KÖY ORMANLARI PROJESİ İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI

"5000 Köye 50.000 orman projesi kapsamında son bir yılda ilimizde on bir köyde gelir getirici türler dikilerek Köy Ormanları kuruldu." Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü girişindeki bu güzel sözleri okuyunca sevindim. Köy ormanları ile ilgili bu çalışma ilgimi çekti.
Orman Genel Müdürlüğü bu yıldan itibaren ağaçlandırma yapılan sahalarda orman ağaçları, meşe, çam, sedir yanında orman köylülerine maddi katkısı olması ve orman ağaçlandırması çalışmalarına destek çıkması anlamında çalışmalar başlatıldı. Dikilen ağaçların yanında en az %10'u gelir getirici tür olarak ıhlamur, Ceviz, Badem, Muşmula, Dut, Kızılcık olarak planlanmıştır.
Bu çalışma ile gelir arttırmak yanında orman sevgisini pekiştirmek amaçlanmaktadır... Köy Ormanları Projesi amacı bakımından önemlidir.
Istranca Dağı eteklerindeki bazı köyleri üç arkadaşla üç-dört sene önce gezmiştik. Orman köylerinden kasaba, belde ve ilçelere büyük göç olmuş, okullar taşımalı eğitime geçmişti. Köylerdeki yaşlılarla kahvelerde sohbet etmiştik. Önadım ve Kırklar Haber gazetelerinde söyleşilerimi yazmıştım. Eskiden köylülere maktalar verilirdi. Hayvancılık vardı. Şehre, kasabaya inen köylüler piyasaya hayat verirlerdi. 1960, 1970'li yıllar… Kışın evlerde odun kömür yakılırdı. Şimdi doğalgaza geçen yerlerde soba yakılmıyor. Temiz enerji ile ısınıyoruz.
Dağ köylerinin kalkınmasında Köy Ormanları Projesi yararlı olacaktır… Milli park projeleri, piknik alanları, kültürel sit alanları ziyaretçilerin uğrak yerleridir. Doğayı koruma ile beraber yerel halkın gelir seviyesinin yükseltilmesi hedefleri Köy Ormanları Projesi ile hayata geçecektir.
İnece Korusu'nda Hıdrellez gününde piknik yapılırdı. Kofçaz derelerinde (Böcekdere) yine yazın piknikçiler hafta sonu stres atarlardı. Orman havası, bol oksijen insana sağlık açısından yararlıdır.
Ağaçlar, ormanlar, korular, piknik alanları toplumsal yaşamın bir gerçeğidir.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı 3155 hektar büyüklüğünde bir alana sahiptir. 13.11.2007 tarihinden bu yana ülkemizin sayılı milli parklarının arasına katılmıştır.
İğneada Longozu mevsimsel su basar ormanları, bataklıkları, tatlı su gölleri ve kıyı kumullarını bir arada bulunduran ender ekosistemlerden biridir. Alanda zengin bitki örtüsüne sahip beş göl bulunur. Erikli Gölü, Mert Gölü denizle bağlantılı hafif tuzlu su gölleridir.
Saka Gölü denizden kum şeridiyle ayrılmıştır. Hamam Gölü ve Pedina Gölü ise iç tarafta bulunan denizle bağlantısı olmayan tatlı su gölleridir.
Milli parkın faunası memeliler, kuşlar, böcekler, sürüngen ve iki yaşamlılardan oluşmaktadır. Orman, Su Varsa Hayat Var… İnsanlar bahçeli evlerde yaşıyorlardı şimdi ise apartman kültürüne alışmaya çalışıyorlar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol