Kaçak avcılar amatör balıkçıları isyan ettirdi

Kırklareli de hobi olarak olta balıkçılığı yapan vatandaşlar, Kayalı Barajı’nda çok büyük derecede kaçak avlanma yapıldığını ve bu durumun Kayalı Barajı’ndaki balık popülasyonunu azaltacağını söylediler. Amatör balıkçılar böyle giderse Barajda balık kalmayacağından endişeli.

Sosyal medyada Kırklareli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ismi altında toplanan vatandaşlar, uzun süredir gerçekleşmekte olan ve artarak devam eden kaçak avcılıktan şikayetçi. Birçok kez gerek jandarmaya gerekse Kırklareli Tarım Orman İl Müdürlüğü’ne başvurduklarını ancak hiçbir şekilde müdahale edilmediği öne süren vatandaşlar, bu durumun devam etmesi halinde Kayalı Barajı’nın çok büyük zarar göreceğini ifade ediyorlar.
Vatandaşlar ayrıca ellerinde birçok kanıt bulunduğunu söyleyerek, ilgili kurumları görevini yapmaya davet ediyorlar.
Kanıtlar mevcut
Kırklareli Sportif Amatör Olta Balıkçıları tarafından verilen kanıtlar, Kayalı Barajı’nda yaşanan kaçak avlanmayı gözler önüne seriyor. Kaçak avlanmaya şahit olan vatandaşlar durumu fotoğraflayarak balıkçılar tarafından kurulmuş olan Kırklareli Sportif Amatör Olta Balıkçıları adlı facebook grubunda paylaşıyor. Fotoğraflar incelendiğinde karada bırakılmış ağlar, tekne ile ağ çeken avcılar ve bu balıkların satışlarının yapıldığına dair fotoğraflar ortaya çıkıyor. Fotoğraflar ve videolar kaçak avcılığın boyutlarına dair bir fikir vermezken, görüntülerin çokluğu ise balıkçıların iddialarını destekler nitelikte.
Sosyal medyada tepki büyük
5600 kişinin üye olduğu Kırklareli Sportif Amatör Olta Balıkçıları facebook grubunda birçok vatandaş duruma tepki gösteriyor. Kayalı Barajı’ndan çıkarılmış olduğu düşünülen bir balık tezgahının fotoğrafını paylaşan bir vatandaş “Öncelikle bütün oltacı arkadaşlara selam.
Evet arkadaşlar görüyoruz ki Edirne’den bizim barajlarımıza yoğun talep bunun da sebebi bu şekilde ortaya çıkıyor adam resmen tuttuğu balıkları satıyor şimdi biz Edirne’ye gitsek aynı terbiyesizliği yapsak sanırım şikayet ederler yada kavga edip geriye geliriz adamlarda her şey var 50 tane olta getiriyorlar o yetmezmiş gibi yanlarındaki diğer bir koya perakende atıyorlar o da yetmiyor bot yada tekne ile ağ çekiyorlar evet bunu yapan arkadaş baya bir aç kalmış sanırım paraya çok ihtiyacı var herhâlde acil bunlara önlem alınması gerekiyor kanıt isteniyorsa işte kanıt adam kendini ele vermiş zaten” diyerek duruma tepki gösterirken başka bir vatandaş ise tuttuğu balıkların fotoğraflarının üstüne “ağcılara rağmen iki balık tutabildik” yazarak düşen olta ile balık avcılığının zorlaştığına dikkat çekiyor.
“Kaçak avlanan insanların attığı ağın
metresi belirli değil”
Amatör olarak balık tutan Ahmet Yılmaz, atılan ağların çok büyük olduğunu ve bunu alenen yaptıklarını belirtti. Yılmaz ayrıca; “Kırklareli Barajına gidiyoruz avlanmaya gidiyoruz, balık avına. Avlanmaya gittiğimizde de karşımıza çıkan şey şu; kaçak avlanan insanların attığı ağın metresi belirli değil. Bunu yapan insanlara bir şey dediğimizde ciddiye dahi almıyorlar. Yani o kadar çok ağ atılıyor ki, biz olta atıyoruz ağa takılıp kopuyor, bir daha atıyoruz aynı şey. Kimse de ilgilenmiyor bu işle. Adamlar o kadar rahat ki, biz olta ile balık tutarken gelip hemen yanımızda ağ atıyorlar. İnsanları susturmak için de yaptıkları işin resmi olduğunu, kooperatif üzerinden bu işi yaptıklarını iddia ediyorlar. Zaten burada kaçak olarak ağ ile avlanan insanların çok büyük çoğunluğu dışarıdan gelen insanlar. Yani çoğu dışarıdan geliyor. Edirne’den gelen de var, az da olsa Kırklareli’nin yerlisi de var, İstanbul’dan gelenler var, arabaların plakalarından bunu anlayabiliyoruz. Şu an bu konu ile ilgilenen hiç kimse yok Kırklareli’de. Adamlar da diyor ki zaten balık kooperatifi var. Adamlar çok rahat avlanıyorlar. Gerekli yerlere şikayetlerimizi de yaptık ama gelen giden olmuyor” dedi.
“Ağlar çürümüş balıklarla dolu”
Toplumun her kesiminde bu durumdan rahatsız olan vatandaşlar var. Kırklareli Üniversitesi’nde Beden Öğretmeni olarak görev yapmakta olan Hasan Korkmaz’ın söyledikleri iddiaların büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Ciddi miktarlarda balığın toplanmamış ağlarda çürümekte olduğunu belirten Korkmaz, bu kadar balığı ölü bırakan insanların kaçak avlanma miktarının ne olabileceği sorusuna dikkat çekiyor.
“Ağ ile balık avlamanın çok büyük zararları var. Geçen bir ağ buldum ve çektim, içinde yılanı da kaplumbağası da küçük yavru balıkları da vardı. Zaten balıklar ölmüş, çürümüş, ağı atan kimse toplamamış bile. Buna da çok defa şahit olduk, ağ bir yere takılıyor ve çekmekle bile uğraşmıyorlar. Şikayet ediyoruz ama ilgilenen olmuyor. Bununla ilgili gerekli her yere müracaat edeceğiz. Ben Urfa’dan geldim. Orada da balıkçılık ile ilgileniyordum, Urfa’da jandarma kesinlikle müsaade etmiyordu bu tip olaylara. Ben şahsen burada kaçak balık avcılığı yapanlar arasında Kırklareli yerlisi görmedim. Arkadaşların da bahsettikleri gibi daha çok Edirne, İstanbul, Tekirdağ gibi yerlerden geliyorlar. Sorun sadece ağ sorunu da değil. Yasal olarak 4’ten fazla olta ile gitmek yasak. Adamlar 30 tane olta ile geliyor gündüz olta ile topluyor, gece de ağ ile topluyor. Görüyoruz, 1 hafta kamp kuruyorlar. Bu kadar da göstere göstere yapabiliyorlar yani bunu. Sosyal medya üzerinden satışını da yapıyorlar. Ağ attıktan sonra kendi resimlerini de paylaşıyorlar sosyal medya üzerinden, çok rahatlar. Ben Kırklareli Üniversitesi’nde beden öğretmeniyim, eskiden uzak koylara gidiyorlardı. Bu yıl ilk defa üniversitenin karşısında gördük rahat rahat avlandıklarını. Biz engel olmaya çalışıyoruz ancak vatandaş olarak bizim uyarmaktan ve gerekli kurumlara bildirmekten başka çaremiz yok. Ve bazen ağları çekmeye çalışıyoruz, adamlar sadece 100 metre, 200 metre veya 300 metre atmıyorlar ki, binlerce metre ağ atıyorlar. İlk defa böyle bir şey ile karşılaştık. Sonra da gidip Edirne’de, Çorlu’da satıyorlar bunu. Ortada parasal bir rant var yani. Bizim kaç
tane doğamız var ki böyle zarar veriyoruz? Her yeri aradık ama çaresiziz. Kendi adıma doğasever bir insan olarak üzülüyorum yani. Çok güzel bir ürün gibi sosyal medyada sazan yazıyor 5 TL işte şu balık 7 TL, şu balık. Nasıl böyle olabilir? Yavrulama döneminde olan balığı, böyle kolayca tüketirsen bu gölde balık kalmaz yani” diyen Korkmaz, yetkilileri göreve çağırıyor.
“Sorunla ilgilenmiyorlar”
Bu durumdan rahatsız olan başka bir vatandaş olan İnece Ortaokul Müdürü Bülent Turanoğlu, kaçak avcıların ne kadar rahat ev yapabildiklerinden bahsetti. Bu durumun Kırklareli’ye vurulmuş bir darbe olduğunu belirten Turanoğlu, durumun aciliyetine vurgu yaptı.
“Ne kadar rahat av yapabildiklerine şaşırıyorum. Gündüz vakti nasıl böyle ağ atabildiklerine şaşırıyorum. Kilometrelerce çeviriyorlar yani, ne kadar topladıkları belli değil. Aynı anda kaç tane tekne dolaşıyor barajda belli değil. Zaten kalabalık geliyorlar. Yani 3-4 araba insan bunun için geliyor sadece. İstanbul ve Edirne Plakalı arabalar dolu barajda. Normalde zaten bu teknelerin suda gezmesi yasak. Ağ atması da yasak. 4’ten fazla olta ile balık avlaması da yasak. Her geçen sene artıyor bu ağların oranı. Bu sene çok fazla ağ atan var ve attıkları ağlar öyle kolay da bulunmuyor.
Tarım Orman İl Müdürlüğü de sorunla ilgilenmiyor. Yeterli personel yok diyorlar. Jandarma ise yetkimiz yok yetki verilirse müdahale edebiliriz diyor. Yani Tarım Orman İl Müdürlüğü’nden etkili gelmesi gerekir diyorlar. Adamların motorlu büyük tekneleri var. Yani meselenin çözümü Tarım Orman İl Müdürlüğü’nden geçiyor.
Biz ailecek Baraja gidiyoruz. Eşimle birlikte balık tutuyoruz. Piknik yapıyoruz. Ama her geçen sene popülasyon azalıyor. Her geçen gün daha küçük balıklar toplanıyor. Sorun sadece Kayalı Barajı’nda da değil. Kırklareli Barajı’nda zaten doğru dürüst balık bırakmadılar. Şu an popülasyon en çok Kayalı Barajı’nda olduğu için şimdi de orayı bitirmeye uğraşıyorlar. Müşterisi hazır zaten, İstanbul’dan arabalarla gelip alıp gidiyorlar. Onlar da İstanbul’da tezgâh açıp satıyorlar” diyen Turanoğlu, işin ticari kısmına vurgu yaptı.
“İlimize vurulmuş bir darbedir”
Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesinde Yüksek Lisans yapmakta olan esnaf Mert Urdal, Kırklareli’de balıkçılık turizminin kaçak avlanma yüzünden bitme noktasına geldiğini söyledi. Urdal ayrıca “Şunu da eklemek istiyorum ki, buraya diğer illerden gelen turistler de vardı eskiden. Yani balık tutmak için gelen birçok insan vardı. Artık çok azaldı. Bu durum ilimize vurulmuş bir darbedir” dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. demokratik çözüm yolu 09 Ağustos 2018 Perşembe 15:05:26

    Amatör balık avcılarının kaçak balık avcılığına tüm başvurularına karşın ilgisiz kalınmasını anlamayışlarını neden anlamadıklarını anlamak güç; zira tüm yetkililer sırtlarını millete dönüp gözlerini ve kulaklarını kıble saydıkları saraya dikmiş oldukları için arkalarındaki feryadı füganı duyacak ve görecek halde değiller. O nedenle Ege sahillerinde üçyüz küsür odalı ve yılda birkaç gün belki kalacağı yeni sarayının yapımı için kesilen altmış bin ağaçtan bir fazlasını kestirmeyen doğasever M-Reisimizin kesinlikle balık ve göller doğa katliamlarından haberdar olmadığını sanıyoruz. Hal bu haldeyken bir mucize duasına hep birlikte çıkıp sarayın sizleri duyması için Rabbimize yalvarmanız gerekir...