"KÜÇÜK ADAM"IN ORTAYA ÇIKIŞI VE OYNADIĞI ROL

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa siyasi hayatında önemli gelişmeler olmuştur. Fakat nedense bu gelişmeler pek yorumlanmış, analiz edilmiş değildir. Bu dünya savaşını değerlendiren tek devlet adamı Mustafa Kemal olmuştur. Yalnız Mustafa Kemal değerlendirmeyi savaş başlamadan önce, 1930'lu yılların başında yapmış, görüşünü Amerikalı General Makartur'a söylemiştir. Yıllar sonra bu Amerikalı General İkinci Dünya Savaşı’nın çıkacağını ve sonucu Mustafa Kemal'in bildiğini söylemiştir. Denebilir ki bu ünlü Devlet Adamı, Türkiye'nin kurtarıcı ve kurucu lideri İkinci Dünya Savaşı üzerine düşüncelerini söylediğinde Avrupa'nın birçok ülkesinde faşist yönetimler vardı. Bu faşist ülkelerin başında Hitler Almanyası vardı. Portekiz, İspanya, İtalya gibi ülkeler bulunuyordu. Türkiye'de de tek adam, tek parti yönetimi vardı. Ancak Türkiye farklıydı. İkinci Dünya Savaşı bir siyasi cinayet yüzünden çıkmıştır.
Savaş beş yıl kadar sürmüş, Türkiye savaşın dışında kalmıştır. Savaş dışı kalmak bir diplomasi başarısı olarak kabul edilmiştir. Savaş büyük bir yıkıma, can ve mal kaybına neden olmuştur. Avrupa iki cepheye ayrılmıştır. Savaş sonunda Amerika'nın liderliğinde DEMOKRASİ CEPHESİ meydana getirilmiştir.
Savaş öncesi faşist idarelere sahip olan ülkeler kaybetmiş, yerlerine Demokratik Halk İdareleri kurulmuştur. Savaş sonrası Amerikan Ticaret Bakanı Henry Vallace 60 milyonluk bir kalabalık önünde yaptığı konuşmada 20. yüzyıla "HALK ASRI", bir başka deyişle HALK YÜZYILI demiş, demokratik seçimlerle HALK İDARELERİ kurulacağını söylemiştir. Demokratik Halk İradeleri'nin kurulacağı ülkelerden biri de Türkiye'dir. Avrupa'da halklar serbest seçimlerle kurulan yeni partilerle DEMOKRASİYE GEÇİŞ yapmışlardır. Yani Çok Partili Siyasi Hayat’a geçişi Türkiye 14 Mayıs 1950’de yapılan serbest seçimle gerçekleştirmiştir. Fransa'da iktidar değişikliği olmuştur.
Fransa demokratik seçimlerle iktidar değişikliğini KÜÇÜK ADAMLAR'ın çoğunluğu oluşturduğu bir parti ile yapma noktasına gelmiş olması Avrupa'da büyük yankı uyandırmış, tartışmalar yaratmıştır. Bazı ülkelerde Demokratik Taban Hareketleri görülmüştür.
Partileşen KÜÇÜK ADAMLAR kimlerdir? Toplumun işçi, çiftçi ve esnaflarıdır. Bu seçimler geleneksel parti yapılarını, kadrolarını etkilemiştir. Türkiye'de iktidar değişikliğinde KASKETLİLER'in yani köylü ve esnafın rol oynadığı görülmüştür. Mesela İspanya'da, Portekiz'de, İtalya'da, Almanya'da yeni partiler halka dayalı iktidar olmuşlardır.
Bu DEĞİŞİM 1950'den beri bu ülkelerde etkisini sürdürmüştür. Türkiye'de de seçimlerin rengini Köylü-Çiftçi, İşçi, Esnaf belirlemiştir. 1950'den beri Türkiye'de iktidarı halkın bu kesimleri belirlemektedir. Bu kesim seçimlerde oyunu kendisine benzeyene vermektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol