşeron işçilerin kadro, kamu görevlilerine ek gösterge, memurlara ve emeklilere de iyileştirme yapılacak.
EYT düzenlemesinin gerçekleştirilmesinin ardından, yeni bir düzenleme yapılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere önemli bir müjde verdi. Düzenleme ile ilgili bir takım iyileştirmelerin yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT kapsamına dahil edilmeyen edilmeyen staj ve çıraklığın da prim günlerine eklenmesi planlandığı ile ilgili açıklama yapıldı. Yeni düzenleme sonrasında tekrar milyonlarca vatandaşın emeklilik hakkı elde edebileceğini ifade etti.
EYT ek düzenleme
Gerçekleştirilen EYT düzenlemesi ile milyonlarca insan, büyük haklardan yararlanıdı. Düzenlemenin ardından bir takım yeni ilavelerin gerçekleştirileceği haberi kamuoyunda büyük heyecan yarattı. Gerçekleştirilecek düzenleme öncesi tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrildi.
Çalışan anneler
Yeni düzenleme kapsamında üç çocuğu olan sigortalı kadınlar için 2 bin 160 gün sayısı prim günlerine eklenecek. Bu yöntem ile çalışan anne 6 sene erken emekli olabilmesinin önü açılmış olacak.
Hayata geçirilen EYT düzenlemesinin ardından çalışan annelere dair de önemli düzenlemeler ile hak teslimi gerçekleştirilecek. Bu sayede çocuk sayısına göre yeni haklar elde edilecek.
Staj başlangıç tarihi
Yeni hayata geçirilecek düzenleme kapsamında staj başlangıcı doğumdan önce olması halinde borçlanma olarak kabul edileceği bildirildi. Bu sayede staj hakkında olan emeklilik hakları da doğum şartlarının yerine getirilmesi halinde önemli kazanımlar sağlayacak. Bu sayede staj başlangıcı da borçlanmaya eklenebilecek.
Bağkur prim yükü düşecek
Kendisi için çalışanlara dair de önemli gelişmelerin yaşanacağı yeni düzenlemede, isteğe bağlı prim ödeyenlerin de kapsama alınması bekleniyor. Avukat, eczacı gibi mesleklerin girdiği bu kapsamda, emeklilik durumu isteğe bağlı oalrak gerçekleştirilebilecek.
1 gün ile EYT kaçıranlar
Hayata geçirilen EYT düzenlemesi ile, hak kapsamına girmeyi kısa bir süre ile kaçıranların bekleme sürelerinin çok olmasından şikayet ediliyor. Yeni düzenleme ile bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. 1 gün ve benzeri süreler ile EYT'den yararlanamayanların da gerçekleştirilecek çalışma kapsamında göz ardı edilmeyeceği bildirildi.
Adaletsizlikler ortadan kaldırılacak
Yapılan düzenleme ile bir takımların sorunların da gözden geçilmek istedindiği yeni düzenleme önümüzdeki günlerde meclise sunulacak. Bu kapsamda, var olan sistem içerisindeki adaletsizliklerin ortadan kaldırılması ve kapsamın daha geniş hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca Bağkur'luların da emeklilik prim gün şartı 9000'den 7200 güne çekilecek. Genişletilmiş hali ile düzelemelerin çok kapsamlı bir şekilde görüşüldüğü bildirilirken, mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için meslek gruplarına göre de detayların görüşüldüğü ifade edildi.
"Emekliler enflasyona ezdirilmeyeceğiz"
Her fırsatta emeklilere dair önemli bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğinin dile getirdi. En düşük emekli maaşının 7.500 TL olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alarak gereken adımları atacağız. En düşük emekli maaşını 7.500 TL’ye çıkardık. Daha artırmanın çalışmalarını arkadaşlarım yapıyor. Memurların en düşük maaşını Temmuz’da 22 bin liraya yükseltme sözünü verdik. EYT’lilerin tüm haklarını verdik. İlk maaşlarını aldılar. Temmuz ayında asgari ücrete ilişkin hesaplamalar yapılıyor. Komisyonun toplanıp çalışması ile belirleniyor. Emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alacağız gereken adımları atacağız." şeklinde konuştu.
"Enflasyonu yeneceğiz"
Enflasyon ile mücadele noktasında önemli adımların atıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En düşük emekli maaşını 7.500 TL'ye çıkardık. Daha da artırmanın çalışmalarını arkadaşlarım yapıyor. Memurların en düşük maaşını Temmuz'da 22 bin liraya yükseltme sözünü verdik. EYT'lilerin tüm haklarını verdik. İlk maaşlarını aldılar. Temmuz ayında asgari ücrete ilişkin hesaplamalar yapılıyor. Komisyonun toplanıp çalışması ile belirleniyor. Emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alacağız gereken adımları atacağız. Enflasyon da düşüş eğilimine girdi, tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz. Seçimden sonra piyasalarda rahatlamayı göreceğiz." dedi. Fiyatların da düşmeye başladığını dile getiren Cumurbaşkanı Erdoğan, "Gıda fiyatlarına gelince yaz dönemi ile birlikte dengeye kavuşacak. Düşüş başladı. Bundan sonraki süreçte çok daha farklı olacak. Girdi maaliyetleri azalıyor, arz artıyor." sözlerini ifade etti.
"Daha iyilerini yapacağız"
Halkın sorunlarına dair önemli gelişmelerin hayata geçirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "45 bin öğretmen ataması yaptık. Bunun yanında 4 bini aşkın engelli ataması yaptık. Bu süreçte Kabine'nin oluşumu ile birlikte yeni ne gibi atamalar yaparız bunları değerlendireceğiz. Sağlık alanında da atamalar yaptık. Bizim tıkanma gibi bir şeyimiz söz konusu değil. Gençliğin önünü açmak bizim hep önceliğimiz olmuştur. Bu yüzden de parlamentoya gençlerimizi almak için ufuk hızıyla bir adım atalım istedik. Bunu da lafta bırakmadık. Bize parlamentoyu çoluk çocukla mı dolduracaksınız diyorlardı. Parlamentoya daha girmeden siyasetin mektebinden aday oldular. Ben gençlere güveniyorum." şeklinde konuştu.
Kira fiyatlarını unutmadı
Vatandaşların en çok dillendirdiği konulardan biri olan kiraya dair de önemli sözler ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önceliğimiz vatandaşlarımızı fahiş fiyatlara karşı korumak. Ne dedik vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz ve ezdirmedik de. Bir defa bu kira fiyatları artışlarına biz yüzde 25 sınırlaması getirmiştik. Şimdi de başka alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Destek paketleri ile konut arzını artıracağız. Toplu konut projeleri ile meseleye çözümler üretiyoruz. Ekrem Bey geldi geleli ne kadar konut inşa etti acaba? Biz Yarısı Bizden adımını TOKİ ile birlikte attık." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kademeli emeklilik ile yaptığı açıklamalarda, önemli detaylara değindi. Kademili emeklilikten, akademik kadrolara kadar birçok alana değindi. Bakan Bilgin, "Gezdiğim fabrikaların her birinde emekli olan bir grup vardı. Diğerleri asgari ücrette yaptığımız düzenlemeyi ve Temmuz’da yapacağımız düzenlemeyi alkışlarla karşıladılar. Asgari ücret almayanlar da bunu destekliyorlar.  Çünkü asgari ücreti yükselttikçe bizim ücretlerimizi de yukarı doğru baskılıyor ve yukarı doğru tırmanıyor. Dolayısıyla ücretlilerin gelir dağılımındaki rolünü olumlu etkileyen bir politika olarak dile getirenler oldu. Ziyaret ettiğimiz her yerde aynı şeyleri hissediyoruz. En düşük emekli ücretini 7 bin 500 lira yaptığımız zaman bu çok büyük bir etki yaratmıştı, telefonlarımız kilitlenmişti. Emekçilerimizin hangi sorunu varsa o bizim sorunumuzdur. Emekçilerin bütün sorunlarını çözmek bizim görevimizdir. Rahmetli Başbakan Ecevit unutulmaz bir çalışma bakanı olarak tarihe geçmiştir. Niye? İlk toplu sözleşme düzenini uygulamıştır. Bizim dönemimizde ise biz Ecevit’in yapmak istediği ama yapamadığı bir işi yaptık. Asgari ücretten vergiyi kaldırdık. 3600’ü yaptık, geçici işçileri kadroya aldık. 3600 ek göstergenin içinde olmayan statüleri o kadroya tahsis ettik. Önümüzdeki dönemde birinci dereceye gelmeyi hak eden herkese 3600’ü verecek bir düzenlemeyi hazırladık fakat Meclis’e yetiştiremedik. Özellikle küçük esnafın ve küçük işletmelerin emeklilik prim gün sayılarını düzenleyeceğiz. Düzenleme çalışmasını yaptık onları da açıklamıştık ama onları da yetiştiremedik. Bütün bunları yapacağız." sözlerini ifade etti.
Emekli maaşı bağlanan kişi sayısı 1 milyon
Hayata geçirlen düzenlemelere dair bilgiler veren Bakan Bilgin, "Yaklaşık 1 milyon kişiye emeklilik maaşı bağlandı. Normal zamanda ayda ortalama 35-40 bin kişiye emekli maaşı bağlanırken şimdi iki ayda yaklaşık bir milyon kişiye bağladık. Bu bizim çalışanlarımızın, SGK personelinin tamamen özverileri ile ilgili bir şeydir. EYT’lilere maaş bağlamak için Cumartesi-Pazar demeden çalışan arkadaşlarımızı kutluyorum. Onlar bu işi üstlendiler ve yürütüyorlar. Sorun yok. Herkese bağlanacak. Müracaat eden, hak eden herkese bağlanacak. Çalışmalarımıza öncelikle deprem bölgesindeki EYT’li vatandaşlarımızdan başladık. Orada müracaat eden vatandaşlarımızın işlemleri tamamlandı." ifadelerini dile getirdi.
Kademeli emeklilik
Birçok kişinin merakla beklediği kademeli emeklilik ile ilgili bilgiler veren Bakan Bilgin, "8 Eylül 99 tarihi kanun geriye yürütüldüğü için bir hukuksuzluktur, haksızlıktır. Biz onu düzelttik. Ondan sonra bir haksızlık yok. Yani bir günle kaybediyor. Bunu ne zaman düzenleseler bir günle kaybedecek adam çıkacak. Öyle bir şey olmaz doğru da değil. Yani kimse orada bir işte 99 sonrası EYT’liler var diyorlar. Kanun geriye yürütülmüş. Evrensel hukuk kurallarına aykırı bir iş yapılmış. Yaş şartını kaldırdık. Eskiden yaş şartı yokmuş. O tarihten sonra yaş şartı var. İşe girenler yaş şartını bilerek işe girdiler. Orada bir sorun yok." şeklinde konuştu.
"Denge kurulması lazım"
Gerçekleştirilen düzenlemelere dair değerlendirmeler yapan Bakan Bilgin, düzenlemeler arasında da adaletin sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, "Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur diye üç ayrı kurum ve çalışma statüsünü organize eden üç ayrı yapı var. Yetersiz yapılar. Bunlar birleştirildi ama birleştirildikten sonra da bazı sorunlar devam ediyor. Çünkü geçmişten gelen şartları yerine getirmiş olanların, getirmemiş olanların müeyyideleri vs. var. Kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç var. Biz kısa vadede şunu yapacağız; emeklilik hakkı elde etmiş veya hakkı elde edecek olanlar arasında ciddi prim farkları var. Onlar arasında bir denge kurulması lazım. Mesela mikro işletmeler var. Diyelim ki küçük bir işletmede çalışan 3-5 kişi var. Oranın sahibi 9000 prim gün yatırıyor. Yanında çalışanlar 6000 prim günü, 5500 prim günüyle emekli oluyor. Bunları düzenlememiz lazım. O çalışmayı hazırladık, ilk önce oradan başlayacağız ama kapsamlı bir reforma da ihtiyaç var. Onunla ilgili de akademik bir çalışma grubumuz var. Onlar raporlarını bitirdiklerinde uygulamaya koyacağız. Bir başka çalışma da bizim iş yasalarımızla ilgili. Bizim iş kanunumuz sendika ve toplu sözleşme kanunumuz sorunlu kanunlar. Buradaki maddelerin bir kısmı 12 Eylül müdahalesiyle giren maddeler. Dünya değişti. Sanayi Çağı başladığında 8 saat çalışılıyordu hala 8 saat çalışıyoruz. Dünya bunları tartışıyor ama biz kendi iş yasalarımızı tartışmıyoruz. Bununla ilgili akademik bir kurula yaptırdığım çalışma var. Bu kapsamlı çalışmalarımızı uygulamaya sokmayı planlıyoruz." dedi. (A.Kaya)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol