KOSGEB’den işletmelere nefes aldıracak program

COVİD 19’dan etkilenen imalat sektörü ve bunun tamamlayıcısı niteliğindeki öncelikli sektörlerin yanı sıra salgın etkilerinin nispeten yoğun görüldüğü bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler de Destek Programı’ndan yararlanabilecek. Programın en önemli özelliği geçmiş dönem ortalama istihdamı koruma şartı ve yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında faizsiz geri ödemeli destek verilmesi.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile KOSGEB Kırklareli Hizmet Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle, oda üyesi işletmelere yönelik “KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.
22 Ocak 2022 Perşembe günü saat 14.00’te Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Keser, KTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halit Sucuoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Ertan Özbek, Hüsnü Güngör Akarca, Meclis Üyesi Uğur Arıkök, KOSGEB Kırklareli Hizmet Merkezi Müdürü Mahmut Özkaya ile işletme temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan KTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Keser, KOSGEB Destekli İstihdam Programı’nın binlerce gence iş kapısı açarak, salgından etkilenen Hizmet ve Ticaret Sektörleri’ndeki işletmelere nefes aldıracağını söyledi.
İstihdam sayısını artırmak isteyen KTSO üyesi işletmeleri KOSGEB’in sağladığı avantajlardan yararlanmaya davet eden Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Keser; “Üyelerimizin bilgi alması ve KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan faydalanabilmesi amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Destek Programı ile hem genç istihdamına katkı sağlanacak hem de işverenlerimize destek sağlayacak. Program kapsamında istihdam edilecek her personel için 100 bin lira Geri Ödemeli Devlet Desteği verilecek. Ayrıntılı bilgilere https://kirklarelitso.org.tr/.../kosgeb-mikro-ve-kucuk.../ linkinden ulaşabilirsiniz” dedi.
“Yeni istihdam edilecek her bir personel için 100 bin lira”
Toplantıda katılımcılara KOSGEB Destek Programı’nın; Amacı, Uygulama Esasları ve Başvuru Şartları hakkında bilgiler veren KOSGEB Kırklareli Hizmet Merkezi Müdürü Mahmut Özkaya; “Yeni dönemde destek programının kapsamı genişletildi. COVİD 19’dan etkilenen İmalat Sektörü ve bunun tamamlayıcısı niteliğindeki öncelikli sektörlerin yanı sıra salgın etkilerinin nispeten yoğun görüldüğü bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki Mikro ve Küçük işletmeler de Destek Programı’ndan yararlanabilecek. Programın en önemli özelliği geçmiş dönem ortalama istihdamı koruma şartı ve yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında faizsiz geri ödemeli destek verilmesi. 2021 yılı mayıs ayında başlatılan programın yeni fazında ilave istihdam şartı getirildi. Yeni dönemde gençlerin, yeni mezunların ve kadınların istihdama katılmaları teşvik edilecek. Program kapsamında yeni istihdam edilecek her bir personel için 100 bin lira Geri Ödemeli Destek alınabilecek. İşletme mikro ölçekli ise 2, küçük ölçekli ise 5 kişiye kadar bu destekten yararlanılabilecek. Programda kadınlar için ise ayrı avantajlar var. İşletme sahibinin veya istihdamın kadın olması durumunda destek üst limiti 10 bin TL artırımla 110 bin TL’ye çıkarılmakta. Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda ise şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecek salgından önce de aktif olduğu kabul edilen işletmeler destek programına başvuru yapabilecek. 2019 yılında asgari 75 bin lira net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacak. 1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış, üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu kişiler istihdam edilebilecek. Başvurular 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecek. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022 olacak. Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydıyla işletmeler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyebilecekler. Başvurular kosgeb.gov.tr adresindeki e-hizmetler menüsünden Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı alt menüsü seçilerek yapılabilecek” dedi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile KOSGEB Kırklareli Hizmet Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı”, katılımcıların sorularının KOSGEB Kırklareli Hizmet Merkezi Müdürü Mahmut Özkaya’nın cevaplaması ile sona erdi. (KTSO)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol